The Five Year Lie

Titel: The Five Year Lie
Genre: Misdaad,
Schrijvers: Sarina Bowen
Verteller: Gary Tiedemann, Kathleen Early en Jason Clarke
Uitgever: HarperAudio
Duur van het boek: 12 uur en 41 minuten

Recensie: “The Five Year Lie” van Sarina Bowen vertelt het verhaal van Ariel, die ontdekt waarom haar ex, Drew, vijf jaar geleden verdween en welke geheimen hij verborgen hield.

Samenvatting van het verhaal

Dit verhaal gaat over een mysterie; wat is er vijf jaar geleden gebeurd met Drew? Ariel ziet op tegen de dag dat ze haar 4 jarig zoontje zal moeten vertellen wie zijn vader was. Ze moet er niet aan denken om hem de waarheid te vertellen. Hij heeft hun relatie vanuit het niets via een tekst naar haar mobiel verbroken en was opeens spoorloos verdwenen. Niet veel later las ze zijn overlijdensbericht in de krant. Maar, een verhaal heeft twee kanten en ze ontdekt dat er meer achter steekt, wanneer ze plotseling een bericht krijgt die hij vijf jaar geleden naar haar heeft gestuurd. Hij liet haar weten dat er grote moeilijkheden waren en vroeg haar om hem te ontmoeten. Omdat ze nooit dit bericht heeft ontvangen, zal ze nooit weten wat hij tegen haar heeft willen zeggen.

Nu vijf jaar later ontmoet ze Zain met wie Drew destijds heeft samengewerkt. Net als Ariel werkt ook Zain voor haar familiebedrijf die gerund wordt door haar oom. Ze ontdekken dat Drew aan het spionneren was, omdat er zich schimmige zaken afspeelden binnen het bedrijf. Ariels vader en oom runden een bedrijf met voordeurcamera’s. Het bedrijf had een speciaal ontworpen software voor die camera’s en had veel contact met de politie voor toegang tot de opgenomen beelden bij hun onderzoeken. Zulke privacy gevoelige beelden moeten natuurlijk goed beheerd worden, maar wie houdt in de gaten of alles wel volgens de wet verloopt? Blijkbaar was Drew in het bedrijf geïnfiltreerd om misstanden aan de kaak te stellen door bewijs te verzamelen. Met de hulp van de computertechneut Zain, volgt Ariel de voetsporen van Drew om te ontdekken wat er zich heeft afgespeeld en wat Drew mogelijk aan bewijzen heeft gevonden.

Spoorloos verdwenen

De grote vraag waarmee dit verhaal begint is: waarom stuurde Drew dit bericht op de dag dat hij de benen nam? In zijn bericht zegt hij dat er problemen zijn, hij moet haar spreken en ze mag niemand over dit bericht vertellen. Hierna lost ieder spoor op. Zijn persoonsgegevens leiden naar een overleden oude man. Drew was dus niet eens zijn echte naam! Wie was de echte Drew en wat had deze man met haar Drew te maken? Met de hulp van Zain probeert ze te achterhalen wie hij was en waarom hij binnen het bedrijf aan het spioneren was.

Wie kijkt er mee via jouw deurbel camera?

Dit verhaal gaat over wat je als burger weggeeft door een voordeurcamera te nemen. Wat gebeurt er met de opgenomen beelden? Wie kan er allemaal toegang krijgen tot jouw beelden en wat zou dit kunnen betekenen voor jou en de mensen om je heen?

Drew, Ariel en de brein achter deze organisatie

Drew weet dat dit bedrijf via een eigen ontworpen software ernstige misdaden heeft mogelijk gemaakt. Ermee naar de politie gaan heeft geen zin, want het zijn corrupte agenten die de misdaden begaan en dit bedrijf geeft ze de mogelijkheid. Dit verhaal wordt verteld vanuit Ariel als hoofdpersoon en na haar hoofdstukken gaan we steeds terug naar Drew die ons beetje bij beetje laat weten wat hij vijf jaar geleden heeft meegemaakt en ontdekt. Hij neemt ons keer op keer mee tot het moment waarop alles is misgegaan, maar er is nog een derde personage die ons ook zijn kant van het verhaal wil laten weten. Heel af en toe neemt de personage Brains het woord. Hij zit hierachter en hij wil ook zijn zegje doen.

Mijn mening

Ik vind dit een spannend verhaal en ik kon het boek amper opzij zetten totdat ik het een en ander ontdekt had. Wat dat betreft vind ik het een echte pageturner. Ten eerste wilde ik natuurlijk weten wat er vijf jaar geleden met Drew was gebeurd. Tijdens het lezen begon ik me steeds meer af te vragen of hij misschien nog in leven kon zijn, maar zich gewoonweg goed schuil hield. Maar ja, vijf jaar is wel erg lang om je verborgen te houden voor de moeder van je kind. Verder is dan natuurlijk de vraag wie de “mastermind” is achter deze schimmige zaken. Wie was Drews tegenstander en voor wie moet Ariel nu uitkijken? Dit verhaal verloopt zeker niet voorspelbaar. Tot zo’n drie uur voor het einde van dit verhaal had ik wel een vermoeden wie de dader zou kunnen zijn, maar dat pakte toch even anders uit in het verhaal en moest ik weer opnieuw de feiten in mijn hoofd de revue laten passeren. Tot zo’n uur voor het einde van het verhaal kwam ik nog steeds niet veel verder. We volgen dan ook geen echte detectives die goed zijn in waarnemen. We volgen een jonge vrouw, een moeder, die zichzelf halsoverkop in een zoektocht stort, terwijl ze eigenlijk niet weet waar ze mee bezig is, maar spannend is het wel. Alleen het einde duurde iets te lang naar mijn mening. Toen het eenmaal allemaal duidelijk was, merkte ik dat ik wel klaar was met het verhaal en vond ik de afronding wel erg veel tijd kosten om het verhaal meer drama aan het einde te geven. Vandaar ook dat ik het boek slechts 3.5 sterren geef. Tot een uur voor het einde zat ik nog aan een 4.5 te denken. Het verhaal klapt dus aan het einde een beetje in elkaar en verlaat de thriller genre om over te gaan tot een andere genre.

Ik vind dit boek 3.5 van de 5 sterren waard.

Bekijk mijn lijst met psychologische thriller boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: The Five Year Lie van Sarina Bowen

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *