Overschot

Titel: Overschot
Genre: Psychologische thriller
Schrijver: René Appel
Verteller: 
Bart Oomen
Uitgeverij: 
AmboAnthos
Duur van het boek:
8 uur 13 minuten

Het verhaal van Overschot

In dit verhaal zitten we vooral in het hoofd van Arend Meulenhoek. Zijn leven komt in een soort vrijval terecht, waarbij er van alles mis gaat en hij wanhopig probeert het hoofd boven water te houden.
Het gaat op het moment helemaal mis met zijn stiefzoon Ferry en al Ferry’s problemen komen nu op zijn schouders terecht. Ferry is 27 jaar, maar hij heeft niets van zijn leven gemaakt. Hij heeft geen diploma gehaald, wil niet werken en komt vaak langs huis om meer geld te vragen. Zijn drugsgebruik gaat helemaal de verkeerde kant uit. Dan krijgt Arend Meulenhoek te maken met een man die claimt dat Ferry hem geld schuldig is, veel geld! Het is duidelijk dat Ferry niet in staat is om het bedrag op te hoesten, dus moet het geld nu maar van Arend komen. Dit lijkt het begin van het einde voor Arend Meulenhoek en we volgen zijn gedachtegang terwijl hij zijn mannetje probeert te staan tegenover deze gevaarlijke drugscriminelen en zijn verslaafde stiefzoon. Doordat hij totaal in beslag wordt genomen door deze problemen raakt hij ook nog eens betrokken bij een ernstig verkeersongeluk, waarbij een tienermeisje op de intensive care belandt.
Beetje bij beetje begint hij te verdrinken in al deze problemen. Wij leven mee in zijn hoofd en vragen ons als lezer/luisteraar af, wanneer het moment komt waarop hij zal breken. Of zal het hem toch lukken om het tij te keren?

Luister hier naar een fragment.

Te koop bij Bol.com (Luisterboek is gratis voor abonnees in Kobo plus).

Verteller

De verteller doet het goed en brengt het verhaal prima met de juiste stemming naar voren. Ik vind deze uitvoering een ruimvoldoende waard.

Mijn mening

Dit is een bijzonder verhaal waarbij je een inkijk krijgt in het afbrokkelend leven van een redelijk succesvolle man die alles lijkt te hebben waar men waarde aan hecht. Wij beleven het verhaal vanuit zijn hoofd terwijl hij probeert om te gaan met dreiging, inbreuk en onmacht.

De schrijver brengt dit verhaal ijzersterk over met krachtige zinnen en daden van de personages. Dit verhaal voelt aan als het lekken van giftige afvalstoffen in het leven van Arend Meulenhoek. Druppel voor druppel moet hij incasseren en je voelt als lezer/luisteraar dat er een moment aan zit te komen waarop deze man gewoonweg zal ontploffen.
Het verhaal is zo goed geschreven dat je het gevoel hebt dat dit iedereen zou kunnen overkomen. Het begint met een ontspoorde zoon, die al jaren het spoor bijster is. Het verhaal maakt duidelijk dat dit een ieder kan overkomen. Je kan als ouders je kinderen nog zo liefdevol en goed opvoeden, uiteindelijk bepalen ze zelf het leven dat ze zullen leiden en de richting waarin ze zullen gaan.
Het is een verhaal vol met psychologische spanning, waarbij je vooral voelt hoe het bloed onder de nagels van Arend wordt gehaald. De problemen stapelen zich op en alles kabbelt zo voort. Het is geen spanning die je normaal hebt bij thrillers. het is dus geen spannend verhaal, maar meer een langzaam opbouwend gevoel van doem. Hierdoor denk ik niet dat dit verhaal iedereen goed zal liggen. Als je van veel spannende gebeurtenissen houdt kan dit verhaal saai overkomen. Als je van een bijzondere schrijfstijl houdt met het langzaam toewerken naar een afronding, dan denk ik dat je wel van dit verhaal zal genieten. Ik geef dit verhaal 3,5 ster van de 5 sterren.

Ik vind het einde wel heel bijzonder en lekker sterk. Wel blijf je als lezer met enkele vragen zitten die onbeantwoord blijven. Zelf vind ik die vragen niet zo heel storend. Ik verzin er wel zelf een antwoord op gezien de gedachtegangen van Arend Meulenhoek.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: Luisterboek (gratis in Kobo Plus voor abonnees) en paperback in het Nederlands.
  • Storytel: Luisterboek en Ebook in het Nederlands.
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek en Ebook in het Nederlands.
  • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands.
  • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
Overschot is een pychologische thriller van René Appel over een ontspoorde zoon die aan de drugs zit en in problemen komt met criminelen.

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *