De verfilming van Nineteen Steps van Millie Bobby Brown verschijnt bij Netflix

Millie Bobby Brown heeft samen met auteur Kathleen McGurl het boek Nineteen Steps geschreven. Het verhaal is geïnspireerd op het leven van haar oma Ruth in Londen. Millie groeide op met de verhalen van haar oma over de Tweede Wereldoorlog, zoals zij die heeft beleefd in Londen.

Het verhaal gaat over hoe de Londenaren leefden met de constante dreiging van een aanval en hoe ze steeds weer probeerden te overleven. Mensen hadden hun eten maar half op en hun lichamen maar half gewassen wanneer de sirene afging en iedereen snel naar een schuilkelder rende.

Het verhaal begint met het leven van de 18-jarige Nellie Morris in de hechte gemeenschap van Bethnal Green in Oost-Londen. Nellie weet dat haar buurjongen Billy, de luchtbeschermingswachter, altijd al een oogje op haar heeft gehad. Maar dan verschijnt Ray, een knappe Amerikaanse piloot die in de buurt is gestationeerd, en Nellie begint over een toekomst met Ray te dromen. Met hem kan ze meer van de wereld zien, en Billy weet dat Nellie niet, net zoals hij, haar hele leven in Bethnal Green wil blijven wonen.

Toen ik de aankondiging van deze verfilming zag, ben ik snel met dit boek begonnen. Het boek wordt als luisterboek door Millie Bobby Brown zelf voorgelezen. De eerste paar uren vond ik het verhaal slechts matig, en hoewel ik haar een goede actrice vind, is haar vertelwijze toch niet van dezelfde kwaliteit als die van de betere voorlezers die ik gewend ben. Maar halverwege het boek kreeg het verhaal me toch echt te pakken. Er wordt een waargebeurde gebeurtenis beschreven in dit verhaal waarvan ik vind dat die zeker verteld moet worden.

In het verhaal wordt de Bethnal Green metro ramp van 3 maart 1943 beschreven. Op die avond klonk een luchtalarm in Londen, en veel mensen haastten zich naar het Bethnal Green metrostation om te schuilen. In de paniek ontstond er een opstopping bij de ingang van het station, waarbij honderden mensen vast kwamen te zitten op de trap. Door de enorme druk en het gedrang kwamen 173 mensen om het leven, waaronder 62 kinderen, en raakten meer dan 60 mensen gewond. Het was de grootste civiele ramp in Londen tijdens de oorlog, en opvallend genoeg was er geen trein of bom bij betrokken. Het duurde echter jaren voordat de volledige oorzaak van de ramp bekend werd gemaakt. In 2017 werd er een herdenkingsmonument onthuld om deze tragische gebeurtenis te herinneren.

De verfilming van Nineteen Steps van Millie Bobby Brown verschijnt bij Netflix.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Ik ben het boek in het Engels aan het luisteren met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *