Black crow, white snow

Titel : Black crow, white snow
Genre: Fantasy 
Schrijver: Michael Livingston 
Verteller:  Janina Edwards 
Duur van het boek: 2 uur 37 minuten

Ik heb het boek in het Engels gedownload bij Audible. Het boek zat als keuze bij de selectie voor mei (2019) van Audible Originalsboeken. Iedere maand krijg ik twee speciale (Audible Originals) punten bij Audible (als onderdeel van mijn lidmaatschap). Audible kiest iedere maand zes boeken uit hun Audible Originalsboeken. Ik mag dan per punt één van de zes boeken gratis downloaden.

Mijn eigen lidmaatschap is jaarlijks. Ik betaal bijna 150 dollar per jaar en krijg direct 12 “credits”. Met mijn gekochte credits kan ik boeken kopen uit hun gehele collectie. Ik betaal dan één credit per boek in plaats van de normale prijs (de boeken die ik meestal kies kosten minimaal 20 dollar, dus een credit is veel voordeliger!)

Het verhaal

Het verhaal gaat over een wereld waarin vrouwen aan de macht zijn. Mannen hebben bijna geen waarde in deze maatschappij. Ze vergelijken mannen en vrouwen met kippen en eieren. De vrouwen zijn de kippen en hebben meer waarde dan de eieren, maar toch heb je wel een ei nodig om meer kippen te krijgen. Bela is een kapitein op een schip. Ze heeft een missie gekregen om de stad van hun voorouders te vinden. Ze zijn in een oorlog en dreigen de oorlog te verliezen. Hun enige hoop is het vinden van kennis en wapens van hun voorouders die ze kunnen inzetten in hun voordeel. Het wordt een wanhopige reis en een ware strijd om te overleven tegen de natuur en de beproevingen.

Verhaallijn en ontknoping

Het verhaal begint wanneer de reis al mis is gegaan. Het schip zit al een poos vast in het ijs. Sommige leden van de bemanning (of in dit geval bevrouwing!) beginnen al dwars te reageren op het besluit van hun scheepsvrouw om deze missie op zich te nemen.
Wanneer ze aangevallen worden een ijsbeer worden ze zo hard geraakt door deze aanslag dat alles hopeloos verloren lijkt.
Toch zet Bela door. Zij zijn de enige hoop voor hun volk. De oorlog kan alleen gewonnen worden met wat ze kunnen vinden in de stad van hun voorouders. Als ze nu opgeven en terugkeren stellen ze alleen hun dood uit. Het is beter om door te gaan en te blijven proberen ook al kan het al hun levens kosten. Maar niet alle vrouwen zien het zo…..

De bemanning bestaat uit vrouwen en één man. Hij is de lezer. De vrouwen kunnen geen van allen lezen. Blijkbaar is lezen niet nodig in hun cultuur en wordt het zelfs ondergewaardeerd, want alleen de minderwaardige leden van hun volk, sommige mannen dus, moeten leren lezen.
Bela is anders dan de meeste vrouwen. Zij ziet juist waarde in het lezen en aangezien hij de enige is die straks de boeken van hun voorouders kan lezen is hij als enige onvervangbaar. Dat is dan ook de reden dat zij nu de kou in gaat om de boel te controleren. Ze wil hem niet aan gevaren blootstellen. Dit besluit komt haar duur te staan!
Kan ze haar bemanning nog wel in de hand houden? Wat valt er te ontdekken in de stad van hun voorouders? Is haar wereld daar wel klaar voor?

Verteller

Ik moest erg wennen aan deze verteller. Ze heeft een zwaar accent, waardoor ik niet alle woorden goed kon verstaan. Pas aan het einde van het verhaal was ik eindelijk gewend aan haar als verteller. Op zich vind ik haar stem wel passen bij de rol die ze speelt in het boek, maar ik had het wel fijn gevonden als ze alle woorden verstaanbaar zou uitspreken.

Mijn mening

Leuk verhaal! Het verhaal is op zich best heel simpel. Het wordt verteld zonder tierelantijntjes, waardoor het korter is dan de boeken die ik normaal uitkies om naar te luisteren. Wel zeg ik erbij dat als ik hiervoor had moeten betalen, ik dit boek niet had uitgekozen. Ik wil liever boeken kopen die minimaal 5 of 6 uur duren. Ik houd meer van verhalen die hun tijd nodig hebben om tot hun recht te komen.
Aangezien ik het met mijn gratis punten heb uitgekozen vind ik het mijn punt wel waard.
Ik houd wel van verhalen in een fantasy setting. In deze cultuur zijn er vrouwen die magie beoefenen. Ze weven met magie. Dit speelt niet zo’n grote rol in het verhaal, want deze magiër is al best snel dood. Het verhaal gaat vooral over een vrouwencultuur waarin de mannen onderdrukt worden en geen eigenwaarde hebben. Ze vinden zichzelf zelfs zo minderwaardig dat ze niet eens durven mee te praten bij de gesprekken (volgens mij is dit zelfs verboden). Vrouwen nemen liever een andere vrouw als levenspartner. Alleen wanneer ze kinderen moeten krijgen zullen ze wel een man moeten nemen. In feite is dit verhaal meer een kort avontuur in deze setting.
Wel vind ik sommige delen van het verhaal ongeloofwaardig overkomen, vooral met de weinige gegevens die ons als luisteraars en lezers gegeven zijn.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *