Het negende huis

Titel: Het negende huis
Engelse titel: Ninth House
Genre: Fantasy (dark academia)
Schrijver: Leigh Bardugo
Verteller Nederlandse versie: Jamie Grant
Vertellers Engelse versie: Lauren Fortgang, Michael David Axtell
Uitgever: Boekerij (E-book), Storytel Publishing NL (luisterboek)
Duur van het boek (Nederlands): 17 uur en 17 minuten
Duur van het boek (Engels): 16 uur en 22 minuten
Alle boeken van deze Ninth House / Alex Stern serie:

  • Het negende huis – Ninth house
  • Duivelsvlucht – Hell bent

Recensie: “Het Negende Huis” volgt Alex Stern, een jonge vrouw die geesten kan zien. Ze wordt naar Yale gehaald om magische genootschappen in de gaten te houden en raakt verstrikt in een mysterieus moordonderzoek.

Het negende huis is een dark academia fantasy verhaal dat zich afspeelt op Yale University. Dit is een verhaal vol magie, geesten en geheimen van machtige mensen. Bijzondere magische en mystieke situaties komen aan bod, zoals plekken vol magische krachten, de sluier tussen het rijk van de levenden en het dodenrijk, en zelfs het bestaan van de hel.

Samenvatting van het verhaal van Het negende huis

Even kort door de bocht: dit verhaal is een whodunnit murder mystery in een donkere fantasy setting. De hoofdpersonages zijn Alex Stern en Daniel Darlington, al volgen we vooral Alex. Zij kan sinds haar jeugd geesten zien, een vloek die haar leven heeft verwoest. Nu blijkt het een gave te zijn, want hierdoor is ze door een geheim genootschap naar Yale gehaald om als Dante te dienen in het negende huis, huis Lethe.

Yale heeft acht genootschappen die magie beoefenen voor onder andere hun oudleden, de alumni. Het negende huis is opgericht om deze genootschappen te controleren en te zorgen dat ze hun macht niet misbruiken. Alex, als Dante, en Darlington, als Vergilius, houden toezicht op rituelen en zorgen ervoor dat geesten zich er niet mee bemoeien.

Maar alles loopt mis. Er is een meisje vermoord en door de verdwijning van Darlington heeft Lethe genoeg problemen. Alex krijgt het bevel om zich niet te bemoeien met het onderzoek naar de moord.

Dit verhaal zit vol mysteries: wat is er gebeurd met Darlington? En wie heeft het meisje vermoord?

Magie

Magie speelt de hoofdrol in dit verhaal. Elk genootschap heeft zijn eigen specialiteit. Zo beoefenen de leden van Wolf’s Head theriantropie: het vermogen om bewustzijn en menselijke eigenschappen te behouden in dierengedaanten. Handig voor spionage en politieke sabotage.

Manuscript gebruikt spiegelmagie, illusies en magische vermommingen. Ze manipuleren de werkelijkheid zoals wij die zien en ervaren.

Book and Snake houdt zich bezig met necromantie. Ze praten met de doden, die door muren kunnen gaan en ongezien gesprekken afluisteren—perfect om geheime informatie te verzamelen.

Het is fascinerend om de verschillende soorten magie van de acht genootschappen te ontdekken. Lethe moet zich nog behelpen met de magie die ze van deze genootschappen krijgen. Maar wie weet, misschien verandert dat later in de serie, en hoeven ze niet langer te bedelen om magische middelen voor hun werk.

Geesten

Alex Stern kan geesten zien, wat het huis Lethe nieuwe mogelijkheden biedt. Tot nu toe konden de leden die de rollen van Dante en Vergilius vervullen, alleen geesten zien na het drinken van een gevaarlijk elixer. Maar met Alex, die altijd geesten kan zien, heeft Lethe een grote voorsprong. Dit vergroot hun aanzien binnen de andere genootschappen.

Door haar levenslange ervaring met geesten weet Alex veel meer over wat ze kunnen dan de andere Lethe-leden. Daardoor heeft ze haar eigen geheimen.

Rijkeluiskinderen

Dit is geen verhaal over mensen die geboren worden met magische krachten. Het is een verhaal over rijke mensen die magie misbruiken door hun ‘ons kent ons’ mentaliteit. Alleen de rijken kunnen zich magie veroorloven. In deze stad is de sluier dun, waardoor er plekken zijn ontstaan met magische krachten. Alleen op deze plekken, waar de clubhuizen van de acht genootschappen staan, kan magie worden beoefend. Alleen kinderen van rijke families worden toegelaten tot deze genootschappen, en de rijke oudleden, de alumni, betalen grof geld voor de magie die ze nodig hebben.

Daarom is Alex Stern zo’n bijzonder personage. Ze komt uit de laagste sociale klasse. De enige reden dat ze zich in deze kringen kan bewegen, is omdat zij de enige is met een echte gave—een die je niet kunt kopen, maar die je hebt moeten overleven!

Mijn mening

Ik vind dit een geweldige start van een nieuwe fantasyserie. Het is een verhaal dat stukje bij beetje aan je wordt onthuld. Je begint min of meer aan het einde. Alles is misgegaan, en Alex staat er helemaal alleen voor. Het verhaal is te vergelijken met een kraskaart: beetje bij beetje kras je delen van het verhaal vrij, en pas als je alles hebt gekrast, begrijp je hoe alles in elkaar zit. Zo ook met het personage Alex. Ze is erg mysterieus; niets aan haar is wat het lijkt. Pas tegen het einde van het verhaal weten we precies met wie we te maken hebben en in wat voor soort persoon we ons hebben ingeleefd. Hetzelfde geldt voor Darlington. Hoewel hij door zijn mysterieuze verdwijning het hele verhaal afwezig is, speelt hij toch zijn eigen hoofdstukken en vertelt hij zijn eigen deel van het verhaal.

Dit is geen verhaal waarin je de personages goed leert kennen of gehecht raakt aan je favoriete karakters. Het is een donkere fantasywereld waarin mensen hun kaarten niet op tafel leggen. Iedereen is gewend om zijn eigen hachje te redden, en dat lukt het beste als je wordt onderschat of je geheimen als troef kunt houden.

Het is een mooi avontuur als begin van deze serie om Alex Stern te leren kennen en een goede eerste indruk te krijgen van deze fantasywereld vol geesten en magie. Ik hoop dat er in boek twee nog meer magische of mystieke elementen te ontdekken zijn in deze wereld.

Ik vind dit boek 5 van de 5 sterren waard.

Bekijk meer fantasy boeken.
Tip: Lees ook over Babel, het verhaal van Robin Swift, een student in Oxford (geboren in Kanton), die ontdekt dat de magische kracht van taal gebruikt wordt voor koloniale overheersing. 

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: Ebook en paperback in het Nederlands. E-book is gratis in Kobo Plus voor abonnees.
  • Amazon.nl: Paperback en Kindle-editie in het Nederlands.
  • Storytel: Luisterboek en Ebook in het Nederlands.
  • Nextory: Ebook in het Nederlands.
  • iTunes: Ebook in het Nederlands en luisterboek in het Engels.
  • Audible.co.uk: Luisterboek in het Engels.
Recensie: Het negende huis van Leigh Bardugo

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd en als E-book gelezen met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *