Geek Girl

Titel: Geek Girl – Knap anders
Genre: Young Adult
Schrijver: Holly Smale
Verteller Nederlandse versie: Julika Marijn
Verteller Engelse versie: Katey Sobey
Uitgever: Gottmer (Nederlands) en HarperCollins (Engels)
Duur van het boek (Nederlands): 6 uur en 53 minuten
Duur van het boek (Engels): 8 uur en 2 minuten
Alle boeken van deze Geek Girl serie:

  • Geek Girl – Knap anders
  • Geek Girl Model Misfit – Blundert door
  • Geek Girl Picture Perfect – Perfect plaatje
  • Geek Girl All that glitters – Gouden bergen
  • Geek Girl Head over Heels – Bekent kleur
  • Geek Girl Forever Geek – Voor altijd

Recensie: Harriet Manners, een slimme maar onhandige tiener, wordt onverwacht model en leert tijdens haar reis dat het oké is om anders te zijn en jezelf te blijven.

Nadat ik de serie Geek Girl op Netflix had gezien, moest ik gewoon beginnen aan de boeken van Geek Girl, geschreven door Holly Smale.
Ik heb echt genoten van het verhaal en vooral van de personages van de verfilmde serie.

Het verhaal van boek 1 van de serie Geek Girl

Het verhaal is hetzelfde als wat je in de serie op Netflix hebt gezien, behalve dat de gebeurtenissen anders verlopen. Ik vind dit boek een geweldige aanvulling als je de serie al hebt gezien, omdat het toch verrassend blijft met andere wendingen.

Harriet Manners is een geek. Terwijl veel meisjes van haar leeftijd bezig zijn met hun uiterlijk en mode, gaat Harriet volledig gefocust door het leven met allerlei feiten over het leven op aarde, het heden en het verleden. Ze houdt van boeken over vampiers en weerwolven en is onder de indruk van de wijsheid van Master Yoda uit Star Wars. Ja, ze is een geek! Dat weet ze, maar waarom kunnen de kinderen op school haar niet gewoon met rust laten?

Geek girl
Harriet Manners is anders. Bron: Netflix serie Geek Girl.

Haar klasgenoot Alexa pest haar bijna dagelijks. Alexa lijkt een enorme hekel te hebben aan Harriet. En zo begint Harriet met het maken van een lijst van mensen die een hekel hebben aan Harriet Manners:

  1. Alexa van school

Gedurende het verhaal wordt deze lijst steeds langer, want Harriet klungelt zich een weg door haar leven en weet daarmee mensen tegen de haren in te strijken.

Tijdens een schooluitje wordt ze ontdekt door een modellenbureau dat haar graag als model wil hebben. Hoewel Harriet niets om kleding en mode geeft, ziet ze dit als een kans om zichzelf te ontwikkelen.

Nadat ze op school gruwelijk voor schut is gezet door Alexa, besluit ze te veranderen. Niemand lijkt om haar huidige ik te geven, dus besluit ze een nieuwe poging te wagen door te veranderen in een model. Mensen houden toch van modellen?

Een tienermeisje

Harriet is 15 jaar oud en haar leven begint te veranderen. Dat zorgt voor veel opschudding.

Haar stiefmoeder weet ineens niet meer hoe ze Harriets situatie moet begrijpen. Ze heeft Harriet altijd door en door gekend en wist altijd wat het beste voor haar was. Maar nu wil Harriet ineens een model zijn? Dat past totaal niet bij de serieuze Harriet die altijd doelgericht en planmatig door het leven ging.

Een 15-jarig model krijgt veel te verduren. Haar puist op haar voorhoofd wordt door iedereen opgemerkt. Haar uiterlijk wordt zonder omhaal besproken. En als je vergeleken wordt met het lelijke eendje dat nog lang niet op een mooie zwaan lijkt, snap je wel hoe anderen over je denken. Toch staat Harriet verrassend sterk in haar schoenen voor iemand die vaak paniekaanvallen heeft en op school niet weerbaar is. In de harde modellenwereld, waar oudere modellen uit jaloezie gemeen kunnen zijn, is het bewonderenswaardig hoe Harriet met al deze uitdagingen omgaat en trouw blijft aan zichzelf.

Harriet Mannersals model. Bron: Netflix serie Geek Girl.

Ik wil veranderen

Harriet wil model worden zodat ze ineens iemand anders kan zijn. Ze hoopt dat ze dan iemand is die leuker gevonden wordt en door iedereen geaccepteerd zal worden. Het verhaal gaat dan ook vooral over haar transformatie via het modellenwerk. Maar het loopt niet zoals ze verwacht. Nog voor haar eerste opdracht wordt ze in het diepe gegooid en moet ze er perfect uitzien tijdens een fotoshoot. Maar hoe poseer je als model? Ze heeft geen idee wat ze doet en voelt zich totaal niet anders. Ze is nog steeds dezelfde Harriet, maar nu moet ze ineens dingen doen die haar vreemd zijn en waarvan ze geen idee heeft hoe ze het moet aanpakken.

Waar zijn de andere poolberen?

Harriet is duidelijk anders dan haar leeftijdsgenoten. Ze voelt zich als een poolbeer die verdwaald is in het regenwoud. Haar leeftijdsgenoten merken hoe anders ze is en gunnen haar geen plek in hun groep. Maar ze kan geen uitweg vinden uit het regenwoud en kan zich niet aanpassen aan de rest.

Heerlijke personages

Naast Harriet zijn er in dit verhaal nog meer bijzondere personages die erg amusant zijn. Harriets vader is bijvoorbeeld een uniek figuur. Hij gedraagt zich totaal niet zoals je van een verantwoordelijke vader zou verwachten, en Harriet vraagt zich dan ook vaak af hoe ze van hem af kan komen wanneer hij onuitstaanbaar is. Gelukkig heeft haar stiefmoeder genoeg verantwoordelijkheidsgevoel voor het hele gezin. Zij is de ideale moederfiguur die je elke tiener zou toewensen.

Toby wil ik speciaal noemen. Hij is Harriets stalker en heeft zijn vaardigheden als stalker door de jaren heen flink verfijnd. Gelukkig is hij niet gevaarlijk, en hij wordt steeds belangrijker voor Harriet in het verhaal. Toby is de enige andere poolbeer die Harriet kent, en daarom wil hij altijd bij haar zijn. Hij begrijpt niets van de rest van zijn leeftijdsgenoten en vindt hen totaal niet interessant.

Toby geek
Toby is ook anders. Bron: Netflix serie Geek Girl.

Natalie is Harriets beste vriendin. Ze is een fantastische vriendin, echt de beste! Maar in dit verhaal is zij Harriets tegenhanger. Terwijl Harriet ineens alles krijgt waar ze van droomde, valt Natalies droom in duigen. Probeer dat maar eens te verwerken terwijl je blij moet zijn voor het geluk van je vriendin!

Dit verhaal is verfilmd tot een serie. Bekijk de trailer van de serie hieronder.

Mijn mening

Wat een heerlijk tienerverhaal over onzekerheid en het overwinnen van jezelf.

Met verrassende en vaak lachwekkende momenten ontdekken we samen met Harriet hoe mooi het leven kan zijn en dat het prima is om gewoon jezelf te zijn. Anders zijn dan anderen is niet verkeerd, het is juist bijzonder. Het is niet altijd gemakkelijk, maar het maakt je leven wel interessanter. Als je jezelf de kans geeft om te genieten van wie je bent en van je eigen ervaringen, kan het leven geweldig zijn.

Ik vind de serie op Netflix ook zeker een aanrader. Mijn tip aan jou: kijk eerst de serie en begin daarna aan het boek. Dit boek biedt genoeg nieuwe en leuke situaties om van te genieten naast de serie.

Ik vind dit boek 5 van de 5 sterren waard.

Bekijk meer Young Adult boeken.
Tip: Lees ook over de nieuwe Netflix serie A Good Girl’s Guide to Murder. Deze serie is gebaseerd op het boek Moordgids voor lieve meisjes van Holly Jackson (Engelse titel: A Good Girl’s Guide to Murder).

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: Geek Girl – Knap anders van Holly Smale.

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *