Patroon

Titel: Patroon
Genre: Leuk voor kinderen
Schrijver: Marco Kunst
Verteller: Alex van Bergen
Uitgever: Gottmer
Duur van het boek: 3 uur 34 minuten

Recensie: Patroon is een ontroerend dagboekverhaal van een tiener worstelend met depressie en schuld, maar hij vindt uiteindelijk een pad naar hoop.

Duik diep in het personage van Milo

Milo is geen doorsnee tiener, maar een complex figuur wiens leven vol zit met worstelingen en emotionele ups en downs. Zijn wereld, gedomineerd door gevoelens van verlies en schuld, wordt op een meesterlijke wijze tot leven gebracht, waardoor je hem goed begrijpt.

Zijn innerlijke wereld, zowel donker als kwetsbaar, is diepgaand uitgewerkt. De monoloog van het boek nodigt ons uit om een kijkje te nemen in de ziel van een depressieve tiener. Elke emotie, elk gevoel van verdriet of verlies wordt tastbaar gemaakt in dit verhaal.

Milo’s karakterontwikkeling is zowel intens als ontroerend. Terwijl hij de diepten van zijn depressie doorkruist, leren we ook zijn veerkracht kennen. Milo mag dan worstelen met gevoelens van schuld en verlies, maar hij is ook vastberaden om te handelen. En hoewel hij zijn pad nog moet vinden, maakt zijn zoektocht hem tot een boeiend personage dat je van begin tot eind zal blijven boeien.

Trauma en schuld

De donkere wolken van trauma hangen als een zware schaduw over het leven van Milo, waardoor het boek een diepe indruk maakt. Het is verbazingwekkend hoe het boek de nuances van schuldgevoelens aan bod brengt. Milo’s schuld is zowel een onzichtbare last die hij meedraagt, als een constante herinnering aan zijn verleden. De manier waarop hij met dit schuldgevoel omgaat, de stappen die hij zet om ermee in het reine te komen, geeft dit boek een diepte die zowel ontroerend als meeslepend is.

Dit boek legt de gecompliceerde aard van trauma bloot, van de initiële schok tot het langzame en vaak pijnlijke proces van genezing. We krijgen een diepgaand beeld van de impact van trauma op het leven van een tiener.

Het thema van trauma en schuld in dit boek is niet alleen een essentieel onderdeel van het plot, maar het drijft ook de ontwikkeling van Milo als personage en de algehele boodschap van het verhaal.

Communicatie met tieners met depressie

Een ander belangrijk thema in dit luisterboek, dat mij echt aan het denken zette, is de communicatie met tieners die met depressie worstelen. Het boek slaagt erin om een rauw, eerlijk en zeer aangrijpend beeld te geven van wat depressie echt betekent voor een jong persoon zoals Milo.

De gevoelens van verdriet, wanhoop en isolement worden op een realistische manier gebracht. Toch zijn het de momenten van interactie tussen Milo en de volwassenen in zijn leven, die het meest krachtig zijn. Het boek benadrukt hoe moeilijk, maar essentieel, communicatie met tieners die met depressie worstelen kan zijn.

Wat mij vooral raakte, was de manier waarop de volwassenen omgaan met Milo’s depressie. De pogingen tot communicatie, de mislukkingen, de successen, ze worden allemaal op zo’n menselijke en authentieke manier weergegeven. Dit boek geeft hiermee waardevolle inzichten in hoe we beter kunnen communiceren en verbinden met tieners die met mentale gezondheidsproblemen worstelen.

Het behandelt deze ingewikkelde kwestie met een grote gevoeligheid en begrip en stelt tegelijkertijd de noodzaak aan de kaak van open gesprekken over mentale gezondheid met jongeren.

Familiegeschiedenis en patronen

Een ander onderwerp van dit boek is de familiegeschiedenis en de patronen die hieruit voortkomen. We krijgen inzicht in de manier waarop de familiegeschiedenis van Milo zijn huidige situatie beïnvloedt. Dit wordt op een subtiele maar krachtige manier aangetoond door de gesprekken en interacties die Milo heeft met zijn familieleden. De erfenis van trauma, de onuitgesproken spanningen en de verstoorde dynamiek die van generatie op generatie wordt doorgegeven, wordt prachtig weergegeven in de gedachten van Milo. Tegelijkertijd is de wijze waarop het boek aantoont hoe moeilijk het kan zijn om deze patronen te doorbreken, zowel ontroerend als verhelderend.

Hoop en herstel

Het verhaal van Milo wordt niet enkel gekenmerkt door strijd en verdriet, maar bevat ook een krachtig thema van hoop en herstel. Ondanks de donkere wolken die over zijn leven hangen, gloort er altijd een sprankje licht aan de horizon.

Tijdens het verhaal zien we Milo’s geleidelijke weg naar herstel. Dit is een pad vol uitdagingen, met vallen en opstaan, maar altijd gedreven door een diepe wens naar verandering en groei. Het vermogen van de auteur om dit ingewikkelde proces zo mooi en realistisch uit te beelden, is een van de hoogtepunten van het boek. We komen inspirerende momenten tegen in het boek die een gevoel van hoop oproepen. Deze momenten zijn niet alleen ontroerend, maar geven ook een boodschap van veerkracht en doorzettingsvermogen. Ze helpen ons om de mogelijkheid van verandering en verbetering te zien, zelfs in de moeilijkste omstandigheden.

Het dagboek van Milo

Dit verhaal wordt verteld als Milo’s dagboek. Dit voelt zeer persoonlijk en geeft het boek een extra dimensie. De auteur heeft het dagboek op een meesterlijke manier gebruikt als een venster naar Milo’s ziel en het geeft de lezer een blik op zijn gevoelens, gedachten en angsten.

De dagboekfragmenten zijn niet alleen een uitlaatklep voor Milo, maar ook een cruciaal hulpmiddel voor de lezer om zijn complexe psychologische strijd te begrijpen. Ze vormen een brug tussen de lezer en Milo en zorgen voor een diepe emotionele connectie. Elke dagboeknotitie is een puzzelstukje in de ontwikkeling van het verhaal en draagt bij aan de ontrafeling van de plot.

Daarnaast is de dagboekstijl van schrijven bijzonder meeslepend en biedt een levendige sfeer, die je als lezer volledig in het verhaal trekt. De dagboekfragmenten variëren van zwaarmoedige reflecties tot lichtere, hoopvolle gedachten.

Waarschuwing

Hoewel ik dit boek ten zeerste aanbeveel, wil ik wel een waarschuwing geven. Patroon gaat over complexe en zware thema’s zoals depressie, trauma en verlies, die voor sommige lezers erg confronterend kunnen zijn. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze inhoud en ervoor te zorgen dat je in een veilige en ondersteunende omgeving bent wanneer je besluit om het te lezen.

De auteur behandelt deze onderwerpen met grote gevoeligheid en respect. Toch kunnen sommige passages pijnlijk zijn om te horen voor mensen die persoonlijke ervaringen hebben met deze kwesties.

Dit gezegd zijnde, is Patroon niet alleen een verhaal over pijn en worsteling. Het is ook een verhaal over hoop, herstel en de kracht van menselijke connectie. Het heeft het vermogen om te raken en te inspireren en ik hoop dat velen er troost en herkenning in zullen vinden.

Bekijk hier een inkijkexemplaar en luister naar een fragment van het verhaal.

Mijn mening

Persoonlijk ben ik diep geraakt door dit verhaal. Patroon is prachtig verteld vanuit het perspectief van Milo zelf, wat het verhaal een intiem en persoonlijk gevoel geeft. Ik vond het verhelderend om te zien hoe woorden, hoewel goed bedoeld, soms anders over kunnen komen bij een depressieve tiener en hun pijn kunnen versterken.

Wat mij echt raakte, was de hoop die door het verhaal heen geweven is. Zelfs in de donkerste momenten van Milo’s leven, toont dit boek dat er een weg naar herstel mogelijk is. Het is niet hetzelfde als het verwerken van verdriet of schuldgevoel, maar het is het vermogen om een nieuwe richting te kiezen en de eerste dag van de rest van je leven te beginnen. Dit is een keuze die veel moed en wilskracht vereist en soms de aanwezigheid van de juiste mensen om je te ondersteunen of een duwtje in je rug te geven.

De schrijfstijl en dagboekvorm van dit boek zijn prachtig uitgewerkt. Milo is een boeiend personage dat echt tot leven komt door de woorden van de auteur. Als lezer krijg je een diep inzicht in de psyche van iemand met een depressie, maar je wordt niet achtergelaten in de duisternis. De auteur leidt je naar het licht aan het eind van de tunnel en herinnert je eraan dat er altijd hoop is.

In mijn ogen is dit een waardevol verhaal dat veel inzicht geeft in de belevingswereld van depressieve tieners en daarnaast een belangrijke boodschap over hoop en herstel overbrengt. Een absolute aanrader!

Ik vind dit boek 5 van de 5 sterren waard.
Vind hier mijn lijst met leuke kinderboeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: E-book, luisterboek en paperback in het Nederlands (Ebook en luisterboek gratis in Kobo plus voor abonnees).
  • Storytel: Luisterboek in het Nederlands.
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek in het Nederlands.
  • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
  • iTunes: Ebook in het Nederlands.
Recensie: Patroon van Marco Kunst

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *