It starts with us

Titel: Vanaf nu
Titel Engels: It starts with us
Genre: Roman, huiselijk geweld
Schrijver: Colleen Hoover
Verteller Nederlandse versie: Jorrit Ruijs, Simone Breukink
Verteller Engelse versie: Colin Donnell, Olivia Song
Uitgever: Z&K
Duur van het boek: 9 uur en 50 minuten
Duur van het Engelse boek: 8 uur en 41 minuten
Alle boeken van deze It Ends with Us serie:

  1. Nooit meer – It ends with us
  2. Vanaf nu – It starts with us

Recensie: It Starts with Us vertelt hoe Lily en Atlas hun liefde een kans geven, terwijl ze worstelen met de gevolgen van Lily’s gewelddadige ex-man Ryle en Atlas’ eigen moeilijke verleden. Het boek toont hoe ze samen proberen een beter leven op te bouwen.

Veel lezers hebben intens meegeleefd met Lily Bloom in It Ends with Us. Op verzoek van jullie, de fans van Lily en Atlas, heeft Colleen Hoover dit vervolg geschreven. Want Lily en Atlas verdienen hun eigen liefdesverhaal.

Ken je boek 1 It Ends with Us nog niet? Lees dan niet verder, want hier beschrijf ik spoilers van boek 1.

Waar gaat It start with us over?

Lily Bloom is gescheiden van haar man Ryle. In hun korte relatie en huwelijk heeft hij haar meerdere keren mishandeld. De laatste keer eindigde met hechtingen, en de littekens zijn nog steeds zichtbaar op haar lichaam. Hoewel Lily de moed vond om van hem te scheiden, is ze niet helemaal van hem af. Ryle blijft in haar leven omdat hij de vader is van hun dochter.

Ryle grijpt elke kans aan om in het leven van hun dochter aanwezig te zijn en probeert Lily ervan te overtuigen hem terug te nemen. Het zou zo makkelijk zijn om samen hun dochter op te voeden, maar Lily weet waarom ze hem nooit meer kan vertrouwen. Ze verdiende de mishandeling niet en Ryle heeft hun huwelijk verwoest. Misschien kan hij veranderen, maar voor haar is het te laat. Zijn daden zijn onuitwisbaar. En wanneer hij ontdekt dat zij een toekomst met een ander wil opbouwen, hoe vreselijk zal hij dan uit zijn sloffen schieten?

Huiselijk geweld

Lily Bloom en haar man Ryle. Bron: film It Ends With Us.

Je twijfels overwinnen 

Hoewel dit verhaal draait om de romance tussen Atlas en Lily, zijn er wel enkele obstakels die ze moeten overwinnen. Ten eerste durft Lily geen relatie met Atlas aan te gaan, ook al verlangt ze daar al naar sinds haar 16e. Haar ex-man Ryle zal hier woedend op reageren en alles doen om zich op haar te wreken, omdat hij de scheiding aan Atlas wijt. Door zijn onzekerheid over wat Lily en Atlas in hun jeugd hebben gedeeld, heeft hij haar aangevallen. In plaats van zichzelf verantwoordelijk te houden voor zijn gedrag en de gevolgen daarvan, legt hij de schuld bij Lily en Atlas.

Ryle probeert keer op keer Lily te manipuleren om haar terug te winnen. Twijfelt ze niet of ze overdreven heeft gereageerd? Heeft zij hem niet zelf ertoe gedreven met haar gedrag en haar geheimen? Weggaan en scheiden is slechts de eerste stap, en misschien wel de moeilijkste. Maar daarna volgt nog een lange weg vol stappen die allemaal genomen moeten worden om echt vrij van angst te kunnen leven.

Een rolmodel voor het gedrag van mannen

Lily heeft het geluk dat Atlas in haar leven is geweest. Zijn aanwezigheid helpt haar om elke dag door te gaan en de gebeurtenissen in een helder perspectief te zien. Hoe zou Atlas hebben gereageerd als zij hem had uitgelachen? Zou hij haar hebben geslagen, zoals Ryle deed? Zou hij haar van de trap hebben geduwd als hij iets had ontdekt waar ze nog niet klaar voor was om te delen? Soms heb je dagelijks herinneringen nodig om de situatie objectief te kunnen bekijken, vooral als iemand je probeert te overtuigen dat jij de boosdoener bent en niet het slachtoffer, en dat hij degene is die door jouw toedoen heeft geleden.

huiselijk geweld Lily en Atlas
Lily Bloom en haar jeugdvriend Atlas. Bron: film It Ends With Us.

Boek 1 van deze serie is verfilmd. Bekijk de trailer van de film hieronder.

Mijn mening

Vergeleken met It Ends with Us heeft de schrijfster een veel luchtiger boek willen schrijven over de romance tussen Lily en Atlas. Ze wilde hen niet nog meer pijn en verdriet laten ervaren dan ze al in hun leven hebben meegemaakt. Toch veegt ze niet alle problemen van tafel en laat ze hen deze laatste moeilijke stappen samen doorlopen.

Ook Atlas krijgt nog het een en ander te verduren, want hij had nooit verwacht dat zijn moeder, die hem op zijn 18e de deur heeft gewezen, ooit nog contact met hem zou zoeken.

Een verhaal tussen twee personen heeft altijd twee kanten, en het is prachtig dat Atlas ook een eigen stem heeft in dit verhaal. Hij keert voor Lily terug in zijn herinneringen en vertelt haar hoe hij hun tijd samen heeft beleefd. Deze passages zijn erg mooi geschreven en tonen hoeveel liefde er altijd al tussen hen is geweest. Atlas was er toen niet klaar voor om te geloven dat hij genoeg te bieden had aan Lily, maar nu is hij dat wel.

It Starts with Us is een prachtig vervolg op It Ends with Us en beschrijft op een mooie manier hoe twee mensen, die zoveel moeilijkheden in hun leven hebben doorstaan, samen toch iets moois kunnen opbouwen.

Ik vind dit boek 4 van de 5 sterren waard.

Tip: lees ook over het boek Daar waar de rivierkreeften zingen.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: It ends with us van Colleen Hoover.

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *