Daar waar de rivierkreeften zingen

Titel: Daar waar de rivierkreeften zingen
Engelse Titel: Where the Crawdads Sing
Genre: Roman
Schrijver: Delia Owens
Verteller: Sanne Bosman
Engelse verteller: Cassandra Campbell
Duur van het boek: 11 uur 38 minuten
Duur van het boek in het Engels: 12 uur 12 minuten

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

Het verhaal van Daar waar de rivierkreeften zingen

Dit verhaal gaat over het leven van Kya, het moerasmeisje. Dit verhaal bestaat uit twee verhaallijnen die aan elkaar gekoppeld zijn, maar de twee verhalen komen pas richting het einde samen.
We ontdekken het levensverhaal van Kya, terwijl we tussendoor de sheriffs volgen die de moord op Chase Andrews onderzoeken. Kya’s verhaal is erg bijzonder, want ze woont moederziel alleen in een hut in het moeras. Sinds ze een klein meisje was hebben al haar familieleden haar in de steek gelaten en zijn ze één voor één vertrokken. Alleen haar broer, die altijd veel met haar optrok, nam afscheid van haar voordat ook hij de benen nam. Kya leefde eerst nog een poos alleen met haar vader tot het moment dat ook hij verdween.
Zo moest Kya in haar eentje in leven zien te blijven in de hut in het moeras. Ze hoefde gelukkig geen huur te betalen, maar een eigen huishouding op haar schouders dragen terwijl ze de schijn moest ophouden om ervoor te zorgen dat ze niet in een weeshuis terecht zou komen en de leerplichtambtenaar ontlopen omdat ze anders op school gepest zou worden, zijn behoorlijk zware taken voor een meisje die denkt dat ze waarschijnlijk 7 jaar oud is.
Vanaf dit moment ontdekken we hoe ze het voor elkaar heeft gekregen om zichzelf te onderhouden, zich uit de handen van de inwoners van Barkley Clove heeft weten te houden die haar minachtten en wantrouwden, terwijl ze langzaamaan groeide van een jong meisje tot een jonge vrouw. Hier komen de twee verhaallijnen samen. Ze heeft een relatie gehad met Chase Andrews die op een dag dood is aangetroffen. De sheriff vermoedt dat er sprake is van een misdrijf en de verdenking komt al gauw op Kya, het moerasmeisje, terecht.

Bekijk een inkijkexemplaar van het boek, luister naar een fragment en bekijk de trailer van de filmversie hieronder.

Te koop bij Bol.com: (E-book en luisterboek zijn gratis voor abonnees in Kobo Plus).

Verteller

Ik vind deze uitvoering een voldoende waard. De Nederlandse verteller heeft op zich een prima stem, maar ik irriteer me hier en daar aan haar verkeerde uitspraak van woorden. Ze zegt bijvoorbeeld: lisdodden i.p.v. lisdodde, beveel i.p.v. bevel, boogie in plaats van bougie (met een zj uitspraak) en gedetieerden i.p.v. gedetineerden. Zo heb ik wel minstens drie keer naar boogie en gedetieerden moeten luisteren.

Mijn mening

Wat een prachtig verhaal, dit boek is absoluut een aanrader!
De schrijver heeft een mooie schrijfstijl met prachtig taalgebruik en veel poëzie en brengt een goed verhaal over een meisje met een grote overlevingsdrang die ondanks alles op eigen benen weet te blijven staan. Haar drang om in het moeras te leven waar ze zich prima thuis voelt komt heel mooi aan de orde, terwijl ook het normale leven aan bod komt. Ze gaat één dag naar school, want ze wordt gelokt door de leerplichtambtenaar met de belofte van gratis warme maaltijden op school, maar eenmaal op school gedragen de kinderen zich net zo gemeen tegen haar als ze gewend is van hun ouders in de stad. Iedereen is het met elkaar eens, ze vinden haar uitschot en willen haar zo ver mogelijk uit hun buurt en hun kinderen houden. Eenmaal afgewezen door iedereen uit de stad, nadat ze al was verlaten door haar hele familie, gaat ze alleen verder met haar leven in het moeras. De liefde voor het moeras en de dieren komt heel mooi naar voren. De schrijver laat je door Kya’s verhaal zien welke vergelijkingen je kan zien in het leven van dieren en hoe mensen zich kunnen gedragen.
Steeds meer komt het onderwerp vertrouwen naar voren. Kya heeft bij haar eigen vader gezien hoe hij zijn familie veel geweld heeft aangedaan en hoe hij zowel zijn vrouw als hun kinderen heeft mishandeld. Nadat iedereen haar in de steek heeft gelaten of heeft afgewezen heeft ze haar hart nog tweemaal voor een medemens geopend en hen haar vertrouwen geschonken en van die ervaring heeft ze geleerd om zichzelf voorgoed af te sluiten voor haar medemensen. Haar geluk ligt in het moeras bij de moerasdieren en niet bij de mensen in de stad.
Uiteindelijk komen we bij het einde. De twee verhalen komen heel mooi samen. Beetje bij beetje heeft de schrijver je bekend gemaakt met Kya’s verhaal waardoor je tenslotte op het moment bent gekomen dat de moord op Chase een belangrijke rol gaat spelen in het leven van Kya en bijna alle inwoners van de stad. Het verhaal is van begin tot einde erg goed.

Ik vind dit boek 5 van de 5 sterren waard.

Bekijk meer romans (fictie).

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: E-book, luisterboek en paperback in het Nederlands. (E-book en luisterboek zijn gratis voor abonnees in Kobo Plus).
  • Storytel: Luisterboek in het Nederlands.
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek en E-book in het Nederlands.
  • iTunes: Luisterboek in het Engels en E-book in het Nederlands.
  • E-book.nl: E-book in het Nederlands.
  • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Een gedachte over “Daar waar de rivierkreeften zingen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *