The Mysterious Affair at Styles

Nederlandse titel: De zaak Styles
Engelse Titel: The Mysterious Affair at Styles
Genre: Misdaad mysterie
Schrijver: Agatha Christie
Engelse vertellers: Hugh Fraser
Duur van het Engelse boek: 5 uur 56 minuten

Recensie: Agatha Christie’s debuutroman, waarin ze de excentrieke Belgische detective Hercule Poirot voorstelt die een complexe moord in een Engels landhuis moet oplossen.

Debuut van Poirot

Agatha Christies Hercule Poirot in zijn debuut roman De Zaak Styles.

Binnen het mysterie-genre zijn er maar weinig figuren die zo onvergetelijk zijn als Hercule Poirot, de slimme Belgische speurneus. In haar eerste boek, Het Mysterieuze Geval in Styles, presenteert Agatha Christie dit bijzondere personage aan haar lezers. Poirot’s scherpe inzicht en indrukwekkende oog voor detail zijn direct duidelijk, net als zijn unieke benadering die hem als een uitzonderlijk interessant personage kenmerkt.

Veel verdachten

Christie’s talent om een rijkdom aan verdachten te creëren in haar mysteries is al duidelijk in dit eerste Hercule Poirot-boek. Het landgoed Styles is gevuld met een verscheidenheid aan personages, elk met hun eigen geheimen en mogelijke motieven voor de moord. De dynamische interacties tussen deze personages voegen een extra laag intrige toe aan het verhaal.

Meesterlijk mysterie

Flesje gif voor de recensie van The Mysterious Affair at Styles van Agatha Christie

Het mysterieuze geval in Styles is een prachtig voorbeeld van het soort puzzelmysterie waar Christie om bekend staat. De plot is gelaagd en complex, vol met onverwachte wendingen en valse aanwijzingen die de lezer continu in het ongewisse houden. Het uiteindelijke ontrafelen van de waarheid is zowel verrassend als bevredigend, een testament aan Christie’s vaardigheid als verhalenverteller.

De rol van Captain Hastings

Als de verteller van het verhaal, speelt Captain Hastings een grote rol in Het Mysterieuze Geval in Styles. Door zijn ogen beleven we het onderzoek en zijn dynamische relatie met Poirot zorgt voor een boeiende subplot. Hoewel hij vaak door Poirot op het verkeerde been wordt gezet, blijkt Hastings loyale en goedhartige karakter een waardevolle aanvulling op het verhaal.

Historische context

Het boek, geschreven en gesitueerd tijdens de Eerste Wereldoorlog, biedt ook een interessante historische context. De oorlog speelt een significante rol in het verhaal, met name bij de introductie van Poirot, die als Belgische vluchteling in Engeland aankomt. Deze context geeft het verhaal extra diepte en relevantie.

Christie’s schrijfstijl

Wat Agatha Christies schrijfstijl betreft, blinkt ze uit in het creëren van spanning en het schetsen van bijzondere personages. Haar ervaring als verpleegster komt duidelijk naar voren in de gedetailleerde beschrijvingen van vergif en de gevolgen daarvan, wat het verhaal nog authentieker maakt.

Mijn mening

Agatha Christie trapt af met de introductie van een flink aantal personages, wat in het begin enigszins overweldigend kan zijn. Ik had bijna de neiging om een lijstje bij te houden van wie iedereen was. Maar gelukkig was dit uiteindelijk niet nodig, naarmate het verhaal vorderde kon ik de personages goed uit elkaar houden.

Elk personage, tot de tuinmannen aan toe, wordt op zo’n manier neergezet dat je ze stuk voor stuk wantrouwt. En zoals bij de meeste van Christie’s boeken, is het me ook deze keer niet gelukt om de identiteit van de moordenaar te achterhalen.

Hoewel ik het niet haar allerbeste werk vind, is dit haar debuut in het genre van misdaadmysterie, dus het is logisch dat ik sommige van haar latere werken beter vind. Toch is het een boeiend boek en een belangrijk onderdeel van Christie’s oeuvre.

Ik vind dit boek 4.5 van de 5 sterren waard.
Vind hier mijn lijst met misdaad mysteries.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: E-book, pocket en paperback in het Nederlands. Luisterboek in het Engels
  • Amazon.nl: Kindle-editie in het Engels.
  • Storytel: E-book in het Nederlands. Luisterboek en E-book in het Engels
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: E-book in het Nederlands. Luisterboek en E-book in het Engels
  • BookbeatNL: E-book in het Nederlands. Luisterboek en E-book in het Engels
  • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
  • iTunes: Ebook in het Nederlands en luisterboek in het Engels.
  • Audible: Luisterboek in het Engels.
Recensie van Agatha Christie’s eerste Hercule Poirot boek: The Mysterious Affair at Styles

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel (maar nu is alleen de Nederlandse versie nog beschikbaar). Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *