The Dispatcher

Titel : The Dispatcher
Genre: Fantasy
Schrijver: John Scalzi
Verteller: Zachary Quinto
Duur van het boek: 2 uur 18 minuten

Ik heb het boek in het Engels gedownload bij Audible. Het boek zat als keuze bij de selectie voor april (2019) van Audible Originalsboeken. Iedere maand krijg ik twee punten bij Audible (als onderdeel van mijn lidmaatschap). Audible kiest iedere maand zes boeken uit hun Audible Originalsboeken. Ik mag dan per punt één van de zes boeken gratis downloaden. Daarnaast kan ik met mijn gekochte credits boeken kopen uit hun gehele collectie. Ik betaal dan één credit per boek in plaats van de normale prijs (de boeken die ik meestal kies kosten minimaal 20 dollar, dus een credit is veel voordeliger!)

Het verhaal

Stel je voor: een moord heeft andere gevolgen dan we nu gewend zijn. Het lichaam van de persoon verdwijnt en de persoon komt in zijn huis poedelnaakt tot leven! Hoe zou de wereld er dan uitzien?
Tony Valdez is een dispatcher. Dispatcher is een nieuw beroep. Deze vermoorde mensen hebben een speciale training gevolgd om mensen volgens de regels te vermoorden om ze zo een nieuwe kans te geven. Deze mensen komen weer tot leven in hun eigen huis.
Een dispatcher kan bijvoorbeeld in een ziekenhuis werken. Hij of zij zit dan stilletjes in een hoekje van een operatiekamer. Als een operatie mis dreigt te gaan en de patiënt op sterven ligt, laat de chirurg weten dat de patiënt niet meer gered kan worden en verklaart de patiënt bijna dood. In dat geval komt de dispatcher gelijk in actie en doodt de patiënt. Het lichaam van de patiënt verdwijnt, de dispatcher belt met de centrale om een dispatch aan te geven. De centrale belt dan met de patiënt thuis om te controleren of de patiënt weer tot leven is gekomen en feliciteert de dispatcher dan weer met een succesvolle “dispatch”. Zo kan de patiënt een volgende keer weer deze (of een andere) operatie opnieuw ondergaan, want je wordt niet volkomen genezen. Alleen de gevolgen van de laatste 12 tot 30 uur voor je moord worden ongedaan gemaakt. Wat zou er nu nog mis kunnen gaan in deze wereld?

Te koop bij Bol.com

Verhaallijn en ontknoping

Tony Valdez is een dispatcher. Je begint in het verhaal bij één van zijn werkzaamheden. Direct daarna wil een politie-agente hem spreken over zijn collega. Hij blijkt de laatste persoon te zijn die zijn collega heeft gesproken voor diens verdwijning. Samen met de agente gaan ze op onderzoek uit. Zou de verdwijning met zijn werk te maken hebben? Dispatchers moeten heel georganiseerd en legaal te werk gaan. In feite komt het erop neer dat je iemand op een vriendelijke wijze en op zijn eigen verzoek (meestal) vermoord zodat die persoon weer (hopelijk) thuis tot leven komt. Maar hoe legaal gaan de dispatchers nu echt te werk? Doen ze stiekem werk ernaast om zo snel veel geld te verdienen?
Zou zijn collega schimmig werk hebben gedaan en daarbij in de problemen zijn gekomen bij de verkeerde mensen? Wat is het ergste wat hem zou kunnen overkomen? Iemand vermoorden is niet meer wat het was. Hoe zeer moeten ze vrezen voor zijn leven?

Dit boek kan als audioboek gedownload worden in het Engels in iTunes.

Je kan het ook al E-book kopen in het Engels

Verteller

Zachary Quinto is bekend als Spock in de nieuwe Star Trek reeks. Ik vind zijn uitvoering van het verhaal best goed. Hij is heel prettig om naar te luisteren. Ook zijn stem voor de vrouwelijke personage vind ik wel goed genoeg.

Mijn mening

Leuk verhaal! Het is een kort verhaal en komt ook gelijk tot de kern van het verhaal. Ik vind het idee heel mooi bedacht en bijzonder om naar te luisteren en over na te denken. Een wereld waarbij moorden bijna onmogelijk lijkt, hoe zou dat zijn? Dat heeft de schrijver mooi aan de orde gebracht.
Ik vind het fijn dat er geen oplossing wordt gegeven voor dit fenomeen. Op een dag werd een man door zijn vrouw vermoord en kwam in zijn huis tot leven en vanaf dat moment bleven vermoorde mensen niet meer dood liggen. Waarom is dat zo? Geen idee! Wat heeft dit met God te maken? Geen idee. Het verhaal gaat niet over het hoe en waarom, maar het gaat over het leven waarin dit een vastgestelde onverklaarbare feit is.
Hierin speelt dit verhaal zich af. Dit biedt natuurlijk stof voor een hele serie in deze bijzondere wereld. Ik vond dit verhaal heel leuk en zou zeker de serie volgen als de schrijver besluit een deel 2 te schrijven.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *