The Shadow Club

Titel: The Shadow Club
Genre: Young Adult
Schrijver: Neal Shusterman
Verteller Engelse versie: Brian Holden
Uitgever: Tantor Audio
Duur van het boek: 4 uur en 45 minuten
Alle boeken van deze Shadow Club serie:

  1. The Shadow Club
  2. The Shadow Club Rising

Recensie: “The Shadow Club” gaat over een groep tieners die wraak willen nemen op hun plaaggeesten, maar hun streken lopen uit de hand en leiden tot gevaarlijke gevolgen.

Jared Mercer vertelt zijn verhaal. Hij deelt met ons hoe hij, samen met een groep vrienden, verschrikkelijke keuzes maakte. Maar Jared wil duidelijk maken dat ze geen gemene kinderen waren. Niemand in The Shadow Club was slecht of een delinquent. Toch liepen de emoties hoog op en verloren ze de controle. Voor ze het wisten, werden ze meegesleurd in een tornado van gevoelens die volledig uit de hand liep. Hierdoor begingen ze daden waar ze nog steeds spijt van hebben.

In dit boek legt Jared uit hoe alles is gegaan. Zelfs nu begrijpt hij niet volledig hoe het zo ver heeft kunnen komen.

Altijd nummer twee

Het begon met Jared en zijn beste vrienden Cheryl en haar broertje Randall. Jared heeft al jarenlang een strijd met Austin, zijn rivaal in het hardlopen. Hoe hard Jared ook traint, hoezeer hij ook zijn best doet, Austin verslaat hem altijd. Jared zou het verliezen misschien nog kunnen verdragen, ware het niet dat Austin hem steeds weer kleineert en hem als minderwaardig behandelt. Daarom haat Jared Austin met iedere vezel in zijn lichaam.

Cheryl heeft ook haar eigen nummer 2-complex. Haar nichtje zingt mooier dan zij, en de laatste tijd wordt ze daar steeds vaker mee geconfronteerd. Zelfs haar ouders verkiezen haar nicht boven Cheryl als het om zingen gaat. Ze weet dan ook al wie de hoofdrol in de musical van dit schooljaar zal krijgen. Randall, Cheryl’s broertje, heeft een soortgelijke strijd bij het zwemmen. Ook hij kan een jongen uit zijn groep maar niet verslaan, en de vernedering na elk verlies wordt steeds pijnlijker.

Zo vormen Jared, Cheryl, Randall, en een paar andere kinderen van hun school The Shadow Club. Ze zijn een geheime groep van kinderen die telkens weer moeten buigen voor de nummer 1, terwijl ze keer op keer worden gepest en vernederd vanwege hun verlies.

Wat wens je jouw tegenstander toe?

Nog voordat alles goed en wel begint, worden Jared en Cheryl geconfronteerd met hun machteloosheid en de hopeloze situatie waarin ze zitten. Jared hoopt telkens weer dat hij deze keer zal winnen van Austin, maar zijn kansen lijken voorgoed verkeken. Er kan er maar één de beste zijn, en dat is altijd Austin. Keer op keer weer.

Wie zal straks gekozen worden om hun school te vertegenwoordigen in de hardloopwedstrijd? Wie begint binnenkort met de training voor de Olympische Spelen? Jared weet dat hij geen schijn van kans maakt. Hoe kan hij ooit een kans krijgen?

Wenst hij dat Austin nooit was geboren, zodat hij zelf niet in deze uitzichtloze situatie zou zitten? Of gaat hij nog verder? Wenst hij stiekem dat Austin iets overkomt, zodat hij eindelijk een keer de kans krijgt om te winnen?


Een club opstarten

Al bij de eerste bijeenkomst van de club stuiten ze op een probleem. Ze delen allemaal dezelfde frustratie, maar waarom zouden ze daarvoor een club oprichten? Wat zouden ze als clubleden eigenlijk doen? Gezellig samenkomen is zinloos, want daar hebben ze hun eigen vrienden voor. En dan komt het idee: ze gaan wraak nemen op hun plaaggeesten door streken uit te halen.

Het plan is simpel. Wanneer één van hen wordt vernederd, bedenkt en voert een ander uit de groep een straf uit tegen de plaaggeest. Omdat ze een geheime club zijn en elkaar verder niet in het openbaar opzoeken, lijkt dit een briljant plan. Niemand zal hen verdenken van de streken die ze uithalen. Waarom zou iemand denken dat zij erachter zitten, als ze schijnbaar niets met het slachtoffer te maken hebben?


Maar dan worden ze gechanteerd 

Na hun eerste ronde van streken worden Jared en zijn vrienden bespioneerd door de minst populaire jongen van de school. Deze jongen, die door iedereen wordt uitgelachen, wil bij hun club horen. Hij accepteert geen “nee” als antwoord. De situatie wordt nog erger wanneer iemand begint met het uitvoeren van verschrikkelijke streken, en zij de hoofdverdachten worden.

Dezelfde personen op wie zij zich wilden wreken, worden nu de slachtoffers van gruwelijke daden. Dit zijn geen onschuldige streken meer, maar acties zonder enige menselijke maat. De clubleden staan onder enorme druk, terwijl de dreiging van ontdekking steeds groter wordt.


Groepswaanzin 

In dit verhaal vervallen de tieners als groep in een spiraal van waanzin. Plotseling reageren ze op manieren die ze bij zichzelf niet herkennen. Ze vertonen gevaarlijk en gemeen gedrag, waarbij ze volledig de controle verliezen. Verblind door hun emoties en gezamenlijke woede, zien ze niet hoe ver ze gaan of hoe destructief hun acties zijn. Hun gedrag wordt steeds extremer, terwijl ze zich steeds verder laten meeslepen door hun eigen waanzin.

Bekijk de booktrailer hieronder.

Mijn mening

Dit is een kort verhaal dat een bizarre gebeurtenis beschrijft. Het verhaal klinkt soms wat ongeloofwaardig: een groep brave tieners met een goed karakter die samen tot vreselijke dingen in staat zijn, omdat ze het zat zijn. Ze zijn het beu om steeds als nummer twee te eindigen en vervolgens openlijk vernederd te worden vanwege hun verlies. Dit maakt het een verhaal over wraak die uit de hand loopt.

Hoewel deze bizarre gebeurtenissen zeer goed worden beschreven en het verhaal qua structuur sterk in elkaar zit, had ik als lezer moeite met de motieven van deze tieners. Als je nichtje van 12 mooier kan zingen dan jij, is dat dan werkelijk zo verschrikkelijk? Het nichtje gedraagt zich misschien arrogant vanwege haar successen, maar hoe erg is dat echt? De andere situaties begrijp ik beter. Wanneer je publiekelijk wordt vernederd en gepest door iemand die je constant verslaat, kan ik me de boosheid en woede wel voorstellen.

Op zich vind ik het een goed verhaal dat op een mooie wijze wordt verteld vanuit de hoofdpersonage, maar omdat ik het niet altijd even redelijk vind klinken, geef ik het toch maar 3,5 sterren.

Ik vind dit boek 3.5 van de 5 sterren waard.

Tip: Ontdek hier de 6 beste Young Adult fantasy series.
Bekijk mijn lijst met Young Adult boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: The Shadow Club van Neal Shusterman

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *