After boek VS film

Ik ben op het moment bezig met het lezen van de After-serie van Anna Todd en was benieuwd naar hoe het verhaal in de films wordt afgebeeld. Momenteel zijn de films te zien op Amazon Prime en Apple TV.
Bekijk de trailer van de film hieronder.

Het verhaal van ‘After’ gaat over een keurig en onschuldig meisje dat verliefd wordt op een ‘bad boy’. Natuurlijk vallen ze als een blok voor elkaar, maar Hardin Scott is geen lieverdje. Hij is een eersteklas player met een moeilijke jeugd en heeft vervelende geheimen. Tessa zet alles en iedereen opzij voor Hardin, omdat ze helemaal in hem opgaat.

Waar zijn de piercings?

Nadat ik het boek had gelezen, heb ik de film gekeken. Wat mij allereerst opviel, was het uiterlijk van Hardin. Waar zijn al zijn piercings? Hij ziet er niet bepaald eng of punk uit. Hij draagt alleen een zwart leren jas. In het boek wordt hij beschreven als iemand die met zijn uiterlijk wil laten zien hoe afschrikwekkend hij kan zijn. Mensen begrijpen niet hoe iemand zoals hij een keurige meid als Tessa als vriendin kan hebben. In de film vind ik hem er behoorlijk gewoontjes uitzien, met hier en daar een paar tattoos, maar die zijn ook niet echt bepaald afschrikwekkend.

De personages

Er is een groot verschil tussen de personages uit het boek en de personages in de film. De personages komen niet echt uit de verf in de film. Daar krijgen ze natuurlijk niet de tijd voor, aangezien het boek een verhaal van bijna 18 uur is. Dan kun je de personages wel beter uitdiepen.

Hardin is natuurlijk het grootste verschil tussen de film en het boek. De Hardin uit de film heeft alleen een moeilijke jeugd gehad en maakt domme fouten, maar hij is zo liefdevol dat je hem zijn fouten toch wel zou kunnen vergeven. Maar de Hardin uit het boek is echt vreselijk, en de fout die hij maakt is buitengewoon grof en onvergeeflijk!

Tessa maakt in het boek een grotere ontwikkeling door. Ze zet grotere stappen richting volwassenheid, ontdekt haar kracht, maar heeft toch ook flinke tekortkomingen, die we in de film niet zien.

Het personage Steph is ook heel lief in de film en lijkt een goede vriendin voor Tessa. Maar in het boek is Steph veel problematischer als vriendin. Het is lastig wanneer je kamergenote een seksueel verleden heeft met je nieuwe vriend. Dat is een bron van onzekerheid. In de film is dit probleem opgelost door van Tristan, met wie Steph een relatie heeft, een meid te maken.

Steph en Tessa in After
Steph Jones en Tessa Young – bron: Film After

Landon en zijn moeder spelen slechts een kleine bijrol in de film, maar in het boek zijn ze heel belangrijk voor Tessa. Bij Karin ontdekt ze hoe liefdevol een moeder kan zijn en hoe fijn het is om een moederfiguur te hebben die altijd voor je klaarstaat, tijd met je doorbrengt, en leuke dingen doet zonder je steeds af te kraken en te beoordelen. Tessa heeft altijd een plek waar ze naartoe kan bij Karin en Ken, de vader van Hardin.

Landon is echt een goede vriend. Hij biedt alles wat ze niet kan vinden in Steph en de andere vrienden van Hardin, die alleen maar met zichzelf bezig zijn en zich voornamelijk vermaken met andermans pijn. Zonder Landon zou er niets van Tessa overblijven, en zou ze moederziel alleen zijn wanneer het leven, in de vorm van Hardin, weer eens rake klappen uitdeelt.

Dezelfde personages maar wat een liefde!

De liefde in de film is totaal anders dan de liefde in het boek. De Tessa uit het boek droomt van de liefde zoals we die in de film zien. Als haar liefde met Hardin zo zou verlopen, dan zou ze er meteen voor tekenen. Al haar dromen zouden met deze liefde in één klap uitkomen. In het boek hebben ze echter een vreselijke liefde, in de vorm van een knipperlichtrelatie. Ze ervaren meer pijnlijke momenten dan mooie. Was het maar waar dat Hardin een domme fout had gemaakt! Domme fouten zijn te vergeven; die maken we allemaal, maar een vreselijke daad? Nee, dat valt niet zomaar te vergeven.

Romantiek in de bibliotheek 

Ik vond de bibliotheekscène uit de film prachtig. Wat een mooi moment om te tonen hoezeer zowel Tessa als Hardin van literatuur genieten. In het boek komt de liefde voor de klassiekers heel mooi naar voren. De personages in ‘Wuthering Heights’ en ‘Pride and Prejudice’ symboliseren hoe moeilijk en pijnlijk een relatie kan verlopen.

Hardin Scott en Tessa Young in de bibliotheek – bron: Film After

Wil je meer weten over de liefde van Tessa en Hardin? Dan valt er veel meer te ontdekken in het boek ‘After’ van Anna Todd, maar ik wil je wel waarschuwen: ben je verliefd geworden op de liefdevolle en romantische Hardin uit de film? Dan zal je erg teleurgesteld zijn door de Hardin uit het boek, want die versie van Hardin is vreselijk en buitengewoon gemeen. Hij zal keer op keer je hart breken…

Anna Todd heeft het verhaal echter heel goed geschreven. Ze heeft een zeer problematische liefde neergezet tussen twee jongvolwassenen die beide geen benul hebben van hoe een gezonde relatie zou moeten zijn, waarbij je elkaar vertrouwt en respecteert. Ze kennen goede relaties alleen uit boeken en films, maar hebben beiden enkel donkere voorbeelden van liefde gezien van hun eigen ouders. Nu moeten ze het samen leren, maar ze bakken er niet echt veel van.

Oh, en ook belangrijk om te weten: de boeken van ‘After’ zitten vol met pikante scènes. Ze zijn bij het omzetten van de zelf gepubliceerde verhalen van Anna Todd naar een serie boeken herschreven en behoorlijk uitgebreid.

Ik geef de filmversie van After drie van de vijf sterren. Prima om te kijken voor een luchtige romance.
Ik geef boek 1 van de serie After vijf van de vijf sterren. Maar boek twee vind ik minder goed en boek 3 is gelukkig al wel beter dan boek 2. Nu ben ik met boek 4 bezig en kan er nog niet veel over zeggen.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: After / Hier begint alles van Anna Todd.

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Ik heb een abonnement bij Storytel.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *