Het Avery Shaw-experiment

Titel: Het Avery Shaw-experiment
Genre: Young Adult
Schrijver: Kelly Oram
Vertellers Engelse versie: Teddy Hamilton en Sarah McEwan
Uitgever: De Fontein Jeugd (E-book)
Duur van het boek (Engels): 5 uur en 20 minuten
Alle boeken van deze Science Squad serie:

  • Het Avery Shaw-experiment
  • Het Libby Garrett-project

Recensie: “Het Avery Shaw-experiment” gaat over Avery die, met hulp van Grayson, haar gebroken hart wil genezen door het wetenschappelijk te onderzoeken, en daarbij onverwacht liefde vindt.

Het Avery Shaw-experiment 

Avery is opgegroeid met de familie Kennedy. Ze was er kind aan huis en onafscheidelijk van Aiden Kennedy. Ze werden zelfs op dezelfde dag geboren. Maar nu wil hij niets meer met haar te maken hebben. Aiden heeft een vriendin die niet wil dat hij nog contact heeft met Avery.

Met een gebroken hart besluit Avery om haar verdriet wetenschappelijk te benaderen. Ze bedenkt een plan om liefdesverdriet vanuit een wetenschappelijke hoek te onderzoeken. Samen met Grayson, Aidens broer, werkt ze aan dit experiment voor de wetenschapsbeurs.

“Ik heb deze film al gezien, en het loopt niet goed voor mij af!”

Grayson is de populairste jongen op school. Hij versiert meisjes bij bosjes en heeft al veel harten gebroken. Zijn broertje Aiden en Avery zijn nerds. Ze zitten zelfs in de bèta club!

Wanneer Aiden zich plotseling van Avery afkeert, besluit Grayson haar te helpen. Tijdens de lunch ziet hij dat Aiden haar bij hun vrienden gaat wegsturen. Hij grijpt in en neemt haar mee naar zijn eigen tafel. In één klap maakt ze nieuwe vrienden, waaronder twee heel goede. Maar het voelt vreemd voor Avery. Ze is een nerd en zit nu tussen de populaire kinderen. Haar reactie? “Ik heb deze film gezien, en het loopt niet goed voor mij af!”

Sociale-angststoornis

Avery raakt vaak snel in paniek. Een paar jaar geleden kreeg ze de diagnose sociale-angststoornis. Daarvoor slikt ze nu medicijnen. Zonder die pillen zou ze thuisonderwijs hebben gekregen, want naar school gaan was bijna onmogelijk voor haar. Op school heeft ze zelfs een speciale pil die ze kan halen in het kantoor van de schoolverpleegster als het echt misgaat.

Avery kan niet goed omgaan met verandering, en nieuwe mensen ontmoeten is bijna onmogelijk voor haar. Dus nu moet ze die speciale pil halen. Iedereen heeft tijdens de lunch gezien hoe Grayson haar te hulp schoot toen Aiden haar bijna wegstuurde van de nerdtafel. De rest van de dag wordt ze door wildvreemden aangesproken, omdat ze haar ineens beter willen leren kennen.

De populairste meisjes zijn je beste vriendinnen 

Wat ik zo heerlijk vind aan dit verhaal, is dat het niet vervalt in het cliché van populaire meisjes die de nerd pesten. De twee jongens en twee meisjes aan de populaire tafel zijn geweldige personages die echt om Avery geven. Ze vinden het verschrikkelijk hoe Aiden, haar beste vriend, haar zomaar aan de kant zet nu hij een vriendin heeft. Ze accepteren Avery precies zoals ze is, inclusief haar paniekaanvallen. Ze besluiten allemaal om haar te steunen in haar experiment en helpen haar om zichzelf weer op te lappen.

Nerds en sporters

Dit verhaal speelt op een leuke manier met het cliché van nerds versus sporters. De sporters worden flink voor schut gezet, want geloof het of niet: nu Grayson verplicht deelneemt aan de bèta club, houden al haar vrienden van deze club dit geheim voor de hele school. Niet omdat Grayson dat gevraagd heeft, maar omdat ze zich doodschamen. Stel je voor dat iedereen ontdekt dat er een ‘domme’ sporter in hun club zit! Daar gaat hun reputatie! De ironie hiervan is geweldig en wordt vaak benadrukt in het verhaal.

Op en top feelgood liefdesverhaal

Dit boek biedt een geweldige romance voor het Young Adult-publiek. Al vroeg in het verhaal voel je de spanning wanneer Avery, in blinde paniek, bij Grayson onder de douche springt. Overweldigd door een paniekaanval en het grote verdriet van een gebroken hart, klampt ze zich minutenlang aan hem vast. Pas wanneer ze tot zichzelf komt, merkt ze dat ze een volkomen naakte jongen staat te knuffelen onder de douche. En ja, daar reageert hij op, ook al doet hij niets anders dan haar vasthouden en troosten. Vanaf dat moment ontvouwt zich een heerlijke Young Adult romance waar je als lezer volop van kunt genieten.

Cliché verhaal

De romance in het kort: om over haar gebroken hart heen te komen, helpt Grayson Avery met haar experiment om op een wetenschappelijke manier haar liefdesverdriet te verwerken. Dus de jongen die stiekem verliefd op haar is sinds ze als een orkaan in zijn douche stormde, gaat haar nu helpen door samen leuke dingen te doen.

Maar oh, wat zul je smullen van dit verhaal! Ondanks het cliché wordt het op zo’n leuke en frisse manier gebracht dat je er geen genoeg van kunt krijgen.

Mijn mening

Ik heb heerlijk genoten van dit feelgood liefdesverhaal voor jongeren. De sfeer is vaak ontzettend grappig, en ik heb meerdere keren hardop gelachen om de gebeurtenissen in het verhaal.

Het verhaal wordt verteld vanuit twee perspectieven: die van Avery en Grayson. Dit maakt het verhaal extra boeiend, omdat je het van beide kanten beleeft. De personages zijn leuk en sympathiek, en niemand gedraagt zich echt vervelend, behalve de nieuwe vriendin van Aiden. Gelukkig speelt zij maar een kleine rol, wat prima is.

De leukste personage is zonder twijfel Libby, de nerd die iedereen de stuipen op het lijf jaagt. Ze lijkt wel een kat in een vorig leven, maar dan eentje die mensen op het menu had staan! Haar bijzondere karakter zorgt telkens weer voor verrassingen.

Als romcom doet dit boek me denken aan “To All the Boys I’ve Loved Before.” Het is net zo leuk, maar er wordt iets meer over seks gesproken, omdat Grayson als playboy een hoofdrol speelt. Maar ja, wat wil je als Avery al in het eerste hoofdstuk in blinde paniek bij hem onder de douche springt! Dat was natuurlijk niet haar bedoeling, maar het zorgt wel voor een geweldige start van dit romantische verhaal.

Ik vind dit boek 5 van de 5 sterren waard.

Bekijk meer Young Adult boeken.
Tip: Lees ook over de nieuwe Netflix serie A Good Girl’s Guide to Murder. Deze serie is gebaseerd op het boek Moordgids voor lieve meisjes van Holly Jackson (Engelse titel: A Good Girl’s Guide to Murder).

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: Ebook en paperback in het Nederlands. E-book is gratis in Kobo Plus voor abonnees.
  • Amazon.nl: Paperback en Kindle-editie in het Nederlands.
  • Storytel: Ebook in het Nederlands. Luisterboek in het Engels.
  • Nextory: Ebook in het Nederlands. Luisterboek in het Engels.
  • BookbeatNL: Ebook in het Nederlands.
  • iTunes: Ebook in het Nederlands.
  • Audible.co.uk: Luisterboek in het Engels.
Recensie: Het Avery Shaw-experiment van Kelly Oram

Ik heb het boek als Ebook gelezen bij Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *