Felix Ever After

Titel: Felix Ever After
Genre: Young Adult romance, LGBTQ+
Schrijver: Kacen Callender
Verteller Engelse versie: Logan Rozos
Uitgever: Faber & Faber of Balzer + Bray
Duur van het boek (Engels): 8 uur en 24 minuten

Recensie: Felix Ever After is een verhaal over een transgender jongen, Felix, die worstelt met zijn identiteit, liefde en acceptatie terwijl hij zijn plek in de wereld probeert te vinden. Het boek laat zien hoe hij omgaat met haat, vooroordelen en zijn zoektocht naar zelfliefde.

In Felix Ever After volg je het leven van Felix Love, een zeventienjarige die worstelt met zijn identiteit. Het verhaal begint met een schokkende gebeurtenis: Felix ontdekt dat iemand op school foto’s heeft opgehangen van hoe hij eruitzag voordat hij in transitie ging, inclusief zijn oude naam waarmee hij was geboren. Zijn Instagram is gehackt, en die foto’s zijn gebruikt om hem publiekelijk aan te vallen. Deze gebeurtenis slaat in als een bom. Felix raakt geobsedeerd door de vraag wie hem zo haat dat ze dit zouden doen. Hij moet en zal ontdekken wie erachter zit.

Felix zit op dit moment in een moeilijke fase van zijn leven. Zijn moeder verliet hem toen hij jong was en heeft sindsdien geen contact meer gezocht. Ze heeft nu een nieuw gezin. Thuis bij zijn vader gaat het ook niet altijd makkelijk. Hoewel zijn vader hem steunt en helpt met zijn hormoonbehandelingen, worstelt hij nog steeds met het idee dat Felix zijn dochter niet meer is. Hij noemt Felix soms per ongeluk bij zijn geboortenaam, wat Felix diep kwetst.

Dit is Felix’ laatste jaar op school, en hij droomt ervan om naar een prestigieuze kunstacademie te gaan. Hij is enorm getalenteerd, maar door alle chaos in zijn leven lukt het hem niet om een sterk portfolio samen te stellen. Tot overmaat van ramp voelt Felix zich soms niet helemaal thuis in zijn identiteit. Hij weet zeker dat hij geen meisje is, maar hij voelt zich niet altijd een jongen. Er ontbreekt iets in zijn zelfbeeld, maar hij weet niet precies wat.

Mijn identiteit

Felix is 17 jaar oud en ineens komt er zoveel op hem af dat hij helemaal vastloopt. Hij wil vol overtuiging kunnen zeggen wie hij is, maar hij voelt de druk om zichzelf te bewijzen aan iedereen om hem heen. Zijn vader heeft veel voor hem gedaan en Felix voelt dat hij moet laten zien dat hij dit waard is. Tegelijkertijd voelt hij zich niet geliefd. Zijn eigen moeder, de persoon die onvoorwaardelijk van hem zou moeten houden, heeft hem in de steek gelaten. Dat doet pijn. Hij wil de wereld laten zien dat hij wél liefde waard is. Maar daarvoor moet hij eerst weten wie hij zelf is, en op dit moment voelt hij zich nergens zeker over.

Is hij echt een jongen? Wat moet hij tegen zijn vader zeggen, na alles wat ze samen hebben doorgemaakt? Hij weet zeker dat hij geen meisje is, maar wat ben je dan als je je niet altijd een jongen voelt? Herkent iemand dit gevoel? Zijn er anderen die ook met deze vragen worstelen?

Wie kan er van mij houden?

Felix is nog nooit verliefd geweest. Nu voelt hij een sterke wens om van iemand te houden en het leven ten volle te ervaren. Maar liefde is beangstigend voor hem. Hoe kan het voor hem werken? Hij ziet zichzelf als een jongen, maar hij heeft (nog) niet alle lichaamsdelen die andere jongens wel hebben. Hij heeft ooit geprobeerd om een meisje uit zijn klas te daten, maar dat liep helemaal mis. Ze heeft hem diep gekwetst, en hij durft dat nog steeds niet met anderen te delen. Ze blijft in zijn leven, omdat ze deel uitmaakt van zijn vriendengroep. Niemand kan hem te hulp schieten, want niemand weet wat ze tegen hem heeft gezegd toen ze hun dates beëindigde.

Felix zit vast in zijn angstige gevoelens. Hij durft nooit ergens voor te gaan, ook al verlangt hij ernaar. Dit blijkt ook uit zijn moeite om een portfolio te maken voor de volgende stap in zijn toekomst. Hij wil verder, maar iets houdt hem altijd tegen.

Sociale angsten

Felix realiseert zich dat hij op sociaal gebied een erg teruggetrokken leven leidt. Zijn beste vriend Esra is al jaren zijn steun en toeverlaat, en eigenlijk heeft hij aan Esra genoeg. Esra heeft veel vrienden, waardoor er altijd jongeren om hen heen zijn. Felix is er altijd bij, omdat hij en Esra onafscheidelijk zijn. Maar als hij eerlijk is, zijn deze mensen niet echt zijn vrienden. Zonder Esra zouden ze waarschijnlijk niet met hem omgaan, en dan zou Felix helemaal alleen zijn. Dat ligt echter niet alleen aan hen, maar ook aan Felix zelf. Hij laat niemand anders toe in zijn leven. De angst om nog meer gekwetst te worden houdt hem op afstand.

Felix verlangt ernaar om iemand te vinden die van hem houdt en om aan de wereld te laten zien dat hij de liefde waard is. Maar hoe doe je dat als je niemand durft toe te laten in je leven, uit angst voor nog meer pijn?

Romance

Esra is Felix’ beste vriend, en ze zijn bijna altijd samen. Omdat Esra dicht bij school woont, mag Felix vaak bij hem overnachten. Esra woont op zichzelf vanwege een moeilijke relatie met zijn ouders, dus de twee delen meestal een bed. Dit leidt ertoe dat veel mensen denken dat ze een relatie hebben, maar dat is niet het geval. Ze zijn gewoon beste vrienden. Toch voelt het soms vreemd tussen hen. Soms merkt Felix dat Esra hem intens aankijkt, alsof er meer speelt. Het is alsof Esra iets wil zeggen dat Felix misschien niet klaar is om te horen.

Vooroordelen, haat en acceptatie

Wanneer Felix wordt aangevallen in de fotogalerij met pijnlijke beelden uit zijn verleden, voelt deze hatelijke aanval als een verlammende klap. Hij kan het niet zomaar van zich af laten glijden, omdat het voelt alsof de aanvaller zegt dat hij niet mag bestaan. Direct daarna volgen er nog meer hatelijke berichten waarin deze persoon blijft beweren dat Felix altijd een meisje zal zijn, omdat hij als meisje is geboren. Juist nu Felix twijfelt over zijn identiteit, raken deze woorden hem diep. Hoe kan hij zich hiertegen verdedigen? En waarom zou hij zich eigenlijk moeten verdedigen?

Felix weet niet hoe hij met deze haat moet omgaan. Hij probeert de aanvaller te overtuigen van zijn bestaansrecht, maar beseft dat redeneren met zulke mensen zinloos is. Vooroordelen worden door het hele verhaal heen belicht, met meerdere voorbeelden. Maar ook acceptatie krijgt een belangrijke plaats in het verhaal, en dat maakt het evenwichtiger en hoopvoller, waardoor het verhaal toch mooi blijft.

Mijn mening

Ik vind Felix Ever After een prachtig verhaal over een jongen die op zoek is naar zichzelf en zijn plek in de wereld. Het verhaal begint met Felix’ worsteling over zijn toekomst: wat wil hij worden en welke opleiding past daarbij? Gaandeweg verschuift de focus naar een diepere zoektocht naar wie hij werkelijk is en hoe hij zich verhoudt tot de mensen om hem heen, die wel of niet om hem geven.

De schrijver geeft ons een indringende inkijk in het leven van Felix en toont op een mooie manier hoe vertekend zijn zelfbeeld is. Terwijl de mensen om hem heen Felix zien als een geweldig persoon, lukt het hemzelf niet om dat te zien. Zijn verlatingsangst maakt dat hij zichzelf als minderwaardig beschouwt, terwijl hij denkt dat iedereen om hem heen het beter heeft. De schrijver laat zien hoe iedereen, inclusief Felix, fouten maakt, en benadrukt het belang van het erkennen en herstellen van deze fouten om te groeien.

Dit is een verhaal waar jongeren en tieners veel van kunnen leren. Het gaat over die periode in ons leven waarin we allemaal onzeker zijn, fouten maken, en ontdekken wie we willen zijn en hoe we dat kunnen bereiken. Het verhaal toont ook hoe verschillend elk gezin kan zijn. Sommige jongeren lijken een perfect leven te hebben, maar hoe is het werkelijk thuis? Het verhaal raakt veel thema’s aan, zoals financiële problemen en kansenongelijkheid, die van invloed zijn op jongeren terwijl ze aan de rest van hun leven beginnen.

Ik vind dit boek 5 van de 5 sterren waard.

Tip: Ontdek hier de 6 beste Young Adult fantasy series.
Bekijk mijn lijst met Young Adult boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: Felix Ever After van Kacen Callender

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *