Uglies

Titel: Uglies
Genre: Young Adult, Science Fiction, dystopie
Schrijver: Scott Westerfeld
Verteller Engelse versie: Emily Tremaine
Duur van het boek (Engels): 10 uur en 12 minuten
Alle boeken van deze Uglies serie:

  • Uglies
  • Pretties
  • Specials
  • Extras

Recensie: Uglies gaat over Tally, die in een wereld leeft waar iedereen op hun 16e een operatie krijgt om mooi te worden. Ze ontdekt dat er meer achter deze veranderingen zit en moet kiezen tussen schoonheid of vrijheid.

Heb je net als ik de film Uglies gezien? Ik vond het verhaal van de film heel interessant en heb daarom besloten om aan de boekenserie te beginnen. Natuurlijk wil ik graag weten hoe het verhaal verder gaat, want de film eindigt met een behoorlijke cliffhanger.

Samenvatting van het verhaal van het boek Uglies

Dit verhaal speelt zich af in een wereld die onze toekomst zou kunnen zijn. Wij, de mensen van nu, worden ‘Rusty’s’ genoemd. We hebben de wereld verpest door slecht met onze grondstoffen om te gaan. In deze nieuwe wereld hebben ze een oplossing gevonden: de aard van de mens veranderen! Iedereen krijgt op hun 16e een operatie. Tijdens deze operatie wordt iedereen heel mooi gemaakt. Zo word je een ‘Pretty’. Alle Pretties wonen samen in een kleurrijke stad waar ze vooral feesten.

Links: Tally voor haar 16e, rechts: na haar operatie. Bron: Netflix film Uglies.

Tally is het hoofdpersonage. Ze voelt zich eenzaam sinds haar beste vriend Peris een Pretty is geworden. Ze moet nog een paar maanden wachten tot haar 16e verjaardag. Dan zal zij ook een Pretty worden en bij Peris in de stad wonen. Tot die tijd zit ze vast in de slaapzalen voor de Uglies. Daar wonen alle kinderen van 12 tot 16 jaar. Ze volgen lessen en wachten op hun operatie.

Op een avond sluipt Tally stiekem naar de wijk voor Pretties om Peris te bezoeken. Hij heeft na zijn operatie bijna niets van zich laten horen. Maar wanneer ze hem weer ziet, reageert hij anders dan ze had verwacht. Hun vriendschap lijkt niet meer belangrijk voor hem. Hij is te druk met feesten. Peris zegt dat ze hun vriendschap later kunnen oppakken, als zij ook een Pretty is.

Diezelfde avond ontmoet Tally een andere Ugly, Shay. Net als Tally is zij ook stiekem ontsnapt. Ze worden beste vriendinnen en brengen samen de maanden door terwijl ze wachten op hun operaties. Maar Shay heeft andere plannen. Ze wil geen Pretty worden. Ze loopt weg naar een geheim kamp waar mensen wonen die geen operatie willen. Ze willen zichzelf blijven.

Dit brengt Tally in grote problemen. De leider van de stad, Dr. Cable, zegt dat Tally nooit een Pretty mag worden. Tenzij ze voor haar als spion gaat werken. Tally wordt gedwongen om Shay te zoeken in de wildernis. Ze krijgt een ketting met een tracker. Zodra ze Shay heeft gevonden, moet ze de tracker aanzetten, zodat Dr. Cable en haar team hen kunnen vinden. Als beloning mag Tally dan alsnog haar operatie krijgen.

Maar wanneer Tally in het geheime kamp aankomt, beseft ze dat ze een keuze heeft. Ze kan zichzelf blijven en leven zoals ze zelf wil. Of ze kan de operatie ondergaan en een Pretty worden.

Onderdrukking

Toen ik dit verhaal voor het eerst als film op Netflix zag, vroeg ik me af: “Hoe kan de wereld beter worden door iedereen super mooi te maken? De menselijke aard verandert daar niet door.” Het leek me onlogisch dat een maatschappij vol mooie mensen een einde zou maken aan oorlogen en het vervuilen van onze planeet.

Gaandeweg het verhaal blijkt dat er veel geheimen zijn die de mensen niet weten. Er zit meer achter de operaties dan alleen het mooier maken van mensen. Dit verhaal gaat over de onderdrukking van het volk door de leiders. Het veranderen in Pretties is een middel voor de wereldleiders om hun macht te behouden en hun plannen uit te voeren. Ze willen niet dat het volk met eigen ideeën komt of hun plannen tegenhoudt.

Een verrader

Bron: Netflix film Uglies.

Tally wordt gedwongen om als spion te werken. Een groot deel van het verhaal gaat dan ook over haar leven als spion tussen de Smokies in het bos. Ze worstelt met zichzelf. Als ze haar tracker activeert, verraadt ze al deze mensen die elke dag zo hard werken voor hun zelfgekozen leven. Maar ze wil ook graag een Pretty zijn. Dat is iets waar ze haar hele leven naar heeft uitgekeken. Die kans is ze kwijt als ze niet doet wat Dr. Cable van haar vraagt.

We volgen Tally’s innerlijke conflict terwijl ze bij de rebellen in het bos is. Ondertussen ontdekken we meer over deze vreemde sciencefictionwereld. We komen enkele geheimen te weten over de operatie om een Pretty te worden en over wat er in het verleden is gebeurd.

Setting

In deze wereld worden de resten van onze huidige wereld afgebeeld als ruïnes. De skeletten van hoge gebouwen zijn nog zichtbaar, hoewel de natuur inmiddels veel van wat wij hebben gebouwd heeft teruggenomen. De sporen van de laatste paniekdagen zijn overal te zien. Mensen probeerden in paniek de steden te ontvluchten, hopend op een kans om te overleven. Maar het is duidelijk dat niemand met de auto wist te ontsnappen. De wegen liggen vol verlaten voertuigen.

De nieuwe leiders hebben nieuwe steden gebouwd, met wijken vol zwevende gebouwen. De stad van Tally ligt op een grote ijzeren plaat en is verdeeld in verschillende wijken. De Uglies (12 tot 16 jaar) wonen samen in slaapzalen en krijgen les van de Middel Pretties. De Middel Pretties wonen in hun eigen wijk, waar mensen van middelbare leeftijd wonen na hun tweede operatie. De oudjes, Crumblies, wonen ook apart, na hun laatste operatie op oude leeftijd.

Prettyville, bron: Netflix film Uglies.

Dankzij de ijzeren plaat kunnen hele gebouwen zweven, net zoals hoovercrafts. Gebouwen met funderingen in de grond worden gezien als oude technologie, iets waar de mensen in deze wereld niets meer mee te maken willen hebben.

Science Fiction

In het verhaal komen veel nieuwe technologieën aan bod. Tally reist vaak op hooverboards en neemt daarbij grote risico’s. Ze draagt een ring om haar middel, waardoor het board altijd precies onder haar voeten blijft zweven. Daarnaast draagt ze speciale armbanden die haar rechtop houden als ze valt. Dit kan erg pijnlijk zijn, want als je bijna de grond raakt en de armbanden je plotseling omhoog trekken, voel je dat flink in je polsen.

Andere technologie, zoals bungeevesten, wordt ook mooi in het verhaal gebruikt. Deze vesten zorgen ervoor dat je niet te pletter valt, maar terugstuitert, wat de personages helpt bij gevaarlijke situaties.

Bekijk de trailer van de film Uglies op Netflix om een beter beeld van dit verhaal te krijgen.

Mijn mening

Ik vind het eerste boek van deze serie zeker een aanrader. Ik heb eerst de film Uglies op Netflix gezien, en omdat ik benieuwd ben hoe het verhaal verder gaat, lees ik nu deze boekenserie. Dit eerste boek volgt grotendeels hetzelfde verhaal als de film. Wat dat betreft heeft de film het verhaal van het boek goed in minder tijd uitgewerkt. Natuurlijk zijn er wel wat verschillen en ontdek je in het boek meer over deze vreemde wereld.

Het concept van het verhaal vind ik erg origineel. Het onderdrukken van een bevolking door mensen te geven wat ze denken te willen, is slim uitgewerkt. Iedereen bloedmooi maken lijkt een ideale oplossing, maar het dient om de controle te behouden. Ik denk dat er nog veel meer te ontdekken valt in deze wereld, en daarom ga ik verder met deze serie.

Ja, ook dit boek eindigt op dezelfde cliffhanger als de film. Dus om eindelijk te weten hoe het verder gaat, begin ik vandaag nog aan boek 2.

Ik vind dit verhaal geschikt voor jongeren vanaf 12 jaar. Het behandelt een herkenbaar thema: onzeker zijn over je uiterlijk. Tally wil niets liever dan net zo mooi zijn als de Pretties. Tot die tijd voelt ze zich lelijk, net zoals veel jongeren zich vandaag de dag onzeker voelen over hun uiterlijk. In deze harde wereld wordt haar dagelijks verteld dat ze niet mooi is, en dat wordt zelfs wetenschappelijk onderbouwd. Alles wat niet voldoet aan bepaalde biologische normen, wordt als lelijk gezien.

Er komt ook wat romantiek voor in het verhaal, maar dit blijft onschuldig. Prima geschikt voor tieners dus.

Ik vind dit boek 5 van de 5 sterren waard.

Bekijk meer Young Adult boeken.
Tip: Lees ook over de nieuwe Netflix serie A Good Girl’s Guide to Murder. Deze serie is gebaseerd op het boek Moordgids voor lieve meisjes van Holly Jackson (Engelse titel: A Good Girl’s Guide to Murder).
Ken je de The Tearsmith – Young Adult film op Netflix al?

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: Uglies van Scott Westerfeld.

Ik heb het boek in het Engels geluisterd en als Ebook gelezen met Nextory.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *