Shatter Me – vrees me

Titel: Vrees me
Engelse titel: Shatter Me
Genre: Young Adult, dystopie
Schrijver: Tahereh Mafi
Verteller Engelse versie: Kate Simses
Uitgever: Electric Monkey (Luisterboek) en Blossom Books (Ebook & hardcover)
Duur van het boek (Engels): 9 uur en 12 minuten
Alle boeken van deze Touching Juliette / Shatter Me serie:

  • Vrees me – Shatter me
  • Verwoest me – Destroy me
  • Breek me – Unravel me
  • Versplinter me – Fracture me
  • Vertrouw me – Ignite me
  • Heel me – Restore me
  • Schaduw me – Shadow me
  • Weersta me – Defy me
  • Onthul me – Reveal me
  • Verbeeld me – Imagine me
  • Geloof me – Believe me

Recensie: Juliette heeft een dodelijke aanraking en wordt daarom opgesloten en vermeden. Wanneer ze iemand ontmoet die niet bang is voor haar, moet ze kiezen tussen gebruikt worden als wapen of vechten voor haar vrijheid.

Samenvatting van het verhaal

Juliette zit al het grootste deel van een jaar in eenzame opsluiting in een instelling vanwege haar dodelijke aanraking. De gevangenen worden hier beestachtig behandeld. Ze leeft geïsoleerd van de buitenwereld, zonder iemand om mee te praten of naar te luisteren.

Op een dag krijgt ze een celgenoot: een jongen. Hiermee veranderen haar levensomstandigheden. Ze komt in handen van Het Herstel, een groep die het volk onderdrukt en met harde hand over hen heerst. Warner, de leider van dit district, heeft grote interesse in Juliette. Hij wil haar aan zijn zijde omdat hij in haar een wapen ziet. Samen zullen ze zeer machtig zijn.

Maar Juliette walgt van zijn wreedheid. Ze is verliefd op Adam, de jongen die plotseling in haar cel werd geplaatst en die nu is aangesteld om over haar te waken en haar te bewaken. Ze hopen samen aan Warner te kunnen ontsnappen.

Je kunt me niet aanraken

Haar ouders hebben haar altijd verweten dat ze anders is. Haar lichaam is anders. Als iemand haar huid aanraakt, is dat dodelijk. Het begon toen ze nog heel jong was. Haar ouders konden haar ineens niet meer vasthouden of knuffelen, omdat zíj immense pijn voelden door de aanraking. En zo begon haar buitensluiting.

Eerst sloten haar ouders haar op en mishandelden ze haar. Daarna keerde haar omgeving zich tegen haar. Op school scholden de kinderen haar uit en hielden ze haar op afstand. Ze moest haar lessen altijd in haar eentje volgen, omdat ze zo min mogelijk contact mocht hebben met de andere kinderen. Nu zit ze hier vast, wachtend op haar dood die vast en zeker zal volgen.

Ernstige ongelukken

Juliettes grootste probleem is dat niemand haar wil helpen omgaan met haar conditie. Mensen voelen afschuw en angst voor haar vanwege haar dodelijke aanraking. In plaats van haar te ondersteunen om haar leven werkbaar te maken, willen ze liever van haar afkomen.

Omdat haar aanraking dodelijk is, ligt een ongeluk altijd op de loer. Als ze iemand in nood ziet, is het menselijk om een helpende hand toe te steken. Juliette, die altijd goede bedoelingen heeft en om anderen geeft, reageert instinctief om te helpen. Maar wanneer ze iemand aanraakt, heeft dat desastreuze gevolgen.

Zo is ze uiteindelijk in deze inrichting terechtgekomen. Ze probeerde een jongetje te helpen, maar het kind stierf omdat ze hem te lang had vastgehouden.

Setting

Dit verhaal speelt zich af in een wereld die snel is vervallen door milieuproblemen. Hoewel de mensheid, net als wij nu, al een poosje wist dat het slechts een kwestie van tijd was voordat de milieuproblemen ons de nek om zouden doen, werden ze er toch door overvallen toen er ineens overal een tekort aan was.

De wateren en de grond waren te vervuild geraakt om de mensheid nog te kunnen voeden. De planten raakten vergiftigd door wat wij de aarde hebben aangedaan door al ons afval maar in de natuur te lozen. De dieren begonnen uit te sterven door het eten van de giftige planten. Mensen stierven bij bosjes aan honger en vervuild voedsel.

Toen greep de organisatie Het Herstel in. Zij hadden de mooiste beloftes: genoeg eten en drinken voor iedereen en terugkeren naar de mooie leefomstandigheden waarin er weer genoeg was van alles en alle luxe voor iedereen. Maar ze hebben gelogen. Het grootste deel van wat er beschikbaar is, gaat naar de mensen van Het Herstel.

De bevolking is over districten verdeeld en leeft meer als gevangenen en slaven in plaats van in de vrijheid en luxe die beloofd was. Alle oppositie wordt met harde hand neergeslagen. De soldaten marcheren altijd en overal door de straten. Met avondklokken wordt aangegeven wanneer er niemand meer over straat mag gaan en je dus binnen moet blijven.

Romance

Dit verhaal is grotendeels een romance. Juliette heeft jarenlang in afzondering geleefd, het laatste jaar zelfs in complete isolatie. Nu bevindt ze zich ineens weer tussen mensen. Tot haar grote verbazing zijn er twee jongens in haar geïnteresseerd. Zij zijn de enigen die niet bang zijn om bij haar in de buurt te zijn.

De één is de wrede leider van het district. Hij wil haar als zijn partner en wil haar als wapen inzetten tegen al zijn vijanden. De ander is de jongen uit haar jeugd, de enige die haar altijd met respect heeft behandeld.

Mijn mening

Ik vind het bijzonder hoe de schrijfster je volledig betrekt bij Juliette als personage. Je begint bij een meisje dat al het grootste deel van een jaar niemand heeft gezien of gesproken. Je zit samen met haar in haar hoofd onder erbarmelijke omstandigheden. Ze probeert haar uiterste best te doen om niet gek te worden van de eenzaamheid en zich vast te houden aan de werkelijkheid met het schrijven in haar notitieboekje en naar buiten te kijken. Je voelt hoe ze de tijd probeert door te komen zonder zichzelf totaal te verliezen.

Daarna draait het verhaal vooral om romantiek. Ze gaat helemaal op in de twee nieuwe mannen in haar leven. Ze walgt van de een en probeert uit zijn klauwen te komen, en houdt van de ander en gaat helemaal in hem op. Dit is een verhaal dat prima te lezen is voor tieners vanaf 15 jaar. Omdat ze niet aangeraakt kan worden, maakt dat de omgang met haar verliefdheid wat afstandelijker dan haar hormonen zouden aangeven. Later is er meer mogelijk, maar blijven de contactmomenten ook redelijk onschuldig, ook al gaat ze wel op in haar verlangens.

Wat de verhaallijn betreft, vind ik dat er niet veel aan bod komt in dit eerste deel. Een meisje komt uit haar isolatie en is een gevangene in een luxe kooi. Ze wordt verliefd en samen proberen ze te ontsnappen. Hoewel er weinig inhoud in het verhaal zit, wordt het intens en meeslepend gebracht. De kans is groot dat je helemaal in het verhaal zit en het in één ruk uit wilt lezen. Maar door dit tekort aan inhoud en de voorspelbaarheid geef ik het verhaal 3 van de 5 sterren.

Ik kan me voorstellen dat de meningen over dit boek verdeeld zijn. Sommige lezers waarderen het unieke concept en de meeslepende schrijfstijl. Ze voelen zich aangetrokken tot de intense emoties en de romantiek. Anderen vinden het verhaal echter vol clichés en te voorspelbaar, met te veel focus op romantiek. Ze missen een diepere uitwerking van de wereld en de personages. Een betere wereldopbouw zou zoveel meer aan het verhaal hebben toegevoegd.

Ik vind dit boek 3 van de 5 sterren waard.

Bekijk meer Young Adult boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: Shatter me van Tahereh Mafi.

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *