De zee kwam door de brievenbus

Titel: De zee kwam door de brievenbus
Genre: Leuk voor kinderen, geschiedenis
Schrijver: Selma Noort
Verteller: Selma Noort
Duur van het boek: 1 uur 10 minuten

Het boek

De schrijver zelf geeft aan: “Dit boek bevat waargebeurde passages, maar is omwille van de begrijpelijkheid voor kinderen geen geheel waarheidsgetrouw verslag van feitelijke gebeurtenissen.”

Dit verhaal gaat over Liesje, haar zus en haar ouders. De dijk is kapot en de zee komt eraan (letterlijk door de brievenbus!). In dit verhaal beleven we hoe Liesje destijds de watersnoodramp meemaakte en hoe zij en haar familie hoopten gered te worden van het water.

Bekijk hier een inkijkexemplaar.
Luister hier naar een fragment van het boek.

Selma Noort leest in de korte video hieronder een stukje uit het boek voor. Leuk om met kinderen te bekijken voor je samen uit het boek gaat lezen.

Bekijk hieronder de prachtige trailer bij dit boek.

Verteller

Het verhaal wordt door de schrijver zelf voorgelezen. Dat vind ik altijd wel erg bijzonder. Ik vind deze uitvoering een voldoende waard.

Mijn mening

In dit verhaal wordt de watersnoodramp van 1953 heel begrijpelijk voor kinderen beschreven. Door de ogen van kinderen komen de momenten van deze ramp aan de orde. Liesje die haar konijn wil halen, niet omdat ze net als haar ouders bang is dat alles onder water zal komen te staan, maar omdat ze het zielig vindt dat haar konijn in zijn eentje de geluiden van de storm moet aanhoren.
De emoties komen wel over, maar zijn niet TE zwaar. Ze worden gebracht zoals een kind het zou beleven. Dit merk je ook wanneer je hierboven de video bekijkt waarin Selma Noort een stukje uit haar boek voorleest.
Uiteindelijk wordt toch de dood genoemd, want kinderen ontdekken wel in dit boek dat er toen ook veel mensen zijn verdronken. Dit komt naar voren nadat dit avontuur grotendeels is afgerond. Ik verwacht dus niet dat kinderen door dit verhaal in tranen zullen uitbarsten.

Ik vond het einde echt prachtig! Erg ontroerend. Oké, misschien krijgen kinderen tranen in de ogen van de ontroering.

Na het verhaal krijg je informatie over de watersnoodramp en de Deltawerken. Met dit boek snappen kinderen waarom deze Deltawerken zijn gemaakt en ontdekken ze dat ze er zelf heen kunnen gaan om ze te bekijken.
In het boek zelf staan foto’s van de personages van 1953.
Mooi boek om voor te lezen aan groep 7/8 om ze bij te brengen over deze geschiedenis, maar ook als inleiding voor het ontdekken van de Deltawerken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: Hardcover, E-book en luisterboek (E-book en luisterboek in Kobo Plus gratis voor abonnees) in het Nederlands.
  • Storytel: Luisterboek en E-book in het Nederlands.
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek en E-book in het Nederlands.
  • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands.
  • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
Recensie De zee kwam door de brievenbus

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *