Murder in an Irish Village

Titel: Murder in an Irish Village
Genre: Cozy mystery, whodunnit
Schrijver: Carlene O’Connor
Verteller: Caroline Lennon
Uitgever: Dreamscape Media
Duur van het boek: 10 uur en 03 minuten
Alle boeken van deze Irish Village Mysteries serie:

  • Murder in an Irish Village
  • Murder at an Irish Wedding
  • Murder in an Irish Churchyard
  • Boek 3.5 Christmas Cocoa Murder
  • Murder in an Irish Pub
  • Murder in an Irish Cottage
  • Murder at an Irish Christmas
  • Murder at an Irish Bookshop
  • Murder on an Irish Farm
  • Boek 8.5 Christmas Scarf Murder
  • Murder at an Irish Bakery
  • Murder at an Irish Chipper

Recensie: In “Murder in an Irish Village”, speelt Siobhán O’Sullivan detective om haar broer te redden nadat hij onterecht wordt beschuldigd van moord in hun dorp Killbane.

Samenvatting van het verhaal

In dit verhaal volgen we hoofdpersonage Siobhán O’Sullivan terwijl zij op zoek gaat naar de identiteit van een moordenaar die in haar dorp heeft toegeslagen.

Op de dag van de moord ziet ze hoe haar vriendin Birdie een gesprek heeft met Niall, de broer van Billy. Zij heeft een gruwelijke hekel aan Niall, omdat zijn broer Billy haar ouders ruim een jaar geleden heeft aangereden, met hun dood als gevolg; Billy zat dronken achter het stuur.
Nu duikt Niall overal op in Killbane en roept dat hij dingen weet die hij aan het licht zal brengen; hij beweert ook dat zijn broer niet het dodelijke ongeluk heeft veroorzaakt. Binnenkort zal iedereen weten hoe de vork in de steel zit.
De volgende dag vinden ze Niall dood in de bistro van de O’Sullivans en James O’Sullivan wordt voor deze moord opgepakt.

Zo belanden we in een cozy mystery-verhaal waarbij Siobhán O’Sullivan iedereen aan de tand voelt om de werkelijke moordenaar te vinden en zo haar broer vrij te pleiten.

De O’Sullivans lijst

In het keukentje van hun bistro hangt de zogenaamde ‘O’Sullivans lijst’ met de namen van bijna alle inwoners van Killbane, die zij als potentiële verdachten beschouwen. De kinderen van de familie O’Sullivan gebruiken deze lijst om systematisch na te gaan wie van de dorpsbewoners mogelijk verantwoordelijk is voor de moord, in de hoop hiermee hun broer te kunnen vrijpleiten. Deze lijst brengt aardig wat teweeg bij alle personages. Het is vanuit de hoofdpersonage Siobhán O’Sullivan erg schaamtevol en pijnlijk dat ze openlijk haar bevriende buurtgenoten verdenkt, onderzoekt en nagaat of zij eventueel de moordenaar zouden kunnen zijn. Gelukkig kunnen haar mede inwoners en in sommige gevallen zelfs haar geliefde vrienden wel begrijpen dat ze al veel te verduren heeft gehad in een jaar tijd en dat de klap van haar broer als hoofdverdachte in de gevangenis haar nu echt te veel is geworden.

Een lopend vuurtje (News travels fast)

Dit verhaal speelt zich af in het dorpje Killbane, een gebied in County Cork in Ierland. De sfeer van deze omgeving speelt een mooie rol in het verhaal. Het is een kleine woonomgeving waarin iedereen elkaar kent en met elkaar spreekt. Ze roddelen als de beste over elkaar, maar staan wel altijd voor elkaar klaar. Ze kunnen elkaar op het ene moment tegenstaan, maar toch hulp bieden wanneer puntje bij paaltje komt. In dit geval geeft het stadje Killbane extra sfeer aan hoe eng het is dat één van je buren de moordenaar zou kunnen zijn.

Het zou een grote opluchting zijn als het een buitenstaander blijkt te zijn, zodat je elkaar nog steeds door dik en dun kunt vertrouwen. Aan de andere kant geeft deze nabijheid ook een grappig tintje aan dit verhaal. Wanneer Siobhán zo onopvallend mogelijk één van haar buren probeert te ondervragen, weet die al lang wat ze aan het doen is, want alle bijzonderheden waren gisteren al tot in detail verteld door de vorige die zij ondervraagd had. News travels fast! Of zoals men hier zegt: Roddels kruipen door de kleinste spleten.

De nood is hoog

Siobhán O’Sullivan voelt zich gedwongen in de rol van een sleuth, omdat Niall dood is gevonden in haar bistro. Sinds de dood van haar ouders heeft zij de zorg voor haar broertjes en zusjes op zich genomen en runt zij de bistro om zo de nodige financiën te hebben voor haar gezin. Als mensen stoppen met eten in haar bistro vanwege de moord, of als ze denken dat een familielid de dader is, zou dat financieel de genadeklap zijn voor de O’Sullivans.

Aangezien de gardai (Ierse politie) zich hoofdzakelijk op haar broer lijken te concentreren, voelt Siobhán zich gedwongen om zelf op zoek te gaan naar de moordenaar om haar broer te redden.

Twee knappe mannen

De garda Macdara, die de moord op Niall onderzoekt, speelt een leuke dubbelrol in het verhaal. Siobhán O’Sullivan is stapelverliefd op hem, maar hij wordt helemaal gek van haar door haar “sleuthing”. Moet hij haar beschermen tegen de moordenaar of moet hij de dorpelingen tegen haar beschermen? Sinds kort is er een knappe Amerikaan in het dorp verschenen die zich hier wil vestigen. Nu zijn er twee knappe mannen die haar wel een zeer warm gevoel van binnen bezorgen…

Ze heeft het nodig dat de een zich goed kan concentreren op het vinden van de echte moordenaar, terwijl de ander eventueel de moordenaar zou kunnen zijn. Ieh!!!

Dit keer was het niet de Butler

Het speurwerk wordt lekker luchtig en met hier en daar zelfs wat humor beschreven. Eén van de inwoners heet Butler en kan zijn alibi aantonen, waarop hij een high five krijgt van één van de broertjes O’Sullivan en zo openlijk van de lijst gestreept kan worden. Nu iedereen op de hoogte is van het bestaan van de lijst en weet dat zelfs Butler al is weggestreept, willen zij ook graag van de lijst af.

Schoenmaker houd je bij je leest

Dus deze cozy mysteryserie gaat over Siobhán O’Sullivan, de eigenaresse van de bistro, die het werk van de gardai op zich neemt. Anders dan je gewend bent van andere mysteryseries met bijzondere vrouwen in de hoofdrol, heeft Siobhán geen kenmerkende eigenschappen. Ze kan alleen erg snel heel boos worden en mensen flink van langs geven wanneer ze haar geduld verliest. Dit is niet bepaald een eigenschap die haar helpt een moordenaar op te sporen, maar eerder eentje die haar tegenwerkt wanneer ze mensen probeert uit te horen. Ze is dus gewoon een jonge vrouw die zich in dit verhaal voor de leeuwen gooit en met de hulp van haar broertjes en zusjes een moordenaar probeert te vinden.

Mijn mening

Deze cozy mystery is vermakelijk om te lezen. Het is een leuke whodunnit met een mooie sfeer in het dorpje Killbain. Ik vond de luisterversie van het verhaal vooral heerlijk om naar te luisteren vanwege het Ierse accent van de personages waarmee het verhaal wordt verteld, wat extra sfeer en daarmee leesplezier aan het verhaal geeft. Er komen Ierse gezegden en uitdrukkingen aan bod die fijn zijn om te horen van de verteller, die dit overigens uitstekend doet. Het verhaal verloopt in een vlot tempo en er valt elk moment wel wat te beleven. Vooral de dosis humor en positiviteit is hoog in dit verhaal. De identiteit van de moordenaar is een tikkie voorspelbaar, maar bij lange na niet zo overduidelijk als ik in de meeste whodunnits ben tegengekomen. De schrijver weet de identiteit van de moordenaar toch aardig te verpakken door hoe verdacht veel inwoners zich gedragen. Er is ook een bundel van de eerste drie boeken van deze serie en daarmee kun je voor een zeer voordelige prijs genieten van de eerste drie verhalen van deze serie. Voor een budgetprijs krijg je toch aardig wat leesvoer om heerlijk van te genieten tijdens een vakantie. Ook de boeken 4, 5, 6 en 7 van deze serie zijn in een bundel verkrijgbaar.

Ik vind dit boek 5 van de 5 sterren waard.

Mijn lijst met de leukste cozy mysteries.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: Murder in an Irish Village, een cozy mystery verhaal van Carlene O’Connor.

Ik heb het boek deels als Ebook gelezen en deels in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *