The Tearsmith – Young Adult film op Netflix

Ik zag laatst de Netflix-film The Tearsmith. Deze is gebaseerd op het populaire boek De tranenmaker van Erin Doom. Ik was benieuwd, dus ik besloot het begin van de film te kijken om te zien of het verhaal leuk genoeg was om het boek te lezen.
Bekijk de trailer van de film hieronder

Na de eerste helft van de film vond ik het verhaal zo interessant dat ik het boek in twee dagen uitlas. Daarna keek ik de rest van de film.

Samenvatting van de film

Nica en Rigel hebben bijna hun hele leven samen in een weeshuis gewoond. Nu worden ze samen door een familie geadopteerd. Dit zorgt voor veel spanning bij Nica. Ze droomde altijd van een nieuwe familie, maar ze wilde nooit samen met Rigel in één huis wonen.

Er volgen veel gespannen momenten door de aantrekkingskracht tussen hen. Rigel is altijd dichtbij en houdt alles wat Nica doet in de gaten. In huis komen ze steeds tegenover elkaar te staan, vaak in intieme situaties. Rigel reageert vervolgens altijd bruusk en Nica blijft steeds verward achter.

Op school ontmoet Nica een jongen die in haar geïnteresseerd is, maar ook daar staat Rigel in de weg.

Rigel Wilde & Nica in Tearsmith
Nica & Rigel, bron: The Tearsmith film op Netflix.

Halverwege de film komt er een keerpunt. Vanaf dat moment gaat het verhaal snel richting de ontknoping. Er gebeurt veel, maar er is te weinig tijd om alles uitgebreid te laten zien.

In het boek wordt naast het heden ook steeds teruggeblikt op het gezamenlijke verleden van Rigel en Nica. Ze hebben veel meegemaakt in het weeshuis, maar ze beleefden het heel anders. Nica heeft Rigel eigenlijk nooit echt begrepen, en dat blijft tussen hen instaan. In verschillende scènes ontdekken we delen van hun verleden in de film.

Dit verhaal is een romance tussen twee jongeren van 17 jaar, maar hun gevoelens zijn complex. De situatie waarin ze nu samen zitten, maakt het ook niet gemakkelijk om een relatie aan te gaan.

The Tearsmith film vs. het boek De tranenmaker van Erin Doom

Het boek biedt een veel uitgebreider verhaal, vol beschrijvingen van de gevoelens van Nica en Rigel. Het wordt verteld vanuit beide perspectieven, waardoor je dieper in hun gedachten duikt. In het boek komt alles uitgebreid aan bod, terwijl de film meer aanvoelt als een beknopte samenvatting. Het tweede deel van de film voelt zelfs als een nog kortere versie van een samenvatting.

Om toch het grootste deel van het verhaal in de film te laten passen, zijn veel verhaallijnen onafgemaakt of zelfs helemaal weggelaten. Vooral het einde is in het boek prachtig uitgewerkt. Vaak vraag ik me aan het einde van een verhaal af: “En nu? Hoe gaat het verder?” De schrijfster van het boek heeft duidelijk ook over dit soort vragen nagedacht, want ze geeft daar een goed antwoord op. In de film krijg je echter maar één korte scène te zien, die je misschien wel of niet helemaal zult begrijpen.

De schrijfster van het boek heeft een intense manier van vertellen. Het verhaal voelt vol spanning en emoties. Het gaf me hetzelfde gevoel als toen ik Twilight las. Alles werd zo geladen met spanning en gevoel gebracht dat ik het boek niet kon neerleggen. Ik zocht steeds naar een rustig moment om even te stoppen, maar dat moment kwam nooit.

Mijn mening

Ik vond het verhaal van de film leuk en interessant. Ik houd van donkere romantiek met intense aantrekkingskracht tussen de hoofdpersonages. Maar toen ik het boek had uitgelezen en daarna de film verder keek, werd ik toch teleurgesteld in hoe Rigel werd neergezet.

In de film is Rigel een gevoelige jongen die duidelijk zielsveel van Nica houdt, maar hij weet zich geen houding te geven in deze complexe situatie. In het boek is hij heel anders: hij draagt een immens verdriet met zich mee, waardoor hij zich aan niemand kan binden. Zijn zelfbeeld is zeer verontrustend, en de trauma die hij als kind heeft opgelopen is te groot om zelf doorheen te komen. Hij is meer dan alleen maar gevoelig; hij is een donkere roos vol met doorns.

Rigel Wilde in Tearsmith

De film probeert het verhaal van het boek te volgen, maar daardoor voelt vooral het laatste uur onsamenhangend en is het einde gehaast en onvolledig. Je mist het bevredigende gevoel dat je wel krijgt wanneer je het boek uit hebt.

Ik dacht eerst dat de film 12+ zou zijn, omdat Netflix dat als leeftijdsindicatie geeft, maar gezien de seksuele scènes ben ik het daar zeker niet mee eens. Ik zou er eerder minstens 16+ van maken.

Het verhaal dat de film probeert te vertellen is goed, maar de kans is groot dat je met een onbevredigd gevoel achterblijft. Om enkele voorbeelden te noemen:

  • De film wekt veel romantische spanning op, maar mist vaak de emotionele diepgang die nodig is voor een sterke romance.
  • Het ‘vijanden-naar-geliefden’-verhaal wordt matig uitgewerkt. De film legt meer nadruk op hoe ongemakkelijk het voelt, terwijl de vijandschap in het boek sterker aan de orde komt.
  • De schurkachtige personages in het verhaal missen diepgang.
  • De film probeert serieuze thema’s zoals trauma en zelfbeeld te behandelen, maar slaagt daar niet in.

Al met al geef ik de film 3 van de 5 sterren. Misschien was het in een miniserie beter tot zijn recht gekomen. Als het verhaal je interessant lijkt, lees dan zeker het boek! Maar als waarschuwing bij het boek moet ik wel zeggen dat de scènes zo uitgebreid aan bod komen dat je het misschien langdradig gaat vinden. Dat vond ik zelf niet, omdat het intens werd gebracht, maar iedereen is anders toch?

Lees ook over deze verfilmde boeken voor Young Adults:

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: Netflix film The Tearsmith

Ik heb het boek in het Nederlands gelezen als E-book en tussendoor in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *