Het geheim van Gargantis

Titel: Het geheim van Gargantis
Genre: Leuk voor kinderen
Schrijver: Thomas Taylor 
Verteller: Russell Tovey 
Duur van het boek: 7 uur 6 minuten
Alle luisterboeken uit deze Owee aan Zee
(Eerie-on-Sea) serie:

Het verhaal van Gargantis

Dit is deel 2 van een kinderboekenserie over een bijzondere kustplaats genaamd Owee aan Zee. In Owee aan Zee lijkt alles mogelijk. Je kan er pratende katten tegenkomen, je kan naar de leesbibliotheek gaan waarbij de boeken jou als lezer uitkiezen en de legendes van deze kustplaats blijken vaak meer dan alleen maar legendes te zijn! Denk daarbij aan zeemonsters…..
Ook nu weer zit Herbert Citroen tot aan zijn oren in een avontuur. Herbert werkt in het hotel als gevonden-voorwerper. Het is zijn taak om de eigenaren van gevonden voorwerpen op te sporen. Sinds hij in boek 1 Violet Purperwier heeft ontmoet is zijn leven volkomen veranderd. Hij voelt zich niet meer eenzaam, want zij is nu zijn beste vriendin. Alleen is zij erg avontuurlijk van aard en voor hij het weet moet hij weer rennen voor zijn leven.
Ditmaal beginnen de problemen wanneer een oude geheimzinnige fles wordt gevonden op het strand. Al snel leggen meerdere mensen een claim op de fles en aangezien Herbert goed is in het vinden van rechtmatige eigenaren, krijgt hij de fles onder zijn beheer met de taak het te geven aan de juiste eigenaar.
Hiermee wordt zijn werk levensgevaarlijk, want de mensen hebben er veel voor over om de fles te krijgen en ze zijn driftig naar hem op zoek. Om het nog enger te maken, logeert Diepe Kap in het hotel. Deze mysterieuze man is behoorlijk eng en het is duidelijk dat hij niet helemaal menselijk is (denk daarbij aan Davey Jones uit Pirates of the Caribbean). Ook Diepe Kap zit achter de fles aan en het is maar de vraag of Herbert en Violet een directe confrontatie met Diepe Kap zullen overleven.
Dit is een verhaal vol met mysteries, excentrieke personages en bijzondere wezens die leven op de bodem van de zee.

Bekijk de boektrailer hieronder (in het Engels). Een van de personages uit het verhaal vertelt wat er aan de hand is in Owee aan Zee (Eerie-on-Sea in het Engels).

Bekijk hier een inkijkexemplaar.

Te koop bij Bol.com.

Verteller

Deze verteller doet het ruimvoldoende. Ik had eerst niet door dat dit boek werd voorgelezen door een andere verteller dan bij boek 1. De mooie accenten klinken dit keer minder bijzonder, maar andere stemmen klinken juist weer veel beter.

Mijn mening

Dit is een goed vervolg van boek 1 Het geheim van de Malamander en het geeft een mooie draai aan deze serie. Ik vind dit boek nog beter dan boek 1 en het maakt dat ik nu alweer uitkijk naar boek 3 (komt uit in september 2021).
Dit verhaal is een soort mysterie. Herbert en Violet moeten onderzoeken waarom deze fles zo bijzonder is, waar die vandaan komt en waar de fles hoort. Ondertussen stuiten ze in dit boek ook op andere mysteries. Het thema “kinderen zonder ouders” lijkt tot nu toe de rode draad in deze serie. Waar deze ouders zijn en of ze nog leven is dus ook de vraag.

We maken het verhaal mee vanuit Herbert. Hij komt erg bang over, maakt vaak piepende geluiden van schrik of angst, maar hij is behoorlijk moedig en overwint iedere keer weer zijn angst om te doen wat nodig is.
Violet is een slimme meid en ze is behoorlijk stoer, maar ze werkt hen vaak in diepe problemen met zeer gevaarlijke gevolgen en Herbert is gelukkig vaak in staat om hen eruit te helpen.
Daartegenover staat dat het Violet is die hen minstens net zo vaak uit andere gevaarlijke situaties weet te redden. Ze zijn allebei aan elkaar gewaagd en vormen beiden de heldenrol in dit verhaal. Dit komt ook in het verhaal naar voren in de vorm van een “sidekick”. Ze zijn beiden ervan overtuigd dat de ander hun sidekick is!
Leuk boek dus voor zowel jongens als meisjes omdat zowel Herbert als Violet evenveel een held is in dit verhaal.

Het stuk over geheimschrift is erg bijzonder en kan kinderen inspireren zelf ook aan de slag te gaan met zo’n geheimschrift. Wat jammer dat er geen voorbeeld van is in een luisterboek. In de papierenversie zie je dit wel als illustratie en hiermee wordt het duidelijk uitgelegd. Erg handig en kan inspirerend werken voor kinderen.

Ik vind deze serie tot nu een aanrader voor kinderen van 10,11,12 en 13 jaar die wel van avontuurlijke boeken houden. Deze serie is extra aantrekkelijk vanwege de setting van het verhaal. Het zeeplaatsje Owee aan Zee en de gebeurtenissen in de boeken doen me een beetje denken aan personages uit de films van Pirates of the Caribbean, maar dan in een kinderversie. Het verhaal is spannend, maar niet TE spannend. Jongere kinderen die al lezen op een hoge AVI niveau zouden dit boek ook prima kunnen lezen (aangezien er alleen een Engelse luisterversie beschikbaar is).

Snorrie de opwindschelp speelt een leuke rol in dit verhaal en ik ben erg benieuwd hoe zijn rol verder wordt beschreven in het volgend boek. Hopelijk weet de schrijver nog meer van deze originele personages in de serie te betrekken.

Bekijk hier meer leuke luisterboeken voor kinderen.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Het geheim van Gargantis is deel 2 van een spannende kinderboekenserie met bijzondere personages zoals uit Pirates of the Caribbean voor kinderen.

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *