Shadow of the fox

Titel : Shadow of the fox
Titel Nederlands: Schaduw van de vos
Genre: Young adult, fantasy
Schrijver: Julie Kagawa
Verteller : Emily Woo Zeller, Joy Osmanski, Brian Nishii
Duur van het boek: 14 uur 45 minuten
Alle luisterboeken uit deze serie:

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 15 euro per maand (maar ik zie dat het nu al 17 euro per maand kost voor nieuwe leden) om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.

Het verhaal

Het verhaal gaat over de komst van een draak. Genoeg tijd is verstreken en dit jaar kan een speciale draak worden opgeroepen door een persoon. Die persoon heeft dan kans om zijn wens vervuld te krijgen. Dit zijn gevaarlijke tijden want gevaarlijke en machtige mensen willen deze draak oproepen. Om dit te doen moeten ze de duizend gebeden opzeggen. Deze staan opgeschreven op een perkament. Deze papieren rol is in drie stukken verdeeld en wordt op drie plekken verborgen gehouden. Speciale mensen, wezens en demonen worden ingezet om aan deze drie stukken van het perkament te komen. Zo maken we kennis met Yokai, heksen, bloedmagie, kagi’s, enz.
Ben je benieuwd naar het boek? Bekijk hier een inkijkexemplaar.

Te koop bij Bol.com

Luisterboek:

Verhaallijn en ontknoping

Een bediende wordt opgeofferd aan demonen. Haar moordenaar wil dat de demonen op zoek gaan naar het perkament om de draak te kunnen oproepen.
Yumeko, een kitsune, is opgevoed door monniken. Kitsune is het Japanse woord voor vos. Deze wezens hebben magische krachten en kunnen een menselijke gedaante aannemen. De monniken hebben Yumeko geleerd om niet toe te geven aan haar Yokai kant. Ze moet leren een mens te zijn en zich menselijk te gedragen. Wanneer het noodlot aanbreekt geven ze haar een belangrijke missie. Ze zijn niet meer in staat om voor hun deel van het perkament te zorgen. Het is nu Yumeko’s taak om het veilig te houden.
Kage Tatsumi, de demonendoder, krijgt ook een missie (van zijn clan). Hij moet het perkament van de monniken stelen. Wanneer hij bij de monniken aankomt treft hij een slachtpartij aan. De monniken zijn aangevallen door een bloeddorstige oni en zijn leger demonen. Alleen een meisje, Yumeko, heeft de aanval overleefd. Ze laat hem weten dat het perkament uit voorzorg is weggebracht naar een veilige plek. Ze weet wel waar het nu verborgen is, maar er is maar één persoon die weet hoe je daar moet komen. Zij heeft van de monniken de opdracht gekregen om de monniken van deze verborgen tempel te waarschuwen. Ze heeft de waarheid een flinke draai gegeven en houdt het perkament verborgen voor deze demonendoder, want ze weet vrijwel zeker dat hij niet zal aarzelen haar te doden om het perkament te krijgen. Hoe lang houdt ze deze leugen vol? Wat zal hij doen als hij ontdekt dat zij Kitsune is of dat zij het perkament heeft? Maar voor nu kan ze niet anders dan zijn hulp vragen. Als hij haar veilig naar deze verborgen tempel weet te brengen zal hij in staat zijn daar het perkament voor zijn missie te vinden (denkt hij). Zonder hem zal ze nooit zo ver komen met alle demonen en nog onbekende wezens die op het perkament jagen!
Tijdens hun tocht beleven ze allerlei gevaarlijke avonturen doordat ze steeds door vreemde en magische wezens worden aangevallen. Ook ontmoeten ze nieuwe bondgenoten. Haar leugens worden hierdoor steeds groter. Ze kan niet zomaar vertellen dat ze een kitsune is……

Dit boek kan als audioboek gedownload worden in het Engels in iTunes.

Verteller

Het verhaal wordt verteld vanuit drie kanten. Het eerste meisje, de bediende, komt het eerst aan het woord. Tussendoor komt ze nog even aan het woord (ik vroeg me al af wat zij met het verhaal te maken had). Verder wordt het verhaal door een vrouw verteld die de rol van Yumeko speelt. Dit wordt steeds afgewisseld met een mannelijke verteller die de rol van Tatsumi speelt. Het is wel steeds wennen wanneer er een wisseling is tussen deze man en vrouw. Je moet dan weer behoorlijk wennen aan een andere stem voor de overige personages. Ze klinken allebei totaal anders en beiden even goed waardoor ik niet echt een voorkeur heb, maar ik vind het wel iedere keer behoorlijk jammer omdat ik steeds weer opnieuw in het verhaal moet komen.

Mijn mening

Je moet eerst behoorlijk inkomen in het verhaal. Je begint bij een bediende: een jong meisje. Net wanneer je denkt dat dit de hoofdpersonage zal zijn en je je af vraagt hoe ze de eerste levensbedreigende situatie gaat overleven, wordt ze gedood! Zeer verwarrend! Hoe gaat ze nu verder deel uitmaken van het verhaal? Daarna maak je kennis met Yumeko, weer een meisje. Yumeko is half Kitsune. Ze is een magische vos die zowel de vorm van een vos als van een mens kan aannemen. Ze is een soort Yokai, een magische wezen. Kitsune’s worden niet gewaardeerd door mensen, omdat ze nare en gevaarlijke grappen uithalen bij mensen.
En direct daarna komen we bij Kage Tatsumi een demonendoder met een zeer bijzonder zwaard. In zijn zwaard zit een demoon die graag wil vechten en doden. Tatsumi moet zijn emoties onder controle houden zodat de demoon hem niet kan overnemen.
Ik heb in het begin deze namen maar opgeschreven, want ik vond dat er wel veel informatie op me af kwam, maar na deze kennismaking werd het verhaal verder rustig opgevoerd en was het prima te begrijpen.
Het is leuk om zoveel te leren over de mythische cultuur van Japan. Ik houd me op zich niet echt bezig met anime, waardoor alles best nieuw is voor mij. Alleen het begrip Kitsune kende ik al (tegengekomen in een korte film) en natuurlijk wist ik wel wat samoerais waren, maar de rest was helemaal nieuw voor me.
Ik vond het verhaal heel bijzonder en ook erg leuk. Wel denk ik dat het erg voorspelbaar en niet origineel zou kunnen zijn als je al veel weet over wensvervullende draken, Yokai’s, enz. Omdat alles hierin erg nieuw voor me was heb ik heerlijk van het verhaal genoten. Als minpunt aan dit boek vind ik de rol van Suki. Deze bediende, die aan het begin van het verhaal was vermoord, komt nog één keer aan het woord. Ik heb nu nog 1 uur verhaal te gaan en snap nog niet goed welk aandeel zij heeft of gaat hebben in dit geheel.
Deze serie wordt met dit verhaal opgezet. Het einde is erg bijzonder en ik weet nog niet of ik het wel of niet bevredigend vind. Wel weet ik dat ik deze serie met dit eerste boek al erg leuk vind en ik ga graag verder met deel 2. Deel drie komt pas over een jaar uit, dus ik hoop wel dat deel 2 een deel van de problemen oplost en afrond. Ik zou het wel erg jammer vinden als dit straks één lang verhaal blijkt te zijn die opgedeeld wordt in meerdere boeken.
** EDIT: Lees eerst mijn mening van deel 2 Soul of the sword. Daarin leg ik uit waarom ik ervoor kies niet meer verder te gaan met deze serie.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *