Payback

Titel: Payback
Genre: Young Adult, jeugdthriller
Schrijver: Margje Woodrow
Verteller: 
Jamie Grant
Duur van het boek: 
6 uur 20 minuten

Recensie: “Payback” vertelt het spannende verhaal van Laurie, die wordt lastiggevallen door een geheimzinnige persoon achter een TikTok-account dat wraak wil nemen voor de zelfmoord van een klasgenoot. Ze moet gevaarlijke opdrachten uitvoeren om te voorkomen dat er gevoelige video’s worden geplaatst op TikTok.

Het verhaal van “Payback” door Margje Woodrow

“Payback” van Margje Woodrow is een jeugdthriller die de duistere kant van het schoolleven laat zien, waar toxisch gedrag en pesterijen een dodelijke uitkomst kunnen hebben. Het verhaal draait om het mysterieuze personage dat rouwt om de dood van B., een jongen die zelfmoord heeft gepleegd als gevolg van giftig gedrag op school. Deze persoon is vastbesloten om gerechtigheid te krijgen en de schuldigen te straffen door middel van het TikTok-account @GossipGirl_Zonnebloemcollege.

Het verhaal begint met Laurie, een scholier die zich schuldig voelt over een incident waarbij ze betrokken was. Onder druk van haar beste vriendin Caro, filmt Laurie een meisje in een Kruidvat-filiaal. Marthe, een andere vriendin, bewerkt het filmpje zodat het lijkt alsof het meisje deo heeft gestolen en stuurt het naar @GossipGirl. Wanneer een soortgelijk incident zich herhaalt, waarbij Laurie als uitkijk moet dienen terwijl Marthe en Caro een wc bevuilen en weer een meisje vals beschuldigen, weigert Laurie verder mee te werken. Ze probeert het filmpje tegen te houden door @GossipGirl te waarschuwen dat het nep is.

Vanaf dat moment verandert Lauries leven in een nachtmerrie. Ze krijgt opdrachten van @GossipGirl die steeds gevaarlijker en vernederender worden. Zo moet ze ’s avonds geld achterlaten in een prullenbak in het bos om te voorkomen dat het filmpje online komt. Vervolgens wordt ze gedwongen om een laptop van een vriendin te stelen, een dagboek van een andere vriendin te bemachtigen, en nog meer. Het TikTok-account blijft haar achtervolgen en dwingt haar tot steeds meer daden die haar in gevaar brengen en haar normen en waarden aantasten.

In de loop van het verhaal wordt duidelijk hoe verwoestend toxisch gedrag kan zijn en hoe het gebrek aan respect en empathie onder jongeren kan leiden tot tragische gevolgen. Lauries worsteling en groei in het boek laten zien hoe moeilijk het kan zijn om je tegen groepsdruk te verzetten en je eigen morele kompas te volgen.

“Payback” legt de vinger op de zere plek van de hedendaagse jeugdcultuur, waar sociale media als wapen wordt gebruikt om anderen te kleineren en te controleren. Het boek toont de wraakzucht van een rouwend persoon en de verstrekkende gevolgen van pesten en het gebrek aan medeleven op school. Het verhaal is een krachtige waarschuwing over de impact van digitaal pestgedrag en de noodzaak van verantwoordelijkheid en vriendelijkheid onder jongeren.

Gossip account

Het @GossipGirl account laat zien hoever de schoolgenoten gaan in hun zoektocht naar aandacht en geld. Het account biedt een prijs van 50 euro per week voor de beste inzending, wat veel leerlingen ertoe aanzet om filmpjes te bewerken en zo sensationeel mogelijk te maken. Het resultaat is een stortvloed aan video’s die zo gemanipuleerd zijn dat ze de reputatie van de gefilmde personen vernietigen. Bijna iedereen op school volgt het account, en wanneer jouw filmpje erop verschijnt, geloven de meeste mensen wat ze zien. De schade die deze filmpjes aanrichten is enorm; zelfs leerkrachten worden niet gespaard. De inzendingen zijn genadeloos, wat aantoont dat normen en waarden bijna volledig verdwenen lijken te zijn.

Toxic

In het verhaal komt een toxische vriendschap duidelijk naar voren. Lauries beste vriendin Caro gedraagt zich gewetenloos en Laurie kan haar niet meer uitstaan. Aanvankelijk is Laurie nog bang om tegen Caro in te gaan, maar na het incident met de nepvideo op de wc, waarbij Caro en Marthe het meisje valselijk beschuldigen en haar reputatie volledig vernietigen, bereikt Laurie haar breekpunt. Caro’s meedogenloze gedrag en de manier waarop ze anderen schade berokkent, zijn voor Laurie onacceptabel en openen haar ogen voor de ware aard van hun vriendschap.

Problemen thuis

Laurie staat op knappen. Thuis gaat het al een poos volledig mis. Haar vader heeft haar moeder bedrogen en voorgelogen om vervolgens de benen te nemen en bij een andere vrouw met haar kinderen in te trekken. Nu raakt haar broer compleet van het padje. Hij is altijd zo boos en gedraagt zich zelfs agressief. Laurie voelt zich niet langer veilig bij haar broer, vooral nadat hij hun moeder in een woede-uitbarsting hard heeft geduwd. De situatie thuis is zo gespannen dat Laurie nauwelijks rust kan vinden, wat haar problemen op school alleen maar verergert.

Thriller mysterie 

Het personage dat wraak wil nemen zorgt voor een spanning die vergelijkbaar is met een thrillerfilm zoals “I Know What You Did Last Summer”. In dit verhaal gaat het echter niet alleen om wat je op je geweten hebt, maar ook om de filmpjes die ingestuurd zijn naar het @GossipGirl account. Deze mysterieuze figuur is behoorlijk labiel en lijkt tot alles in staat om zijn of haar doel te bereiken. De voortdurende dreiging en de onvoorspelbare wendingen creëren een sfeer van angst en onzekerheid, waardoor de spanning hoog oploopt.

Mijn mening

“Payback” is een goed thrillerverhaal met een boeiend mysterie dat je voortdurend probeert te ontrafelen. Ten eerste hoop je te ontdekken wie deze gevaarlijke persoon is en wie de handlangers zijn. In het verhaal worden zij “the allies” genoemd. Daarnaast heeft dit alles te maken met de dood van B. Wie was deze B? En waarom heeft hij zelfmoord gepleegd?

Het verhaal is lekker spannend geschreven en je voelt dat Laurie niets en niemand kan vertrouwen. Ze durft geen open kaart te spelen vanwege de opname die ze heeft gemaakt, en vervolgens voelt ze zich alsof iedereen “the creep” kan zijn die achter haar aan zit. De sfeer waarin ze verkeert is zeer beklemmend. Toch vind ik dat de schrijver haar als een geweldige personage heeft neergezet. De groei die ze doormaakt is waanzinnig, net als de kracht die ze weet op te brengen in deze hele hachelijke situatie.

Als je dit verhaal leuk vindt, dan zou je het boek “Ugly Girls” misschien ook kunnen waarderen. Ook dat verhaal draait om een mysterie omtrent een schoolaccount met foto’s van schoolgenoten. Hoewel dat verhaal ook een mysterie is, is het geen thriller zoals “Payback”. “Ugly Girls” focust zich meer op het ontmaskeren van de persoon achter het account, zonder de intensiteit van een thriller.

Ik vind dit boek 4 van de 5 sterren waard.
Bekijk meer Young Adult boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: Ebook, hardcover en luisterboek in het Nederlands. Luisterboek is gratis in Kobo Plus voor abonnees.
  • Amazon.nl: Kindle en hardcover in het Nederlands.
  • Storytel: Luisterboek in het Nederlands.
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek in het Nederlands.
  • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands.
  • iTunes: Ebook in het Nederlands.
Recensie: Payback van Margje Woodrow

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *