Uglies – Young Adult / tienerfilm op Netflix

Op Netflix kun je nu de verfilming van het boek Uglies van Scott Westerfeld zien. De film is net uitgekomen op 13 september 2024 en duurt 1 uur en 42 minuten. Het verhaal is gebaseerd op het eerste boek van de populaire serie. In totaal zijn er vier boeken in deze serie: Uglies, Pretties, Specials en Extras.

Nu ik de film heb gezien, weet ik zeker dat ik met de boekenserie ga beginnen. In dit artikel vertel ik je waarom de film me zo enthousiast heeft gemaakt en deel ik mijn mening over het verhaal.

Het verhaal van de film Uglies

Het verhaal van de film Uglies begint met de toestand van de wereld. Mensen hebben de natuurlijke hulpbronnen verspild en de aarde in chaos en oorlog gestort. Wetenschappers hebben een duurzame energiebron gecreëerd in de vorm van een bloemsoort. Maar het grootste probleem bleef bestaan: de aard van de mens. Mensen blijven zich verdelen in sociale klassen, landen, enzovoort. Als oplossing worden alle mensen op hun 16e verjaardag getransformeerd door een operatie. Ze worden mooi en perfect gemaakt. Als iedereen perfect is, zijn er geen verschillen meer en zal er ook geen conflict meer zijn. Iedereen wordt gelukkig, gezond en mooi. Ze wonen in een prachtige stad.

De film volgt de jongeren die nog geen 16 zijn. Zij wonen aan de andere kant van de brug en worden de Uglies genoemd. Ze wonen samen zonder hun ouders, gaan naar school en wachten tot ze 16 worden en de transformatie krijgen. Maar wat als je nooit de volledige waarheid te horen krijgt over de wereld, de stad vol mooie mensen, en de transformatie waar je al je hele leven op wacht?

Origineel concept

Het concept van het verhaal is zeer origineel. Het gaat over hoe wereldleiders hun bevolking in toom proberen te houden. Denk bijvoorbeeld aan de film (en de boeken) van The Hunger Games. Daarin wordt het volk gedwongen in districten te leven terwijl ze worden onderdrukt. In de hoofdstad worden de machtigste mensen vermaakt met brood en spelen, zodat ze niet naar de echte problemen van de wereld kijken. Waarom zou je je zorgen maken of kritisch willen zijn als je altijd genoeg te eten hebt en op spectaculaire wijze wordt vermaakt?

In Uglies draait het ook om afleiding van het volk, maar in plaats van brood en spelen gebruiken ze schoonheid en luxe. De mensen worden perfect gemaakt en leven in een stad vol mooie mensen, waar ze feesten en genieten. Ondertussen worden de jongeren, die nog niet getransformeerd zijn, dagelijks herinnerd aan hoe lelijk ze zijn en mogen ze niet samenleven met hun prachtige ouders. Dit maakt hen wanhopig om ook perfect te worden. In feite krijg je zo een bevolking die tot hun 16e wordt beïnvloed. Gezinnen zijn gebroken, omdat de ouders apart leven van hun jonge kinderen. Een betere wereld waarborgen voor je kinderen is de ultieme motivatie voor ouders. Deze motivatie valt dus weg. De jeugd is altijd onzeker en buitengesloten van de maatschappij, en als je eindelijk mooi bent en erbij hoort, ben je ineens anders dan voorheen. De bevolking wordt op een sluwe manier onderdrukt door schoonheid en perfectie als afleiding te gebruiken.

Setting van de film

Dit is een sciencefictionverhaal dat zich afspeelt in een dystopische wereld. De film hint op onze toekomst. Wij, de mensen van nu, zijn het verleden van deze verwoeste wereld. Wij worden ‘Rusty’s’ genoemd en zijn de oorzaak van alle ellende waarmee we deze dystopische wereld hebben opgescheept. In de film zien we maar een klein deel van de wereldbevolking. Het volk is verdeeld over de leefruimte voor de Uglies, de kinderen die op hun transformatie wachten. Het voelt meer als een instituut waarin ze zijn ondergebracht. Iedere nacht zien ze de prachtige verlichting van de stad voor de Pretties aan de overkant. Ze moeten vroeg naar hun kamers en er zijn geen boeken als vermaak. Als ze niet slapen, kunnen ze weinig anders doen dan verlangen naar het leven aan de overkant, waar alles prachtig lijkt en je pas écht van het leven kunt genieten.

Bron: Netflix film Uglies

Science Fiction

De film biedt mooie sciencefiction-elementen, zoals de vergelijking tussen je huidige uiterlijk in de spiegel en hoe je eruit zal zien na de transformatie. De transformatie zelf is ook een interessante machine. Een cabine waarin je hele lichaam volledig wordt verbouwd. Naast de Pretties zijn er ook de Supers. Dat zijn mensen die verbeterd worden en extra krachtig zijn. Ze zijn fysiek veel geavanceerder dan gewone mensen.

Bron: Netflix film Uglies

De hooverboards die de hoofdpersonage in het begin gebruikt, zijn een leuke toevoeging van technologie aan deze wereld. De mooie stad blijkt nog veel meer technologie te hebben dan we in deze eerste film kunnen zien. We krijgen hiervan een voorproefje in de vorm van een bungee-vest waarmee je van de hoogste gebouwen kunt springen en, dankzij verschillende krachtvelden, zonder kleerscheuren weer op de grond belandt!

Bron: Netflix film Uglies

Mijn mening

Ik vind dit een goede film waarbij het verhaal mooi is uitgewerkt in beeld. Het concept wordt goed overgebracht en is zeker goed uitgevoerd. De film deed me qua beleving veel denken aan Divergent, en ik denk dat fans van Divergent deze film ook zeker zullen waarderen.

De film begint met een onlogische gedachte: dat de wereldproblemen worden opgelost door mensen mooi te maken. Dat klinkt als de reinste onzin, maar het verhaal geeft hier een overtuigend antwoord op en verweeft het mooi in de plot.

Het einde van de film is abrupt, vooral als je niet weet dat dit slechts deel 1 is. Het voelt als een risico om tijd in deze film te investeren, want op dit moment is deel 2 nog niet goedgekeurd en zou het pas in 2026 kunnen verschijnen op zijn vroegst. De vraag is hoe dit verder zal gaan met dezelfde personages. Verder is deze eerste film al in 2021 opgenomen en heeft het dus 3 jaar geduurd voordat het uitkwam op Netflix. Dit baart me zorgen over de toekomst van de verfilming van deze serie.

Ik heb ook het gevoel dat dit verhaal nog incompleet is. Misschien wordt dit beter uitgelegd in de volgende delen, of misschien komt het duidelijker naar voren in de boeken. Maar de film toont een grote stad vol welvaart, en ik vraag me af waar die welvaart vandaan komt. Waar zijn de arme stakkers die gedwongen worden om voor deze welvaart te zorgen, terwijl ze zelf niets hebben en moeten afzien? De vraag hoe de prachtige stad aan haar welvaart komt, blijft onbeantwoord. We zien weinig van de Pretties, behalve dat ze feesten en genieten van hun schoonheid. Je ziet niemand werken.

Ik vind de film 4 van de 5 sterren waard.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: Film Uglies op Netflix

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *