De zomer waarin alles veranderde

Nederlandse titel: De zomer waarin alles veranderde
Engelse Titel: The Summer I Turned Pretty
Genre: Young Adult, romance, chick lit, hedendaagse fictie
Schrijver: Jenny Han
Nederlandse verteller: Benthe Bokelman
Engelse verteller: Lola Tung
Duur van het Nederlandse boek: 5 uur 53 minuten
Duur van het Engelse boek: 6 uur

Recensie: De zomer waarin alles veranderde is een emotionele reis over opgroeien, eerste liefdes en verlies, verteld door de ogen van Belly tijdens haar transformerende zomers op Cousins Beach.

Karakterontwikkeling

Als je op zoek bent naar een boek met sterk ontwikkelde personages, dan is ‘De zomer waarin alles veranderde‘ iets voor jou. Het hoofdpersonage, Isabel, bijgenaamd Belly, ontwikkelt zich van een verlegen meisje naar een jonge vrouw die leert omgaan met haar gevoelens en het leven. Conrad en Jeremiah, de Fisher-broers, ondergaan ook significante veranderingen, gedreven door hun eigen strijd en de veranderende dynamiek van hun relatie met Belly. Je zult genieten van hun groei doorheen het verhaal.

Thematiek

Dit boek is meer dan alleen een zomers liefdesverhaal. Het behandelt thema’s als opgroeien, vriendschap, liefde, gezinsdynamiek en het verlies van een geliefde. De manier waarop deze thema’s zijn verweven in het verhaal geeft het boek diepte en maakt het herkenbaar voor veel lezers.

Bron: The Summer I Turned Pretty – Prime Video (serie)

Liefdesdriehoek

In het hart van dit boek ligt een boeiende liefdesdriehoek tussen Belly, Conrad en Jeremiah. De dynamiek tussen deze drie is spannend en houdt je als lezer op het puntje van je stoel. Het voegt een element van onzekerheid en spanning toe aan het verhaal. Belly moet een keuze maken tussen twee geweldige jonge mannen.

Een nieuwe zomerliefde

Bron: The Summer I Turned Pretty – Prime Video (serie)

Naast de centrale driehoek van Belly, Conrad en Jeremiah, wordt er een nieuw personage geïntroduceerd: Cam. Cam is een aangename verrassing en zijn introductie brengt een nieuwe dimensie in het liefdesleven van Belly. Hij is een veganist, die geen alcohol, drugs, sigaretten, vlees of dierlijke producten consumeert, wat hem anders maakt dan de anderen. Cam’s zachte en respectvolle benadering van Belly biedt een scherp contrast met de intensere, soms tumultueuze relaties die ze heeft met Conrad en Jeremiah. Zijn personage herinnert ons eraan dat liefde vele vormen kan aannemen. Hij is de kalmte in de storm, een herinnering aan de eenvoud van zorgzaamheid en respect. Cam zorgt voor een interessante twist in Belly’s liefdesleven en voegt een extra laag toe aan dit verhaal.

Zwaardere onderwerpen voor jong volwassenen

Ondanks de zomerse setting, schuwt ‘De zomer waarin alles veranderde‘ niet voor zwaardere thema’s, zoals ziekte en verlies. Het boek behandelt deze onderwerpen op een gevoelige en respectvolle manier, waardoor het een goede keuze is voor jongvolwassenen die voorzichtig aan willen lezen over zwaardere onderwerpen en meer serieuze kwesties.

Bron: The Summer I Turned Pretty – Prime Video (serie)

Samenvatting

Dit is een coming-of-age verhaal over Belly, een jong meisje dat aan de vooravond van haar volwassenheid staat. Het boek volgt Belly’s zomers in het huis aan zee waar ze elk jaar met haar moeder en broer naartoe gaat en ook met het gezin van haar moeders beste vriendin.
Alles verandert tijdens de laatste zomer, wanneer ze geconfronteerd wordt met zwaardere onderwerpen en de complexiteit van romantische relaties. Ze vindt zichzelf verstrikt in een liefdesdriehoek met de broers Conrad en Jeremiah, die ze al haar hele leven kent.
Terwijl ze worstelt met haar gevoelens, komt Belly’s verleden en heden samen. De auteur springt heen en weer tussen verschillende zomers, onthullend hoe Belly’s relaties met de andere personages zich hebben ontwikkeld en hoe ze is veranderd.
Het boek eindigt met een bitterzoet einde, waarbij Belly’s kindertijd definitief achter haar ligt en ze de eerste stappen naar volwassenheid zet.

Bekijk hier een inkijkexemplaar van ‘De zomer waarin alles veranderde’ en/of luister naar een fragment van dit verhaal.

Er is een serie gemaakt van dit verhaal. Ik kan in de trailer zien dat er wel het een en ander anders verloopt dan in het boek. Bekijk de trailer van de serie hieronder.

Bron: YouTube, The Summer I Turned Pretty – Prime Video (serie)

Mijn mening

In het begin van ‘De zomer waarin alles veranderde’ worstelde ik met de structuur van het verhaal. De auteur wisselt continu tussen de huidige zomer en eerdere zomers. Ik merkte dat ik moeite had om goed in het verhaal te komen en het daardoor overwegend saai vond. Pas tegen het einde, toen het verhaal zich volledig concentreerde op de meest recente zomer, voelde ik dat ik echt betrokken raakte bij de gebeurtenissen.

De voornaamste reden voor mijn initiële worsteling was het feit dat ik het lastig vond om de tijdlijn te volgen. Echter, toen ik me bewust werd van de vermelding van de leeftijd van Belly aan het begin van elk hoofdstuk, werd alles duidelijker. Vanaf dat moment begon ik de aanpak van de auteur te waarderen. Het heen-en-weer springen tussen zomers gaf meer diepte aan Belly’s verhaal en haar relatie met het zomergezin.

Er waren momenten dat ik de beslissingen van Belly niet begreep of ermee instemde, maar dat is naar mijn mening ook de kern van het verhaal. Het gaat over een jong meisje dat langzaam in een jonge vrouw verandert, maar nog steeds worstelt met het maken van volwassen keuzes. Belly, hoewel op de rand van volwassenheid, is nog steeds een beschermde jongedame met beperkte levenservaring, wat vaak tot kinderlijke keuzes en percepties leidt. Dit boek is een prachtige weergave van deze overgang van jeugdige onschuld naar ontluikende volwassenheid, wat ertoe kan leiden dat lezers zich niet altijd identificeren met Belly’s keuzes.

Toch vind ik dit verhaal uiteindelijk een voldoende waard. Het was een bitterzoet coming-of-age verhaal met momenten van verdriet, romantiek en liefde. Het geeft een idee weer van de verwarring, het enthousiasme en de uitdagingen van het opgroeien.

Ik vind dit boek 3 van de 5 sterren waard.
Vind hier mijn lijst met YA boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: E-book, luisterboek en paperback in het Nederlands (Luisterboek en E-book gratis in Kobo plus voor abonnees).
  • Amazon.nl: Kindle en paperback in het Nederlands.
  • Storytel: Luisterboek en E-book in het Nederlands en luisterboek in het Engels.
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek en E-book in het Nederlands en Engels.
  • BookbeatNL: Luisterboek en Ebook in het Nederlands.
  • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
  • iTunes: Ebook in het Nederlands en luisterboek in het Engels.
  • Audible: Luisterboek in het Engels.
Recensie: De zomer waarin alles veranderde van Jenny Han

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *