Violeta

Titel: Violeta
Genre: Roman
Schrijver: Isabel Allende
Verteller: 
Hymke de Vries
Duur van het boek: 
11 uur 56 minuten

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

Het verhaal van Violeta

Dit verhaal gaat over het leven van Violeta die geboren is tijdens de pandemie van de Spaanse griep.
Dit verhaal wordt gebracht als een brief. Violeta vertelt wat ze heeft geschreven voor Camilo, iemand van wie ze erg veel houdt, maar we zullen pas gaandeweg in het verhaal ontdekken wie hij is. Ze schrijft haar levensverhaal van haar geboorte tot aan haar dood. Haar verhaal speelt zich af in Zuid-Amerika en we ontdekken daarmee veel over de geschiedenis van het continent. Vooral de Vuile Oorlog komt aan de orde. Ze heeft veel meegemaakt in haar leven en dat kan dan ook niet anders in een land waarin de Spaanse Griep veel slachtoffers eist, een grote economische crisis die veel levens raakt, de komst van Europeanen die de Tweede Wereldoorlog ontvluchtten (waaronder veel Duitsers), de grote misstanden tijdens de dictaturen van de jaren 70 (ontvoeringen, martelingen en moorden) en zelfs de maffia en drugshandel komt aan bod. Het verhaal is dan ook vooral historisch van aard, waarbij Violeta je meeneemt van historische gebeurtenis naar historische gebeurtenis terwijl ze belicht hoe ze het zelf heeft ervaren. Het leven van de vrouw komt uitgebreid aan de orde en aangezien ze in het verhaal 100 jaar is geworden, belicht ze dit met de wetenschap van onze tegenwoordige tijd.

Hoewel Violeta veel meemaakt en veel om haar heen ziet gebeuren is ze in haar verhaal vooral hoopvol van aard en gaat ze als een vlinder door het leven die hier en daar haar vleugels verschroeit, maar nooit reddeloos verloren is.

Bekijk een inkijkexemplaar van het boek of luister een fragment van het verhaal.

Te koop bij Bol.com:

Verteller

Ik vind deze uitvoering een ruimvoldoende waard.

Mijn mening

Ik vind dit boek erg leuk, omdat ik met dit verhaal het één en ander ontdek over de geschiedenis van Zuid-Amerika. De hoofdpersonage Violeta brengt dit verhaal over als een brief die ze aan het schrijven is, maar terwijl ze dit doet wordt haar levensverhaal op een mooie en verhalende wijze aan ons overgebracht.
De schrijver heeft dit wel heel mooi geschreven en ik ben dan ook zeer tevreden over haar schrijfstijl.
Wel merk ik dat ik aan het einde van het boek een beetje ontevredenheid voel. Ik had meer verdieping en afsluiting verwacht wat haar relatie met Camilo betreft aan wie ze dit verhaal nalaat.
Alles in dit verhaal komt vluchtig aan de orde en ook het einde en daarmee zelfs haar aandacht voor de inmiddels zeer bekende Camilo wordt slechts kort belicht om vervolgens afgerond te zijn. Daarom heb ik dit boek drie en een halve ster gegeven in plaats van vier sterren.

Ik vind dit boek 3.5 van de 5 sterren waard.

Bekijk meer historische romans.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *