Endgame: The Calling

Titel: Endgame: The Calling/De opdracht
Genre: Young Adult, sciencefiction en dystopie
Schrijver: James Frey
Verteller: Sunil Malhotra
Uitgever: van Goor (E-book & paperback), HarperCollins (luisterboek)
Duur van het boek (Engels): 14 uur en 14 minuten
Alle boeken van deze Endgame serie:

  • Boek 0.5: Endgame: The Complete Fugitive Archives
  • Boek 0.6: Endgame: The Complete Zero Line Chronicles
  • Boek 0.7: Endgame: The Complete Training Diaries
  • Boek 1: Endgame: The Calling
  • Boek 2: Endgame: Sky Key
  • Boek 3: Endgame: Rules of the Game

Recensie: Endgame: The Calling gaat over 12 jongeren die strijden in een gevaarlijk spel om hun familie, vrienden en hun gehele bloedlijn te redden, terwijl de rest van de mensheid op het spel staat. Slechts één speler kan winnen en overleven.

Dit is boek 1 van een trilogie over een spel dat gespeeld wordt door 12 spelers. Elke speler strijdt voor de overleving van zijn eigen bloedlijn.

De goden, ook wel de Anunnaki of Skypeople genoemd, roepen de 12 spelers op om Endgame te spelen. Het doel van het spel is onduidelijk, maar één ding is zeker: de mensheid zal uitgeroeid worden. Alleen de bloedlijn van de winnaar zal overleven.

Samenvatting van Endgame

Wereldwijd vallen er 12 meteorieten op aarde. Ze roepen de 12 spelers van 12 oude bloedlijnen op om Endgame te spelen. Dit spel is een mysterie en wordt de puzzel van het leven genoemd. De goden, ook wel Anunaki of Skypeople genoemd, hebben de mensheid gevormd en de bloedlijnen voorbereid op Endgame. Nu is het moment aangebroken. Elke lijn stuurt één speler. De winnaar redt zijn lijn, de rest wordt vernietigd.

Sarah Alopay – Cahokian

Al eeuwenlang trainen de bloedlijnen hun spelers in het geheim. De huidige spelers zullen strijden tot er maar één overblijft. Sarah Alopay is de speler van de Cahokian-lijn. Haar broer was eigenlijk de gekozen speler, maar na zijn ongeluk nam zij zijn plaats in. Ze heeft dus een achterstand en moet harder werken om te winnen.

Jago Tlaloc, de speler uit Peru, komt uit een lijn die altijd klaarstaat voor Endgame. Zijn voorgangers hebben hem voorbereid. Overal ter wereld hebben zij hulpmiddelen en connecties achtergelaten om hem te helpen.

Het spel verloopt in fasen. In deze eerste fase moeten de spelers de eerste sleutel vinden. De speler die alle drie de sleutels verzamelt, wint Endgame.

Jago Tlaloc, The Olmec 

Iedere speler speelt Endgame op zijn eigen manier.

Sarah en Jago besluiten samen te werken. Sarah kan de gedachte niet verdragen om haar laatste dagen eenzaam en alleen door te brengen in dit gevaarlijke spel. Ze wil niet alleen staan tegenover de meest meedogenloze spelers. Jago is onder de indruk van Sarah. Ze redt vaak zijn leven, en samen vormen ze een sterk team met een goede kans om te overleven.

Sommige spelers willen het leven eren, zoals Chiyoko Takeda, de speler van de Mu-stam. Haar stam is heel oud en weet meer over Endgame dan de andere stammen. Shari Chopra heeft veel te verliezen. Als enige speler heeft ze een gezin. Ze moet haar man en kind verborgen houden, anders zouden de andere spelers hen kunnen gebruiken om haar te chanteren. Alice Ulapala weet nog niet precies hoe ze Endgame wil spelen, maar ze wil een duidelijk onderscheid maken tussen eervolle en oneervolle spelers en daar haar keuzes op baseren.

Aisling Kopp, de speler van Keltische afkomst, speelt een ander soort Endgame. Haar verhaal draait om de dood van haar vader, die vóór haar de speler van hun bloedlijn was. Hilal ibn Isa al-Salt staat ook anders in het spel. Hij zoekt samenwerking en redelijkheid met de andere spelers. Maar praten over vrede blijkt lastig wanneer er tijdens de eerste ontmoeting al meteen wapens getrokken worden en mensen sterven nog voordat er een woord gezegd kan worden.

Elke bloedlijn heeft zijn eigen manier van trainen. Sommige lijnen leren hun spelers om eervol te vechten en het recht op overleven te verdienen. Andere lijnen willen koste wat kost winnen en trainen hun spelers al eeuwenlang om meedogenloos te zijn. Als Endgame begint, is bijna iedereen ter wereld ten dode opgeschreven. Dus waarom zou je ze sparen?

Sommige spelers maken actief jacht op de anderen, hopend dat ze Endgame kunnen winnen door de enige overgebleven speler te zijn.

liefde

Geen van de spelers weet wat hen te wachten staat als Endgame begint. Sommigen komen in onmogelijke situaties terecht en moeten beslissen hoe hun spel eruit gaat zien. Sarah en Jago ontmoeten elkaar al voor de eerste bijeenkomst. Ze voelen meteen een klik. In plaats van elkaar te doden, besluiten ze samen een team te vormen. Maar Sarah heeft net haar eerste liefde achtergelaten om haar leven op het spel te zetten. Ze speelt voor hem, voor haar familie en voor haar hele bloedlijn. Toch merkt ze dat Jago meer voor haar betekent dan alleen een bondgenoot in het spel.

An Liu merkt tijdens zijn gevecht met Chiyoko dat zijn spasmes stoppen wanneer ze samen zijn. Haar aanwezigheid kalmeert zijn lichaam. Hij heeft haar nodig om zich heel te voelen. Chiyoko is een eenling en wil met niemand samenwerken. Maar in An Liu ziet ze een gebroken jongen die al stuk was voor Endgame begon. Hij speelt voor dood en verderf, zij voor het leven. Toch geeft ze hem een stukje van zichzelf en deelt ze een moment met hem, ook al spelen ze ieder hun eigen spel.

Vriendschap 

Endgame is de laatste plek waar je vriendschap verwacht. Alle spelers zijn getraind om als enige over te blijven. Ze zijn moordenaars, getraind om te overleven in een gevecht op leven en dood. Vriendschap sluiten in Endgame is niet iets waar ze op rekenen. Toch weet Alice Ulapala het te waarderen dat Shari Chopra haar kansen in het spel opzij zet om een jonge moeder in nood te helpen. Iemand die zoveel goedheid toont, verdient het niet om in handen te vallen van harteloze moordenaars. Hoewel Alice liever alleen speelt, zal ze Shari een helpende hand bieden wanneer dat nodig is. Shari verdient beter dan wat de wrede spelers te bieden hebben.

Zelfs de wrede spelers weten dat ze niet alleen kunnen overleven. Samen jagen in een groep is beter dan het in je eentje opnemen tegen de rest. Later kunnen ze het nog uitvechten, zodra ze samen hebben afgerekend met de anderen.

Bekijk de trailer van het boek hieronder.

Mijn mening 

Het is een interessant verhaal over jongeren die het tegen elkaar opnemen. Het speelveld is veel groter dan bijvoorbeeld in The Hunger Games, want dit verhaal speelt zich af over de hele wereld. De setting is prachtig, omdat bekende mysterieuze plekken zoals Stonehenge, de piramides en de terracotta legers een rol spelen. Ook eeuwenoude muurschilderingen en bijbelse prenten komen voorbij, evenals mythen van over de hele wereld. Het idee van “Zijn onze goden kosmonauten?” maakt het verhaal extra intrigerend.

Het is een spannend en meeslepend verhaal, waarin de romance tussen Sarah en Jago mooi naar voren komt. Dit speelt zich af op de achtergrond van een wereld vol bommen, messen en een dreigend einde.

Ik vind dit boek 5 van de 5 sterren waard.

Bekijk meer Young Adult boeken.
Tip: lees ook over het Young Adult sciencefiction serie Nixia.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: Ebook en paperback in het Nederlands.
  • Amazon.nl: GRATIS Kindle-editie in het Nederlands. (Lees nu eerste hoofdstukken van Endgame in deze gratis sampler)
  • Storytel: Luisterboek en Ebook in het Engels.
  • Nextory: Ebook in het Engels.
  • Bookbeat: Luisterboek en Ebook in het Engels.
  • iTunes: Ebook in het Nederlands en luisterboek in het Engels.
  • Audible.com: Luisterboek in het Engels.
Recensie: Endgame van James Frey

Ik heb het boek in het Engels geluisterd en als E-book gelezen met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *