The Man Who Died

Titel: The Man Who Died
Genre: Misdaad, noir (met elementen van humor)
Schrijver: Antti Tuomainen
Verteller: Kris Dyer
Duur van het boek: 9 uur 17 minuten

Recensie: Een man, Jaakko, die erachter komt dat hij vergiftigd is, zoekt uit wie hem wil doden terwijl hij zijn laatste dagen beleeft.

Samenvatting van The Man Who Died

Het verhaal gaat over Jaakko Kaunismaa, een man die onverwacht te horen krijgt dat zijn dagen geteld zijn. De diagnose is schokkend: hij is langzaam vergiftigd. Deze onthulling zet Jaakko op een meeslepende zoektocht om te ontdekken wie hem dit heeft aangedaan.

Jaakko’s leven, tot dan toe vrij gewoontjes, een leven dat zelfs als saai beschouwd zou kunnen worden, verandert in een wirwar van geheimen, misdaad en leugens. Alsof zijn aankomende dood nog niet vreselijk genoeg is, blijkt zijn bedrijf ook nog eens gevaar te lopen door de betrokkenheid van lokale concurrenten. De eigenaren van dit nieuwe bedrijf zijn schimmige figuren die erg gewelddadig zijn. Hij probeert zijn bedrijf, dat hij met veel moeite heeft opgebouwd, te beschermen, terwijl hij ook zijn eigen moordenaar probeert te vinden.

Wat volgt is een reeks onverwachte, vaak absurd komische situaties. Jaakko maakt ontzettend veel mee gedurende zijn laatste dagen en wij als lezers krijgen het hele verhaal vanuit zijn kant aangeboden. Het is alsof we in zijn hoofd zitten en zijn volledige gedachtengang volgen terwijl hij van de ene situatie in de andere belandt. Het verhaal is een spannende misdaadroman, maar dan met zwarte humor.

Jaakko in de serie The man who died, te zien op myLum.

Jaakko leeft alsof vandaag zijn laatste dag zal zijn

Nu Jaakko weet dat hij stervende is, verandert hij volkomen van personage. Omdat vandaag zijn laatste dag kan zijn probeert hij alles uit de dag te halen. Iedere ochtend wordt hij verbaasd wakker, dankbaar dat hij weer een kans heeft om zijn moordenaar te vinden en zijn bedrijf te redden.
Hij houdt zijn ogen gericht op wat werkelijk belangrijk is in zijn leven en voor hem is dat zijn bedrijf. Hij wil zeker weten dat zijn bedrijf in goede handen verder gaat na zijn dood.
Het besef van zijn naderende dood bevrijdt hem van veel complicaties. Er zijn geen toekomstige gevolgen meer voor hem, alleen directe gevolgen. Alleen wat hem vandaag of morgen kan overkomen is voor hem van belang, alle andere gevolgen die pas later komen zullen hem toch niet schaden.

Wie heeft Jaakko vergiftigd?

Dit verhaal biedt een murder mysterie met een bijzondere twist, want in dit geval onderzoekt het slachtoffer zelf wie zijn moordenaar is. Dat is toch anders dan normaal. De onderzoeker heeft nu meer inzicht dan gewoonlijk. Jaakko weet wie wel en wie niet de mogelijkheid heeft gehad om hem al die tijd te vergiftigen. Hij moet nu alleen uitvogelen wie van de verdachten het daadwerkelijk heeft gedaan en waarom.

De setting

We krijgen een hele mooie plek waarin dit verhaal zich afspeelt. Er zijn veel scènes in het bos en ook de paddenstoelen spelen een prachtige rol. Het spreekt zeker tot mijn verbeelding.

Het verhaal speelt zich af in een dorp in Finland, maar op zich vind ik dat gevoel minder overkomen in het verhaal. Het zijn vooral de paddenstoelen die op de voorgrond staan. Wat wel steeds goed beschreven wordt is het weer en de gevolgen van het weer die van belang zijn voor Jaakko.

Mijn mening

Ik vind dit een goed boek. Ik vind het wel een aanrader. Het verhaal heeft een bijzondere twist omdat we ditmaal een moordmysterie krijgen vanuit de persoon die vermoord is, maar nog niet dood is. Zijn levenslust in zijn laatste dagen wordt heel mooi beschreven. Je voelt iedere dag weer wat Jaakko als drijfveer heeft. Natuurlijk kijkt hij nu anders naar het leven en pakt hij de dagen die hem rest anders aan dan voorheen.

Jaakko is een bijzonder personage. Hij komt in eerste instantie over als een zielige man en misschien was dat ook zo voordat hij het slechte nieuws van zijn dokter kreeg, maar in dit verhaal zet de schrijver een sterke personage neer.

Ik vind het murder mystery deel heel goed bedacht en uitgewerkt. De schrijver komt met een geweldige twist die ik niet zag aankomen. Ik vind dit verhaal niet voorspelbaar. Er speelt veel en gebeurt veel om Jaakko heen. Niet alles wordt uitgelegd in het verhaal, maar dat geeft op zich ook niet.

De schrijver neemt goed zijn tijd om het plot uit te laten spelen en geeft dit verhaal een prima afronding.

Er is een serie van dit verhaal te zien op het videostreamingplatform myLum. Ik heb al wel de eerste aflevering gezien. Ik ben benieuwd naar de rest van de afleveringen (6 in totaal). Er zijn veel bijzondere situaties die heel mooi in beeld kunnen worden gebracht. Met de juiste acteurs en oog voor sfeer en detail, zou dit een goede filmserie moeten zijn.

De eerste aflevering vond ik een beetje saai en dat is best jammer, omdat het boek zo goed is. De drijfveer van Jaakko in het boek kwam deze eerste aflevering niet goed over, waardoor hij de hele aflevering zo “sneu” overkwam. In het boek vind ik hem juist “sterk” overkomen.

Hopelijk zijn de vijf volgende afleveringen beter.
Bekijk hieronder de trailer van de serie.

Ik vind dit boek 5 van de 5 sterren waard.
Bekijk mijn lijst met spannende murder mysteries.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: Ebook en paperback in het Engels. Ebook gratis in Kobo Plus voor abonees.
  • iTunes: Luisterboek en in het Engels.
  • Audible.co.uk: Luisterboek in het Engels.
Recensie: The Man Who Died. Misdaad mysterie met elementen van humor geschreven door  Antti Tuomainen.

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Audible. Mijn abonnement kost $171.91 per jaar en daarvoor krijg ik 12 credits waarmee ik boeken kan kopen en de boeken van Audible Plus Catalog kan ik gratis met mijn abonnement luisteren. Dit boek heb ik gekocht voor $2.17 (was een aanbieding!). Dit was zo goedkoop dat ik er geen credit voor wilde gebruiken. 
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *