Midnight son

Titel: Midnight son
Schrijver: James Dommek Jr., Josephine Holtzman, Isaac Kestenbaum
Verteller: James Dommek Jr.
Duur van het boek: 3 uur 23 minuten
Categorie: true crime

Ik heb het boek in het Engels gedownload bij Audible. Het boek zat als keuze bij de selectie van Audible Originalsboeken (november selectie). Iedere maand krijg ik twee punten voor Audible Originals (als onderdeel van mijn lidmaatschap). Audible kiest iedere maand zes boeken uit hun Audible Originalsboeken. Ik mag dan per punt één van de zes boeken gratis downloaden. Daarnaast kan ik met mijn gekochte credits (ik koop er altijd 12 per jaar) boeken kopen uit hun gehele collectie. Ik betaal dan één credit per boek in plaats van de normale prijs (de boeken die ik meestal kies kosten minimaal 20 dollar, dus een credit is veel voordeliger!)

Het boek

Dit is een soort documentaire over een “true crime”. Teddy Kyle Smith moest zich in zijn rechtszaak verdedigen en uitleggen waarom hij op mensen heeft geschoten en met name waarom hij van dichtbij één man in zijn borst heeft geschoten en diens broer in de arm.
Hij werd onder andere aangeklaagd voor poging tot moord op deze twee broers.
Zijn uitleg was dat hij vreesde voor zijn leven. Hij werd al dagenlang opgejaagd door de
Iñukuns. De vreemd uitziende mensen van deze mythische stam achtervolgden hem en wilden duidelijk iets van hem. Hij verwarde deze twee broers met de verschijningen die hem al dagenlang achtervolgden.
En zo bracht hij het geloof over het wel of niet bestaan van deze mensen in het gerechtshof. Op deze wijze moest er officieel een besluit komen of zijn acties nu als geestesziek moest worden beoordeeld of dat het bestaan van deze stam als werkelijke feiten gezien moest worden omdat het onderdeel is van zijn cultuur en het onrespectvol zou zijn om dat als geestesziek af te schrijven.

Verteller

Deze verteller heeft een duidelijke stem. Ik stoor me wel vaak aan zijn taalgebruik. Ik kan zijn taalgebruik het beste beschrijven als straattaal. Ik vind het dan ook erg jammer dat dit boek best vol zit met de woorden “fuck” en “fucking”. Ik vind deze uitvoering een voldoende waard als beoordeling, omdat de interviews wel duidelijk genoeg zijn om de gesprekken te verstaan. Dat is lang niet altijd het geval bij dit soort boeken.

Mijn mening

Ik vind dat het boek niet echt levert wat het belooft. In de beschrijving wordt het behoorlijk aangedikt als een mysterie over deze mysterieuze stam die ineens door Teddy Kyle Smith niet meer zomaar een mythe is. In de beschrijving staat dat deze stam van mythe naar realiteit gaat door de ervaring en of ontmoeting van Teddy Kyle Smith.
Ik moet zeggen dat ik dit als misleidend zie.
De schrijver van het boek vertelt in zijn inleiding dat hij afstamt van een verhalenverteller van zijn volk en hij daarom de verhalen over deze stam kent. Dit is waarom hij geïnteresseerd is geraakt in deze zaak van Teddy Kyle Smith die een daadwerkelijke ervaring zou kunnen hebben opgedaan met deze stam. Door deze zaak te onderzoeken hoopt hij meer te weten te komen over deze legendarische en verdwenen stam.
Nergens komt deze ontmoeting echt naar voren of doet de schrijver een serieuze poging om het bestaan van deze stam te onderzoeken. Hij baseert dit hele verhaal op een aantal uitspraken van Teddy Kyle Smith tijdens zijn arrestatie en in zijn verdediging en dat was dat. Einde verhaal!
Vervolgens eindigt hij ook nog eens door te zeggen dat als hij meer zou willen weten hij dan als enige optie heeft om zelf naar het gebied te gaan waar Teddy Kyle Smith de stam tegen het lijf liep. Op zich is dat ook absoluut het minste wat ik verwacht had als hij daadwerkelijk geïnteresseerd was in het ontdekken van de waarheid over deze stam. Dan had hij het of definitief uit kunnen sluiten of wellicht het één en ander kunnen bevestigen.
Nu is het meer een leuk verkooppraatje om dit onderzoek interessanter te maken dan het is en daarom liet dit boek een beetje een teleurstellende nasmaak bij me achter.
Dit betreur ik enorm, want op zich vond ik het onderzoek best interessant. Het bood me een beetje inzicht in een ander cultuur, een andere manier van leven en overleven en liet zien tegen welke problemen deze stammen aanlopen. Daarnaast toonde deze rechtszaak hoe oneerlijk het rechtstelsel is voor zijn volk. Ze hebben blijkbaar wel het recht om als verdachte op te komen dagen in het gerechtshof, maar om financiële redenen en het werk dat het mee zou brengen mogen ze niet als juryleden hun rechten en plichten uitoefenen. Zo zullen ze dus ook altijd berecht worden door alleen maar mensen met een andere cultuur en denkwijze. Dit vind ik echt wel interessant genoeg. De legendarische stam was helemaal niet nodig geweest als wortel voor mijn neus die blijkbaar niet eens een echte wortel was!
Dus: vind ik het boek leuk en interessant? “Ja!”
Zou ik het een ander aanraden? “Ja!”
Maar het gaat niet over een legendarische stam en het wel of niet bestaan ervan, dat is maar bijzaak en wordt zelfs niet serieus onderzocht!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *