The Ghost and the Christmas Spirit

Titel: The Ghost and the Christmas Spirit
Genre: Misdaad (cozy), paranormale mysteries, kerstverhaal
Schrijver: Bobbi Holmes, Anna J. McIntyre
Verteller: Bobbi Holmes, Anna J. McIntyre
Duur van het boek: 8 uur 29 minuten
Alle boeken van deze Haunting Danielle serie:

 • The Ghost of Marlow House, The Ghost Who Loved Diamonds, The Ghost Who Wasn’t, The Ghost Who Wanted Revenge
 • The Ghost of Halloween Past, The Ghost Who Came for Christmas,The Ghost of Valentine Past, The Ghost from the Sea
 • The Ghost and the Mystery Writer, The Ghost and the Muse, The Ghost Who Stayed Home, The Ghost and the Leprechaun
 • The Ghost Who Lied, The Ghost and the Bride, The Ghost and Little Marie, The Ghost and the Doppelganger
 • The Ghost of Second Chances, The Ghost Who Dream Hopped, The Ghost of Christmas Secrets, The Ghost Who Was Says I Do
 • The Ghost and the Baby, The Ghost and the Halloween Haunt, The Ghost and the Christmas Spirit, The Ghost and the Silver Scream
 • The Ghost of a Memory, The Ghost and the Witches’ Coven, The Ghost and the Mountain Man, The Ghost and the Birthday Boy
 • The Ghost and the Church Lady, The Ghost and the Medium, The Ghost and the New Neighbor, The Ghost and the Wedding Crasher
 • The Ghost and the Twins

Recensie:

Dit boek is deel 23 in een serie met als genre ‘cozy crime‘ met paranormale mysteries. Dit verhaal is een kerstavontuur in het leven van Danielle. Dit boek kan als stand-alone gelezen worden, maar je merkt wel gedurende het verhaal dat er veel spannende avonturen zijn geweest in het leven van Danielle die je allemaal hebt gemist. Maar als je dat niet erg vindt is dat prima.

Samenvatting

Het is de kerstperiode. Danielle en haar man Walt kopen cadeautjes voor een kerstspel, bekend als ‘white elephant’. Het is belangrijk dat de cadeautjes grappig bedoeld zijn, dus geen serieus leuke cadeaus. Ze kopen een absurd versierde damesschoen, waarop iemand duidelijk op los is gegaan met een lijmpistool en leuke gekleurde steentjes en bloemen. Ook ontdekken ze een hele oude foto in een fotolijst. Tot hun verbazing herkennen ze één van de mannen op de foto. Ze weten dat hij een overgrootvader was van één van hun vrienden. Deze twee aankopen zorgen voor een reeks inbraken in hun huis. Deze spullen komen uit de kist van een recent overleden vrouw. De winkeleigenaar heeft een kist met wat eruit ziet als rommel gekocht bij de veiling van alle spullen in het huis.
Direct na hun aankoop komt een ouder echtpaar ten tonele. Zij blijken juist op zoek te zijn naar een voorwerp uit die kist. Nu ze weten wie deze spullen hebben gekocht, besluiten ze om in te breken en hun gewenste voorwerp te stelen!
Wat ze precies zoeken en waarom is één van de mysteries uit dit verhaal.
Danielle en Walt zijn de bewoners van Marlow House. Hun huis begint nu rond de kerstdagen steeds voller te raken, omdat de mensen om hen heen (sommigen zijn vrienden en anderen zijn vreemden) onderdak nodig hebben en Danielle en Walt houden er wel van om gezelschap te hebben in hun kast van een huis. Daarin schuilt dan ook weer andere mysteries, want twee van hun gasten hebben een eigen verhaal die gedurende het lezen van het boek te ontdekken valt.

Gezellige paranormale mysteries

Deze serie speelt zich af in een wereld van paranormale mysteries, spoken en fantasie. Walt Marlow, de echtgenoot van Danielle, is de geest van de oorspronkelijke eigenaar van het huis. Hierdoor heeft hij bijzondere gaven: hij kan met dieren en andere geesten praten en beschikt over telekinese.
Danielle kan geesten zien en met ze praten. Enkele andere van hun vrienden kunnen ook met geesten communiceren. Geesten spelen een grote rol in deze serie. In dit verhaal hebben we het over bijzondere geesten die volkomen op de hoogte zijn van hun toestand en de wereld om hen heen. Ze functioneren als bijzondere kennissen en familieleden, alleen zijn ze niet door iedereen te zien en te horen. Maar ze kunnen alles gewoon aanraken en gebruiken alsof ze gewone mensen zijn. In hun geval beschikken ze over telekinese als bijzondere kracht.
Het kan ook voorkomen dat een geest zo menselijk overkomt dat iedereen denkt dat het om een mens gaat.

De mysteries in dit verhaal worden opgelost door enige speurwerk en het communiceren met geesten. Over het algemeen zijn de mysteries zowel bijzonder als gezellig van aard.

Setting

Dit verhaal speelt zich af in het kerstseizoen en dat maakt het verhaal ook extra gezellig. Er worden leuke kerstaankopen gedaan, de huizen worden versierd met kerstversiering en lichten in en om het huis. Er is ook aandacht voor lekkere kersthapjes. Zelf heb ik naar aanleiding van dit verhaal een recept gezocht dat ik de komende dagen ga uitproberen. Het klonk in het verhaal heel simpel en superlekker, dus ik ben benieuwd. Het recept blijkt inderdaad eenvoudig te zijn, en ik ben fan van de ingrediënten.
In dit verhaal wordt er veel gesproken over de kerstman en zijn oorsprong als Griekse bisschop, in wat nu Turkije is. Ook wordt uitgelegd waarom de Nederlandse naam Sinterklaas is gebruikt en dat de kerstman hierop is gebaseerd.
Er komen leuke kersttradities aan bod, waaronder de kerstschoen. Een van de gezinnen heeft een jarenlange geschiedenis met een bijzonder (lelijke) schoen, waar de hele familie dol op is. Het weggeven en krijgen ervan is een geweldige “inside joke”. Ook andere prachtige of lekkere tradities komen aan de orde.

Personages

Er komen veel personages aan bod en aangezien ik nieuw ben met deze serie, vond ik dat aanvankelijk erg lastig. Het waren behoorlijk veel namen om te onthouden. Sommige personages zijn zelfs geesten. De unieke band tussen Danielle en Walt, die een geest of voormalige geest is, staat centraal in het verhaal. Verder bestaat dit verhaal uit allemaal leuke personages. Sommige personages spelen de rol van slechterik, maar uiteindelijk zijn er geen echte schurken in het verhaal, slechts personages die soms verkeerde beslissingen nemen.

Mijn mening

Ik vond dit verhaal bijzonder en genoot vooral van de kerstsfeer. Ik had erg veel zin in een verhaal waarbij de kerstsfeer een grote rol zou spelen en me het liefst kon motiveren en inspireren om zelf de keuken in de gaan en te koken en te bakken voor kerst. Dit verhaal heeft me voor een deel gemotiveerd om de keuken in te gaan. Eén van de recepten uit het verhaal ga ik zelf ook proberen te maken. Eén van de recepten uit het verhaal ga ik zelf ook proberen te maken.”
Ik vond het leuk om meer te ontdekken over Sint Nicolaas als heiligman en natuurlijk over hoe hij daarna als Sinterklaas de inspiratie vormde voor de huidige kerstman. In een serie waar mensen samenleven met geesten, waarvan sommigen bijna menselijk zijn, lijkt het idee van de kerstman of Goedheiligman heel gewoon. Dat maakt het verhaal extra leuk.
Hoewel het idee van een cozy mysterie serie met een paranormaal tintje erg bijzonder klinkt, kon dit verhaal me toch niet overhalen om meer van deze serie te ontdekken.

Ik vind dit boek 3.5 van de 5 sterren waard.
Bekijk mijn lijst met misdaad mysterie boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

 • Bol.com: Paperback, Ebook en luisterboek in het Engels (Ebook is gratis in Kobo Plus voor abonnees).
 • Amazon.nl: Kindle editie in het Engels.
 • Storytel: Luisterboek in het Engels.
 • Nextory: Luisterboek in het Engels.
 • iTunes: Luisterboek en Ebook in het Engels.
 • Audible.co.uk: Luisterboek in het Engels.
Recensie: The Ghost and the Christmas Spirit is een kerstavontuur van Bobbi Holmes en Anna J. McIntyre.

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *