Film: I’m thinking of ending things

Ik heb het boek gekocht met één van mijn credits bij Audible. Toen ik zag dat de film op Netflix te zien was, besloot ik eerst de film te kijken voordat ik aan het boek begon.

Het verhaal van de film

Jake en zijn vriendin zijn onderweg naar een etentje bij zijn ouders. Onderweg in de auto lijken ze ongemakkelijk te zijn, en zijn vriendin denkt steeds: ‘I’m thinking of ending things.’ Ze zijn nu meer dan een maand samen, maar ze overweegt een einde te maken aan hun relatie. De vriendin van Jake is het hoofdpersonage.

Bron: film op Netflix I’m thinking of ending things.

Eenmaal bij het huis van zijn ouders aangekomen, gebeuren er vreemde dingen. De dieren op de boerderij zijn dood, er lijkt iets aan de hand te zijn met de hond en er is een zeer vreemde kelder. Maar het meest vreemde van alles is hoe de naam van de vriendin steeds verandert. Eerst heet ze Lucy en wordt ze gebeld door haar vriendin die ook Lucy heet, dan noemt Jake haar Lucia en later noemt hij haar Louisa. Ook haar beroep verandert steeds. Maar de ouders van Jake zijn nog het meest vreemd. Hun veranderingen zijn buitengewoon absurd en vreemd. Dan zijn ze oud, dan weer jong, etc. Het gevoel van tijd lijkt eindeloos en tegelijkertijd betekenisloos.

Uiteindelijk vertrekken ze weer en krijgen we enkele vreemde scènes te zien die aantonen dat er iets niet klopt aan het hele verhaal. Als je al niet het idee had dat je op een verkeerd spoor zat met dit verhaal, dan wordt dat wel duidelijk vanaf het moment dat ze vertrekken.

Bekijk de trailer van de film hieronder.

Boek VS film

Ik vond de film enorm saai en ongelooflijk traag. Na een uur moest ik gewoonweg even stoppen met kijken. Alles aan de film was saai. Het begin was traag en saai, maar daar kan ik normaal gesproken wel tegen. Na een uur had ik nog geen idee waar het verhaal over ging en wat voor soort film we precies aan het kijken waren. De beschrijving van het verhaal in het boek kwam absoluut niet overeen met de eerste helft van de film. Na een uur kijken had ik toch wel verwacht meer van het verhaal van het boek terug te zien, vooral omdat het omschreven werd als “scary and intensely unnerving“. Verder wordt het verhaal beschreven als deels moordmysterie en deels psychologische thriller, waarbij Jake zijn vriendin schijnt achter te laten bij een verlaten school. Maar na een uur in de film waren ze nog steeds bij zijn ouders thuis. Wel moet ik zeggen dat ik gestopt ben met kijken toen ze eindelijk sneeuwkettingen op de wielen van de auto hadden gedaan, maar ik kon het echt op dat moment niet meer opbrengen om nog een uur in de film te investeren.

De volgende dag wilde ik de film toch afkijken, gewoon om te zien of de rest van de film meer van het verhaal van het boek zou bieden. Inmiddels had ik een idee in mijn hoofd gevormd. Ik had een situatie bedacht die zou kunnen passen bij het verhaal van de film en ik was benieuwd of ik gelijk had. Het einde is erg vreemd en ik zeg dit niet graag, maar ik vond het einde erg stom en nietszeggend. Dus of ik gelijk had? Misschien wel, misschien niet. Maar ik snap nu wel waarom ik op YouTube niet alleen een filmtrailer, maar ook een “ending explained” tegenkwam. Dit is duidelijk een film waarbij je zelf moet bedenken wat er aan de hand is. Je moet er met de aanwijzingen zelf het verhaal uit halen en niet iedereen haalt er evenveel uit. Zo raakte mijn man geïnteresseerd in mijn uitleg (toen we na een uur waren gestopt met kijken) en wilde hij de volgende dag de rest van de film zien om te ontdekken of mijn uitleg klopte met de film. Gedurende de film had hij een toevoeging bedacht aan het verhaal die ik er nog niet uit had gehaald, maar waarvan er aan het einde van het verhaal wel wat aanwijzingen te zien waren. Hoe het nu precies zit? Dat weten we niet, het einde van de film was erg vreemd en gaf geen enkele uitleg over het verhaal. Ik vind de beschrijving van het boek nog steeds zeer interessant dus binnenkort begin ik aan het boek. Het boek is slechts 5 en een half uur lang, dus ik ben benieuwd!

Ik vind deze film slechts 1.5 van de 5 sterren waard. Mijn man vind zelfs 1 ster al te veel.

Bron: film op Netflix I’m thinking of ending things.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *