Robot dreams

Titel: Een robot droom
Titel Engels: Robot dreams
Genre: Science Fiction
Schrijver: Isaac Asimov
Verteller: George Guidall
Duur van het boek: 14 uur 34minuten
Alle boeken van de Robot + Baley serie:

  • Ik, robot – I, robot (0.1)
  • De komst van de robots – The rest of the robots (0.2)
  • De totale robot – The complete robot (0.3)
  • Een robot droomt – Robot dreams (0.4)
  • – Robot visions (0.5)
  • – The positronic man (0.6)
  • De stalen holen – The caves of steel (boek 1 Baley)
  • De blote zon – The naked sun (boek 2 Baley)
  • De robots van de dageraad – The robots of dawn (boek 3 Baley)
  • Robots en imperium – Robots and empire (boek 4 Baley)

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

Het boek Robot dreams

Dit is een bundel met sciencefictionverhalen van Isaac Asimov. Naast verhalen over robots en AI met een positronisch brein komen er ook verhalen aan de orde over de wijze waarop de mensheid zich heeft ontwikkeld, de maatschappij in de toekomst, de mens als onwetend testobject of zelfs overgenomen door een ander organisme en de nieuwe mogelijkheden die de mensheid weet te bereiken en uit te vinden. Het is dus niet zozeer een bundel met robotverhalen. Er komen allerlei soorten sciencefictionverhalen aan de orde.

Te koop bij Bol.com:

Verteller

Ik ben zeer tevreden over de vele personagestemmen van deze verteller. Ik vind deze versie een goed waard.

Mijn mening

Ik vind dit boek behoorlijk tegenvallen vergeleken met The Foundation serie en het boek I Robot. Ik had net als bij I Robot meer een collectie van robotverhalen verwacht en had gehoopt dat ze weer zo geniaal bij elkaar zouden passen. Het was dus best een teleurstelling om alleen maar naar verhalen te luisteren die pasten binnen de science fiction genre.
Er zitten hier best veel bijzondere verhalen tussen die grappig of juist erg vermakelijk overkomen wanneer je ze bekijkt vanuit ons oogpunt. Eén verhaal ging bijvoorbeeld over een persoon die zichzelf leerde “computen”. Hij kon uit zijn hoofd het antwoord op tafelsommen geven. Dit was ongelooflijk knap in het verhaal, aangezien niemand meer kon rekenen zonder zijn zakcomputer. Zelfs het idee dat 7×6 altijd 42 als antwoord had konden de mensen zich niet voorstellen. Het antwoord op deze tafelsom kon in hun ogen alleen berekend worden door een zakcomputer en niet door mensen. Toen de man ook nog eens het cijferend optellen en staartdelingen liet zien, brak de boel los. De mannen in de hoogste positie moesten dit ook gaan leren. Wie weet kunnen ze met deze kennis in de toekomst vliegmachines bouwen die geen robots nodig hadden om te besturen. Daarmee zouden ze de oorlog kunnen winnen! Mensen zijn immers vervangbaar, maar ze moeten zuinig zijn op hun robots. Het idee dat de robots vroeger door mensen zelf is uitgevonden en gemaakt is voor hen een sprookjesverhaal. Ook verhalen over dat de mensen in de stenen tijdperk geen robots hadden en de mensheid treinen en spoorwegen hebben gebouwd zonder dat ze computers hadden is een mythe.
Hiermee wil ik je laten zien hoe goed de wereld waarin de verhalen zich afspelen worden geschetst en dat vind ik behoorlijk knap aangezien het korte verhalen zijn. In een korte tijd weet Isaac Asimov zijn wereld zo goed aan je over te brengen en uit te leggen om dan zijn verhaal te vertellen.

Omdat het hier gaat om veel verschillende soorten verhalen, vond ik niet alle verhalen even leuk of goed te volgen. In sommige verhalen komen er veel natuurkundige onderwerpen uitgebreid aan bod (en daar begrijp ik niet zoveel van). Ook trokken sommige onderwerpen me helemaal niet.

Ik vind dit boek 3 van de 5 sterren waard.

Handig om te weten: Het eerste verhaal van dit boek zit ook in de bundel van I Robot.

Bekijk meer Science Fiction boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *