De logé: Weet wie je in huis haalt

Titel: De logé: Weet wie je in huis haalt
Titel Engels: The Family Guest
Genre: Psychologische thriller
Schrijver: Nelle Lamarr
Vertellers (Nederlands): Dafne Holtland, Eva Damen, Jip van den Dool en Naomi Grant
Vertellers (Engels): Lynn Norris, Cecily Bednar Schmidt
Duur van het boek (Nederlands): 9 uur 44 minuten
Duur van het boek (Engels): 9 uur 57 minuten

Recensie: een psychologische thriller die draait om een gezin en een uitwisselingsstudent die bij hen komt wonen.

Samenvatting De logé van Nelle Lamarr

Dit is een psychologische thriller die draait om een gezin en een uitwisselingsstudent die bij hen komt wonen. De hoofdpersonen zijn de moeder die worstelt met het verlies van haar dochter Anabel en haar andere dochter Paige die hun nieuwe logé niet kan uitstaan.

Het verhaal begint met de aankomst van Tanya, de uitwisselingsstudent, bij het gezin. De moeder voelt gelijk een band met Tanya, omdat ze zoveel op haar overleden dochter lijkt. Tanya is beleefd en behulpzaam, en de moeder vindt in haar een luisterend oor en een soort van vervanging voor haar verloren dochter. Deze nieuwe relatie veroorzaakt spanning met Paige, de jongere tienerdochter van het gezin, die het ongemakkelijk vindt dat Tanya zoveel op haar overleden zus lijkt. Paige voelt dat haar moeder in Tanya een nieuwe dochter als vervanging heeft gevonden en ze kan niet uitstaan dat Tanya doet alsof ze helemaal thuis is in hun huis.

Zowel Tanya als Nathalie, de moeder van het gezin, hebben zo hun geheimen. Het is zo klaar als een klontje dat Tanya niet is wie ze zegt te zijn, maar het lijkt zowel Nathalie als Matt, de vader van het gezin, niet te kunnen schelen. Zij zijn blij met Tanya als nieuw lid van het gezin. Er lijken geen grenzen voor deze logé te zijn. Wat rangorde betreft lijkt ze zelfs belangrijker gevonden te worden dan de dochter Paige en haar broertje Will.

Aan het begin van elk hoofdstuk merken we wie aan het woord is. Nathalie, de moeder, ontdekt met de tijd die verstrijkt hoeveel ze van Tanya begint te houden. Als ze eerlijk is, heeft ze veel liever Tanya in huis en om haar heen dan haar eigen dochter Paige met wie ze helemaal geen band voelt. Ze vindt het dan ook zeer vervelend dat Paige altijd zo dwars en nors doet richting Tanya. Andersom kan Tanya niets verkeerd doen in haar ogen, zelfs niet als ze ziet dat Paige enorm te lijden heeft onder de aanwezigheid van Tanya. Ze kan niet meer zonder Tanya, die zij ziet als haar nieuwe (favoriete) dochter.

Paige bevindt zich in een nachtmerrie sinds Tanya’s komst in het gezin. Zij is duidelijk het mikpunt van Tanya’s gemene streken. Tanya heeft de harten van haar ouders al gestolen en daar blijft het niet bij. Ze begint ook steeds meer en meer te voelen dat Tanya weleens een gevaar voor haar kan vormen. Tanya’s gemene streken lijken geen grenzen te hebben. Ze let goed op of Tanya niet in aanraking is geweest met haar eten en drinken!

Het boek voelt als een pageturner met een psychologische diepgang. Het verhaal is spannend, de personages zijn anders dan de norm en de schrijver heeft duidelijk het een en ander aan gebeurtenissen en geheimen voor je in petto.

De personages

Nathalie is de moeder van het gezin. Ze heeft een geheim verleden dat ze koste wat kost verborgen houdt voor haar man en haar gezin. Ze is ervan overtuigd dat haar man haar direct op straat zou zetten als hij haar verleden ontdekt. Verder heeft ze veel last van haar geweten. Ze heeft veel op haar kerfstok en voelt dat ze gestraft is en nog meer gestraft zal worden vanwege haar zonden. Ze drinkt veel alcohol en grijpt snel naar Xanax om alles even te kunnen vergeten. Ze heeft een slechte band met haar twee kinderen, Paige en Will. Ze houdt enorm van haar kinderen, maar ze voelt zich door hen buitengesloten. Haar kinderen lijken totaal niet op haar en ze begrijpt ze ook niet. In plaats van meer moeite te doen om haar kinderen beter te leren kennen en een goede band met hen op te bouwen, grijpt ze liever de kans om zich weer gelukkig te voelen met Tanya, die van dezelfde dingen houdt en alles met haar samen wil doen.

Paige is de dochter van het gezin. Zij geeft haar gevoelens en gedachten bloot wanneer zij aan het woord is. Ze vindt Tanya griezelig veel op haar zus lijken, die overleden is. Ook met haar zus had ze een slechte band. Ze had eigenlijk best een hekel aan haar zus en is er dan ook niet bepaald rouwig om dat zij er niet meer is. Sterker nog, ze fantaseert erop los dat Tanya er straks ook niet meer zal zijn en ze is best bereid daar zelf voor te zorgen. Paige ervaart haar gezin als “disfunctioneel”. Ze heeft geen band met haar vader en moeder. Ze houdt alleen zielsveel van haar broertje Will, met wie ze erg hecht is. Nu Paige merkt dat Tanya het op haar gemunt heeft, werkt ze nauw samen met Will om Tanya te ontmaskeren en van haar af te komen.

Tanya speelt na Paige en Nathalie een grote rol in het verhaal. Hoewel we het verhaal ontdekken doordat Nathalie en Paige ons vertellen wat er gebeurt, draait alles om Tanya. Ze heeft overduidelijk haar klauwen in dit gezin gestoken en is niet van plan hen los te laten. Ondertussen is ze goed op weg om van Paige het zwarte schaap te maken en haar totaal te verpulveren. Tanya ziet er prachtig uit; ze is een ware schoonheid en weet dan ook bijna iedereen in één ogenblik om haar vingers te winden. Niets lijkt in haar weg te staan. Maar wie is zij echt en wat wil ze?

Tanya is een ware schoonheid.

Matt is de vader van het gezin. Hij komt nors en dominant over. Zijn wil is wet. Zelfs zijn vrouw Nathalie spreekt hem niet tegen wanneer hij duidelijk geen tegenspraak duldt. Matt heeft ook zo zijn geheimen en hij heeft er veel voor over dat ze niet aan het licht komen. Hij houdt veel van zijn kinderen, maar toch lijkt hij geen goede vader te zijn. Hij weet niet hoe hij een band met zijn kinderen moet opbouwen, vooral met zijn dochter Paige lijkt er een grote kloof te zijn. Ook hij brengt veel liever tijd door met de schappelijke Tanya, die hem als rolmodel lijkt te hebben genomen. Voor haar is het veel gemakkelijker om een goede vaderfiguur te zijn.

Will is het broertje van het gezin. Hij is superslim en weet dan ook altijd wel raad. In het begin heeft hij niet zoveel last van Tanya, maar hij merkt wel wat Tanya zijn zus aandoet en natuurlijk kiest hij onmiddellijk de kant van zijn zus en ondersteunt hij zijn zus in haar strijd tegen Tanya.

De setting

Dit verhaal is een psychologische thriller, maar wie is nu eigenlijk de psychopaat? Ja, Tanya is niet wie ze zegt te zijn en ze haalt hele nare streken uit met Paige, maar hoe normaal is Paige eigenlijk? Ze fantaseert er vaak op los over hoe ze Tanya te lijf gaat en hoe fijn het zou zijn als Tanya niet meer lijfelijk aanwezig zou zijn op deze wereld. Dat zijn ook niet echt bepaald gezonde denkwijzen en wensen. Het is een verhaal vol geheimen, want Nathalie, de moeder, lijkt ze ook niet allemaal fijntjes op een rijtje te hebben en dat weet ze zelf ook wel. Dit verhaal speelt zich grotendeels af in een mooi, groot huis vol rijkdom, maar ik betwijfel of jij en ik er zouden willen wonen als we het huis zouden moeten delen met deze mensen!

Mijn mening

Ik vond het verhaal erg spannend en interessant. Het idee was lekker origineel en meeslepend uitgewerkt. Wel heb ik als minpunt dat het hier en daar behoorlijk ongeloofwaardig overkomt. De wijze waarop Nathalie haar bloedeigen kinderen keer op keer opzij zet voor haar “nieuwe dochter” komt op mij als moeder totaal niet geloofwaardig over. Datzelfde geldt voor hun vader Matt. Ook is het voor de dochter Paige overduidelijk dat ze waarschijnlijk in gevaar is met Tanya, die het op haar gemunt lijkt te hebben, en toch praat ze er met niemand over. Zelfs niet met haar oma, die echt zeer invloedrijk is en waarschijnlijk binnen een dag van Tanya af kan komen.

Ik vond de mysterie van Tanya en haar bedoelingen goed geschreven. De kinderen Paige en Will wisten net genoeg om haar identiteit te willen achterhalen, maar net te weinig om geloofwaardig over te komen. Maar ook hier geldt: ze hadden duidelijk bewijs dat Tanya niet deugde en gingen er toch niet mee naar hun ouders. Dus sommige delen zijn te ongeloofwaardig om het verhaal echt goed te maken. Daarom blijf ik toch steken op een beoordeling van 3,5 sterren.

Wat dat betreft vind ik het boek De hulp van Freida McFadden, hetzelfde wat concept betreft, maar wel beter uitgewerkt.

Ik vind dit boek 3.5 van de 5 sterren waard.
Bekijk mijn lijst met de spannendste psychologische thriller.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: De logé is een YA whodunnit van Nelle Lamarr.

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd en als Ebook gelezen met Bookchoice. Ik had een tijdelijk abonnement voor 1 euro.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *