Heeft iemand Charlotte Salter gezien?

Nederlandse titel: Heeft iemand Charlotte Salter gezien?
Engelse Titel: Has Anyone Seen Charlotte Salter?
Genre: Misdaad, drama
Schrijver: Nicci French
Nederlandse verteller: Carly Wijs
Duur van het Nederlandse boek: 11 uur 33 minuten
Duur van het Engelse boek: 12 uur

Recensie: “Heeft Iemand Charlotte Salter Gezien?” is een emotioneel familiedrama dat de verwoestende gevolgen van een vermissing onderzoekt, terwijl een onopgelost mysterie rond een verdwenen moeder langzaam wordt ontrafeld.

Heeft iemand Charlotte Salter gezien?

Het drama begint tijdens een groot feest voor Alec Salters verjaardag, wanneer zijn vrouw Charlotte zonder enige uitleg van de aardbodem verdwijnt. Hun dochter Etty is van streek en Charlottes prachtige jurk wordt aan de waterkant gevonden, maar verrassend genoeg lijkt haar vader Alec niet bezorgd. Nog ingewikkelder wordt het als het lichaam van één van Charlottes beste vrienden in het water opduikt.

Fast forward naar een aantal jaren later. Het gezin (Etty en haar twee broers) komt samen om het familiehuis leeg te maken. Hun vader Alec gaat naar een verzorgingstehuis. Het gemis van Charlotte is nog steeds merkbaar. Het eens zo hechte gezin is uit elkaar gevallen, overschaduwd door een sluier van verdriet. Tegelijkertijd lijken de kinderen van de overleden vriend, die inmiddels ook volwassen zijn, hun leven beter op de rails te hebben.
Hiermee komt er een nieuwe wending. De twee broers lanceren een podcast over deze mysterieuze verdwijning en de dood van hun vader. Hun vreedzame dorp wordt overspoeld door een golf van emoties en speculaties, wat de politie dwingt om de zaak ditmaal goed te onderzoeken. Rechercheur Maud O’Connor komt op het toneel, vastbesloten om de waarheid te achterhalen ondanks de weerstand en onhandigheid van haar collega’s.

Een gebroken vrouw

Dit verhaal wordt grotendeels verteld door de ogen van Etty, Charlottes dochter, wiens leven is getekend door de verdwijning van haar moeder. Ze was pas 15 jaar oud toen haar moeder verdween. Ooit was ze een sprankelende jonge meid, vol levenslust en met een pittige persoonlijkheid. De plotselinge verdwijning dreef haar broers weg, waardoor ze alleen achterbleef met haar vader, van wie ze overtuigd was dat hij haar moeder had vermoord.

Dertig jaar later, als het gezin weer samenkomt, is Etty veranderd. Ze is slechts een schim van de stralende jonge vrouw die ze ooit was. Ze heeft een afkeer van menselijk contact ontwikkeld, ze houdt er niet van aangeraakt te worden of te knuffelen. Ze wil geen gezin, geen kinderen. Ze is koud, afstandelijk en ze houdt de wereld op een armlengte afstand.

Dan verschijnt rechercheur Maud O’Connor ten tonele. Zij is een jonge, krachtige vrouw, iemand die een frisse wind laat waaien door de politiemacht die aan deze zaak werkt. Ze is precies wat nodig is om de zaak op te schudden, maar ook zij heeft haar eigen uitdagingen.

De overige personages in het verhaal blijven ietwat in de schaduw. Ze worden niet volledig uitgewerkt, waardoor iedereen in principe een potentiële verdachte kan zijn. Deze ongrijpbare personages dragen bij aan de algemene sfeer van mysterie en onzekerheid.

Whodunnit?

Eigenlijk zou iedereen in dit verhaal de dader kunnen zijn. Niemand heeft een sluitend alibi voor de verdwijning van Charlotte Salter. Haar eigen man, Alec, heeft zelfs twee keer gelogen over waar hij was toen het gebeurde. En niemand kan aantonen waar hij of zij was op het moment van de dood van Charlottes beste vriend, wat de situatie alleen maar ingewikkelder maakt. Er wordt gesuggereerd dat hij mogelijk zelfmoord heeft gepleegd en betrokken was bij Charlottes verdwijning.

Dit is geen voorspelbaar verhaal. Het was voor mij, tijdens het lezen, niet gemakkelijk om de dader te identificeren. Pas tegen het einde, net voordat de dader werd onthuld, begon ik enige vermoedens te krijgen. Normaal gesproken lukt het me vrij snel om een dader in een verhaal te identificeren, maar deze keer was dat niet het geval.

Perspectief en tijd

Het verhaal van ‘Heeft Iemand Charlotte Salter Gezien?’ wordt aangeboden in drie delen. Het eerste deel biedt ons de verontrustende dag van Charlottes verdwijning. We verkennen de gebeurtenissen van die noodlottige dag, vanaf het moment dat ze niet meer opdaagt tot het punt waarop de politie stagneert in het onderzoek en de zaak min of meer opzij legt.

Vervolgens springen we vooruit in de tijd. We zien hoe de families het in de nasleep hebben gedaan – specifiek de twee families die het meest getroffen zijn door deze zaak. We krijgen verteld hoe hun leven is verlopen en hun onvermogen om te kunnen genieten van het leven door de donkere schaduw die de verdwijning van Charlotte over hun leven heeft geworpen.

Tot slot introduceert het verhaal ons aan een nieuwe hoofdrolspeler: een politie-inspecteur die de huidige status van de zaak overneemt. Ze duikt niet alleen in de huidige omstandigheden, maar graaft ook diep in het verleden. Tegelijkertijd krijgen we een glimp van haar eigen persoonlijke problemen.

Benieuwd wat jij van dit verhaal zal vinden? Klik hier om een inkijkexemplaar van het boek te bekijken en een fragment van het luisterboek te beluisteren.

Mijn mening

‘Heeft Iemand Charlotte Salter Gezien?’ is een verhaal dat doordrenkt is met een diepe sfeer van verlies. De dag dat Charlotte verdween, verloor het gezin niet alleen een moeder en een vrouw, maar ook een deel van zichzelf. Iedereen lijkt te zijn verdwaald in de nasleep, gedwongen om verder te gaan, maar geplaagd door een groot verdriet en verlies. Hun onderlinge banden zijn losgelaten en zelfs vermeden, onder het gewicht van ondraaglijke pijn. Hun liefde voor hun vader is gebroken – de man die ze verdenken van het vermoorden van hun moeder.

Dit is een verhaal van rouw en wanhoop, waarin de afwezigheid van de vermiste moeder bijna tastbaar is. De onzekerheid wordt met elke bladzijde groter: is ze dood of nog ergens in leven? Zou ze haar kinderen echt zoveel leed hebben willen aandoen? Dit boek is gevuld met rauwe emotie, met name door de ogen van Etty, wiens verdriet scherp en ongetemd blijft. Hoewel de andere personages op de achtergrond blijven, raak je als lezer toch diep betrokken bij het verhaal, omdat je wil meemaken dat de moordenaar wordt gevonden. Dit boek is zeker meer een familiedrama dan een standaard detective. Daarom heb ik als genre misdaad genoteerd en geen thriller, want ik voelde er geen “thriller spanning” bij.

Mijn kritiek ligt bij het verhaal over rechercheur Maud O’Connor. Hoewel haar onderzoek boeiend was, voelde ik geen verbinding met haar als persoon. Haar persoonlijke leven en met name haar liefdesleven, voelde irrelevant voor het verhaal en haar late introductie in het boek maakte het moeilijk om echt in haar te investeren als een hoofdpersonage.

Het eerste deel van het boek kan traag overkomen. Het is beladen met drama, maar zonder een actieve speurtocht of betekenisvolle verbinding met een onderzoeker. Het voelt meer als een opsomming van de tragische gebeurtenissen dan als een meeslepend onderzoek. Het begin wordt ook belast door een stroom van nieuwe personages die je als lezer moet bijhouden (want tja, iedereen is een mogelijke dader!) . Ondanks deze punten van kritiek vond ik het wel een goed boek.

Ik vind dit boek 4 van de 5 sterren waard.
Vind hier mijn lijst van boeken met misdaad mysteries.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: E-book, luisterboek, hardcover en paperback in het Nederlands (Luisterboek gratis in Kobo plus voor abonnees).
  • Amazon.nl: Kindle en hardcover in het Nederlands.
  • Storytel: Luisterboek in het Nederlands.
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek in het Nederlands.
  • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands en Engels.
  • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
  • iTunes: Ebook in het Nederlands.
  • Audible: Luisterboek in het Engels (pas beschikbaar vanaf 2024).
Recensie Heeft iemand Charlotte Salter gezien? Nicci French

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *