Game Changer

Titel: Gamechanger
Genre: YA, sciencefiction roman voor oudere tieners
Schrijver: Neal Shusterman
Verteller: Andrew Eiden, Jennifer Jill Araya
Uitgever: Pelckmans
Duur van het boek: 10 uur 3 minuten

Recensie: Ash ervaart mysterieuze veranderingen in zijn wereld, van kleuren die veranderen tot grote sociale verschuivingen. Zijn ontdekkingsreis leert hem en jou als lezer over onrecht in de wereld, zoals racisme, homofobie en geweld tegen vrouwen.

Samenvatting van het verhaal

Blauw stopbord in Gamechanger van Neal Shusterman.

Ash is de hoofdrolspeler van het verhaal. Hij belandt in een achtbaan van realiteitsverschuivingen. Eerst waren het kleine dingen, zoals een stoplicht dat plotseling blauw wordt in plaats van rood. Maar het gaat steeds verder. De wereld verandert totaal en hij leert over racisme, zelfreflectie en het belang van opkomen voor anderen. Met elke nieuwe realiteit voelt Ash de druk en de strijd van minderheden en probeert hij zijn weg terug te vinden naar een wereld die hij herkent. Dit verhaal neemt je mee op een reis door de ogen van Ash, terwijl hij de harde waarheid over onrecht en discriminatie onder ogen ziet.

Realiteitsverschuivingen

Heb je ooit een verhaal gelezen dat zó echt voelde dat het leek alsof je er middenin zat? Stel je voor: de kleur van stopborden is ineens blauw of jouw ouders zijn nu schatrijk. Dit boek pakt precies dat idee aan en het is echt uniek! Nu denk je misschien: “Hoe dan?” Het zit hem allemaal in de schrijfstijl van de auteur. Door de manier waarop het verhaal is geschreven, voel je bijna zelf de veranderingen. Je kruipt in de huid van de hoofdpersoon en beleeft alles mee. Het is alsof je de enige bent die ziet dat de wereld om je heen verandert.

Game changer: de verschuivingen vinden plaats wanneer Ash een tegenstander op het veld neerhaalt.

Een betere wereld begint bij jezelf!

Jarenlang leefde Ash, net als zoveel anderen, in zijn eigen bubbel, niet echt begrijpend wat zijn beste vriend Leo, een jongen van kleur, doormaakte. Leo probeerde Ash duidelijk te maken hoe de wereld écht is voor iemand zoals hij, maar Ash zag het gewoon niet. “Gelijke kansen voor iedereen, toch?” dacht Ash. Maar, wauw, wat een eye-opener krijgt hij!

De waarheid is, sommige mensen hebben gewoon meer kansen puur vanwege hun huidskleur. En het werd tijd dat Ash dat ook zag. Nu wordt hij gedwongen om de harde realiteit van onrecht onder ogen te zien. En weet je wat het meest indrukwekkend is? Het besef dat als we allemaal aan de zijlijn blijven staan en niets doen, de wereld nooit zal veranderen. We moeten samenwerken, opstaan en vechten voor een betere wereld. 🌍❤️
Dus dit verhaal is niet alleen een spannend avontuur, maar ook een les voor ons allemaal.

Sociale en raciale kwesties

Via een super originele twist – een wereld met een alternatieve realiteit – krijgen we een uniek inkijkje in de complexe thema’s van raciale ongelijkheid en het idee van white privilage.

Het mooie is dat je, terwijl je meeleeft met de avonturen van de personages, ook echt voelt hoe het is om in de schoenen van een minderheid te staan. Het roept vragen op als: “Hoe zou ik reageren?” En da’s toch wel de kracht van een goed boek, of niet? Dat het niet alleen een verhaal vertelt, maar ook de wereld om ons heen in een nieuw perspectief plaatst.

Historische verwijzingen

Terwijl je verdwaalt in het spannende plot, krijg je ook enkele feiten uit onze echte geschiedenis mee. De vermelding van historische momenten, zoals de desegregatie van scholen in Amerika, is super slim gedaan. Het maakt dat het verhaal niet alleen spannend is, maar je ervaart ook een stukje geschiedenis terwijl je je verbindt met de personages. Je voelt de impact van deze echte gebeurtenissen.

Science fiction elementen

Dit verhaal biedt multiverse wezens op skateboards! Dankzij deze vreemde personages ontdekken we gedachten over het universum, leven elders en onze plek daarin. Zijn wij mensen net zo slim als andere wezens? Het zet je zeker aan het denken. Het geeft het boek zo’n uniek tintje. Ik bedoel, het mixt het dagelijkse leven met het buitenaardse.

Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan snel een kijkje in een inkijkexemplaar van het boek.

Mijn mening

Toen ik aan dit boek begon, had ik echt geen idee waar ’t over zou gaan. Het startte simpel, met een kleurverschuiving van rood naar blauw, maar wat een rit!

Wat me zo raakt is hoe de schrijver het voor elkaar krijgt om je echt in het verhaal te zuigen. Alsof je zelf ervaart hoe ’t is om een andere blik op de wereld te hebben dan de rest. Dat is knap! En dan de manier waarop de schrijver je meeneemt in een minderheidspositie… Dat geeft je wel een andere kijk op de situatie.

Het is niet alleen maar een spannend boek. Er zit een mooie boodschap achter. Namelijk dat we in deze wereld dingen moeten veranderen en dat dat bij onszelf begint. Geen magische oplossing, maar hard werken en opkomen voor wat je belangrijk vindt.

Ik vind dit boek 5 van de 5 sterren waard.
Vind hier mijn lijst met YA boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: Gamechanger Neal Shusterman, een science fiction roman voor oudere tieners.

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *