De ontdekking van Urk

Titel: De ontdekking van Urk
Genre: Non-fiction
Schrijver: Matthias M.R. Declerq
Verteller: 
Enzo Coenen
Uitgeverij:
 Luitingh Sijthoff
Duur van het boek:
12 uur 27 minuten

Het verhaal van De ontdekking van Urk

De Belgische schrijver en journalist Matthias M.R. Declercq heeft in het verleden kort kennis gemaakt met Urk om verslag te doen van een moordzaak.
In 2019 besloot hij om tijdelijk in Urk te gaan wonen en de plek en de inwoners te bestuderen. Hij gaat als “vreemdeling” (de Belg) in het dorp wonen en probeert zich aan te passen en mee te doen met de inwoners om beetje bij beetje de verhalen bij de mensen los te krijgen en zo meer te weten te komen over deze besloten gemeenschap.

In dit boek beschrijft Matthias hoe het voor hem is om in dit dorp te wonen, waar hij tegenaan loopt en wat hij met verloop van tijd merkt over zijn eigen gedrag met betrekking tot zijn nieuwe woonomgeving.
Enkele persoonlijke verhalen van de mensen die hij heeft ontmoet worden speciaal uitgelicht en uitvergroot om een onderdeel van het leven in Urk beeld en uitleg te geven.
Dit boek gaat zowel over de geschiedenis van Urk als over het leven in Urk vroeger en nu. De geschiedenis wordt vooral aangekaart om uit te leggen waarom er een bepaalde denkwijze leeft bij de gemeenschap.
Er komen best veel onderwerpen aan bod die verschillende kanten van het leven in Urk belichten.

Bekijk het inkijkexemplaar van het boek.
Luister hier naar een fragment.

Te koop bij Bol.com (Luisterboek en Ebook zijn gratis voor abonnees in Kobo plus).

Verteller

De verteller heeft een prima verstelstem. Hij doet het zo goed dat ik soms zelfs het gevoel krijg dat ik naar de schrijver zelf luister en zijn gevoelens meekrijg tijdens zijn onderzoek naar Urk.

Mijn mening

Dit luisterboek voelt aan als een podcast en de informatie wordt best aantrekkelijk en interessant gebracht.
Vooral de geschiedenis van Urk is voor mij interessant om te ontdekken, omdat het vanuit de kant van de inwoners zelf wordt belicht. Ik had al het een en ander meegekregen in een museum in Lelystad, maar in dit boek krijg je het toch vanuit de kant van de Urkers te horen en dan ontdek je ook de andere zijde.

Hier en daar krijg ik wel het gevoel dat de schrijver niet heel duidelijk voor ogen heeft wat hij precies wil vertellen en dan maar alles in het boek heeft gestopt. Dat maakt ook dat ik het boek niet helemaal heb afgemaakt. Na ruim 7 uur luisteren vond ik het wel genoeg zo. Ik heb aardig wat opgestoken over het leven op Urk, maar het lukt me niet om de laatste 5 uren af te maken. Ik heb niet echt het idee wat ik van die laatste 5 uren zal opsteken. De verhalen zijn te persoonlijk en de onderwerpen van de verhalen zijn te verschillend om het gemis goed in te schatten.

Ik vind dat de schrijver goed zijn best heeft gedaan om twee kanten van het leven op Urk evenredig te beschrijven. Ik heb het idee dat de lijst van plus- en minpunten even groot zijn (kan ik niet met zekerheid zeggen, want ik heb dus van de laatste 5 uren niets van het boek meegekregen). Ik stond vooral stil bij het feit dat ik dus leef in de “anonimiteit” en nergens “echt bij hoor” (behalve familie en vrienden dan). Dat is helemaal waar en daar herken ik mezelf in. Dit boek laat me gelijk weten wat ik mis, maar aan de andere kant laat het boek me ook zien dat ik hiermee de luxe heb om mijn eigen ideeën te ontwikkelen en na te leven en daarmee dus ook mijn eigen kinderen de vrijheid geef om zelf te ontwikkelen zonder opgelegde ideeën vanuit een gemeenschap. Beide kanten lijken me een mooi onderdeel van het leven en het is aan jezelf wat je liever kiest en wat je bereid bent op te offeren.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: Luisterboek (gratis in Kobo Plus voor abonnees), E-book (gratis in Kobo Plus voor abonnees) en paperback in het Nederlands.
  • Storytel: Luisterboek in het Nederlands.
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek in het Nederlands.
  • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
  • iTunes: Ebook in het Nederlands
In de ontdekking van Urk beschrijft Matthias M.R. Declercq hoe het voor hem is om in dit dorp te wonen en waar hij tegenaan loopt.

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *