The Accidentals

Titel: The Accidentals
Genre: Young Adult
Schrijver: Sarina Bowen
Verteller Engelse versie: Kate Rudd
Uitgever: Tuxbury Publishing LLC
Duur van het boek (Engels): 9 uur en 15 minuten

Recensie: The Accidentals gaat over Rachel, die na het verlies van haar moeder haar beroemde vader leert kennen. Ze worstelt met verdriet, woede en de band met haar vader, terwijl ze haar toekomst probeert op te bouwen.

Dit verhaal gaat over het leven van Rachel, een meisje dat bijna 18 jaar wordt en dan als volwassene wordt gezien. Maar nu is ze nog 17. Ze heeft net haar moeder verloren aan borstkanker en moet een maand in een tehuis wonen, samen met andere kinderen die, net als zij, probleemgevallen zijn voor de staat.

Rachels leven staat op zijn kop, en dan komt onverwachts haar vader in beeld. Na meer dan 17 jaar lijkt hij toch interesse in haar te hebben, ook al heeft hij haar al die jaren links laten liggen.

Samenvatting van het verhaal

Rachel heeft nog een maand te gaan voordat ze 18 wordt. Tot die tijd moet de staat voor haar zorgen, omdat haar tante dat niet wil doen en haar in een tehuis heeft laten plaatsen. Voor het eerst in haar leven laat haar vader iets van zich horen en geeft aan dat hij haar voogd wil worden. Hij neemt haar mee naar zijn huis en zorgt voor haar totdat ze naar school gaat.

Rachel staat op het punt om haar schooljaar te beginnen op Claiborne Prep, de school waar haar moeder voor haar dood alles voor heeft geregeld. Ze heeft nu een maand de tijd om haar vader te leren kennen en te ontdekken wie hij was voordat zij geboren werd. Maar nog belangrijker: waarom heeft hij haar al die jaren genegeerd?

Beroemde zanger

Freddy Ricks, de beroemde zanger, is haar vader. Dat weet Rachel al heel lang. Maar ze kon nooit iets met die kennis doen, omdat hij niets met haar te maken wilde hebben. Hij stuurde elke maand geld naar haar moeder voor haar verzorging, maar zelfs een verjaardagskaart sturen was verder te veel gevraagd.

Rachel heeft altijd alles over hem opgezocht wat openbaar beschikbaar was. Ze leest al zijn interviews, koopt zijn cd’s, en volgt zijn Instagram al jaren. Maar ondanks dat alles kon ze nooit dichterbij komen. Ze kreeg op geen enkele manier contact met hem.

En nu staat hij ineens voor haar. Hij wil de rol van vader op zich nemen, omdat ze niemand anders meer heeft.

Een tiener en haar nieuwe vader

Rachel begint haar nieuwe leven met haar vader, maar ze weet niet hoe ze zich moet gedragen. Ze verwacht ieder moment dat hij spijt krijgt en vertrekt. Dat hij weer uit haar leven verdwijnt, en daarom durft ze niet zichzelf te zijn. Ze is boos, witheet van woede, omdat hij haar al die jaren heeft verwaarloosd. Maar ze houdt het in, bang dat hij haar opnieuw laat vallen.

Haar vader doet ondertussen zijn best om er deze keer wel voor haar te zijn. Hij zegt al zijn optredens af en stelt de opnames van zijn nieuwe album uit. Hij wil tijd voor haar maken en haar stabiliteit geven in deze moeilijke periode van verdriet. Rachel weet dat hij hierdoor miljoenen misloopt, maar hij lijkt er vrede mee te hebben. Hij beseft dat dit het minste is wat hij voor haar kan doen. Hij is haar veel verschuldigd en wil laten zien dat hij echt haar vader wil zijn.

Een nieuwe start in mijn studierichting

Rachel is serieus en heeft haar toekomst al uitgestippeld. Ze wil naar een Ivy League-universiteit, en deze prep school is haar opstapje om dat te bereiken. Het is haar kans om aangenomen te worden op een topuniversiteit en haar carrière een flinke boost te geven.

Nu haar kindertijd voorbij is, begint ze opnieuw, omringd door jongvolwassenen zoals zijzelf. Al snel maakt ze twee goede vrienden, haar kamergenoten, en ze ontmoet Jake, een jongen op wie ze al verliefd is sinds hun emailwisseling over de school begon.

Ondertussen probeert ze om te gaan met het verlies van haar moeder, haar boosheid naar haar vader en de kans die ze hem wil geven om er nu wél voor haar te zijn. En dit alles terwijl ze zich blijft focussen op haar studie en zich voorbereidt op het universiteitsleven.

Muziek zit in mijn bloed

Net als haar vader is Rachel muzikaal. Ze heeft een prachtige stem en houdt van zingen in een koor. Op haar nieuwe school hoopt ze een plek te krijgen in de beste vrouwen-accapellagroep. Terwijl ze zich voorbereidt op haar auditie, hoopt ze dat de zenuwen haar niet teveel worden en dat ze niet moet overgeven van de spanning. Ze weet dat haar zang goed genoeg is, maar soms is de stress gewoon te groot.

Mijn mening

The Accidentals is een goed uitgevoerde young adult roman, passend voor deze leeftijdsgroep. Er zit maar één liefdesscène in die niet verder wordt uitgewerkt, wat het geschikt maakt voor oudere tieners. Het verhaal bevat sterke elementen van volwassen worden, met een korte en niet overdreven liefdesdriehoek, en een lieve, ondersteunende nieuwe liefde.

Wat ik vooral mooi vond, is hoe Rachel en haar vader elkaar steeds wijzen op de goede mensen in hun leven. Dit is een belangrijke boodschap voor jongvolwassenen: leren waarderen wie je kunt vertrouwen en wie er echt voor je zijn.

De schrijfstijl van Sarina Bowen is meeslepend, waardoor je het boek niet wilt neerleggen. Ze geeft het verhaal diepgang en maakt de situaties levensecht.

Het opbouwen naar de waarheid, waar Rachel uiteindelijk haar vader moet confronteren met de vraag waarom hij nu wel haar vader wil zijn, is prachtig gedaan. Deze confrontatie laat zien dat het beter is om moeilijke gesprekken aan te gaan, want onuitgesproken gevoelens blijven je achtervolgen. Dit is een waardevolle les voor jongvolwassenen, en een wijsheid die in dit mooie verhaal krachtig wordt overgebracht.

Ik vind dit boek 4 van de 5 sterren waard.

Bekijk meer Young Adult boeken.
Tip: Lees ook over de nieuwe Netflix serie A Good Girl’s Guide to Murder. Deze serie is gebaseerd op het boek Moordgids voor lieve meisjes van Holly Jackson (Engelse titel: A Good Girl’s Guide to Murder).

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: Ebook, luisterboek en paperback in het Engels. E-book is gratis in Kobo Plus voor abonnees.
  • Amazon.nl: Paperback en Kindle-editie in het Nederlands.
  • Storytel: Luisterboek en Ebook in het Engels.
  • Audible.co.uk: Luisterboek in het Engels.
Recensie: The Accidentals van Sarina Bowen.

Ik heb het boek in het Engels gelezen en geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *