Alone with the stars

Titel: Alone with the stars
Schrijver: David R. Gillham
Verteller:  Hillary Huber, Emily Bauer
Duur van het boek: 2 uur 10 minuten
Categorie: Geschiedenis fictie

Ik heb het boek in het Engels gedownload bij Audible. Het boek zat als keuze bij de selectie van Audible Originalsboeken (februari selectie). Iedere maand krijg ik twee punten voor Audible Originals (als onderdeel van mijn lidmaatschap). Audible kiest iedere maand zes boeken uit hun Audible Originalsboeken. Ik mag dan per punt één van de zes boeken gratis downloaden. Daarnaast kan ik met mijn gekochte credits (ik koop er altijd 12 per jaar) boeken kopen uit hun gehele collectie. Ik betaal dan één credit per boek in plaats van de normale prijs (de boeken die ik meestal kies kosten minimaal 20 dollar, dus een credit is veel voordeliger!)

Het boek

Dit verhaal is gebaseerd op wat Betty Klenck Brown (destijds 15 jaar oud) in haar notitieboekje heeft geschreven van de noodoproep van Amelia Earhart die ze via de radio van haar vader heeft opgevangen. In dit verhaal heet het meisje Lizzie Friedlander.
Destijds in onze geschiedenis, in 1937, was Amelia Earhart spoorloos verdwenen toen ze met navigator Fred Noonan in een Lockheed Electra probeerde over de evenaar in één keer de aarde te ronden. Men denkt dat ze zonder brandstof kwamen te zitten en neerstortten.
Dit verhaal gaat over die vlucht, haar verdwijning en het 15 jarig meisje die haar noodoproep in haar notitieboekje heeft genoteerd en hulp ging halen, maar niet werd geloofd.
Je krijgt dit verhaal aangeboden vanuit de kant van Amelia Earhart (bekende vrouwelijke piloot in de geschiedenis) en het 15 jarig meisje die haar S.O.S. oproep heeft gehoord en hulp probeert te halen.

Verteller

Er zijn twee vrouwelijke vertellers in dit verhaal. Eentje vertelt het verhaal vanuit de kant van Amelia Earhart en de ander speelt Lizzie. Ze vertellen beiden vanuit hun eigen kant. Ik vind Lizzie wel veel mooier klinken dan Amelia, maar op zich vind ik deze uitvoering wel een ruimvoldoende waard. Wanneer Amelia aan het woord is hoor je de geluiden van haar vliegtuig als achtergrond. Dit brengt je wel in een mooie sfeer van het verhaal.

Mijn mening

Leuk verhaal waarmee je kennis kan maken met Amelia Earhart. Het laat ook weer even duidelijk naar voren komen hoe de rol voor vrouwen waren in die tijd en laat zien hoe belangrijk een vrouw als Amelia Earhart was voor meisjes zoals Lizzie.

Heel kort komt aan de orde wie Amelia Earhart is en wat ze heeft bereikt voor haar verdwijning. Dit wordt verteld vanuit haar eigen oogpunt en dat komt ook wel mooi over. Het verhaal draait vooral om haar laatste vlucht dus daar gaat alle aandacht dan ook naar uit. Er wordt aangekaart wat er mis zou kunnen zijn geweest, waardoor ze in verongelukt. Verder wordt hier een mogelijke zwangerschap als reden aangevoerd, waar in de geschiedenis vooral gepraat werd over diarree als doodsoorzaak.

In dit verhaal wordt het meisje Lizzie genoemd, terwijl in het echt Betty Klenck Brown later met haar notitieboek naar voren kwam. Dit verhaal is duidelijk daardoor geïnspireerd. Waarom was Amelia niet gered terwijl haar oproep was ontvangen? Daarvoor moeten we kijken naar de omstandigheden uit die tijd. Een vijftienjarig meisje hoorde zich niet bezig te houden met het luisteren van een radio, maar moest leren hoe ze het huishouden moet runnen. Een groot deel van het verhaal gaat dan ook over Lizzie en hoe zij in het leven staat en wat haar mogelijkheden waren in die tijd.

Wanneer ze een poging doet, met de hulp van haar vader, om hulp in te schakelen voor Amelia wordt haar hulpvraag de grond ingestampt met als reden dat vrouwen zich niets in hun hoofd moeten halen! Dit gaat gepaard met behoorlijk wat vloeken en emotionele drama.

Het einde is echt heel prachtig, zeer emotioneel en geeft leven aan het notitieboekje waarin de oproep van Amelia Earhart staat. Zowel het 15 jarig meisje als Amelia Earhart krijgen de kans het verhaal heel mooi te eindigen met hun eigen stukje in onze geschiedenis.

Ik heb dit boek gratis kunnen downloaden met mijn maandelijkse Audible Originals credit, maar als ik ervoor had moeten betalen had ik het wel waard gevonden. Mooi verhaal als eerste kennismaking met Amelia Earhart en haar geschiedenisverhaal.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Audible: Engelse versie. Dit boek is onderdeel van Audible Origials. Dat betekent dat je deze luisterversie alleen bij Audible kan vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *