Film The Watchers Film vs. Boek en Serie FROM: Wat te Kiezen?

Ik heb laatst enorm genoten van de spannende serie FROM op Netflix. Maar toen het eerste seizoen eindigde, bleef ik met zoveel onbeantwoorde vragen zitten dat het me behoorlijk frustreerde. Vooral het mysterie rond het dorp waar niemand aan kan ontsnappen en de monsters die ’s nachts op jacht gaan, liet me niet los. Ik hoopte in soortgelijke verhalen misschien meer antwoorden te vinden op de vragen die FROM opriep. Daarom ging ik op zoek naar boeken die hetzelfde gevoel van isolatie, gevaar en mysterie hebben. Zo kwam ik uit bij het boek The Watchers van A.M. Shine. En laat daar nu net ook een nieuwe film van zijn verschenen op HBO Max!

Het verhaal van de film The Watchers

Deze film is gebaseerd op het boek The Watchers van A.M. Shine, maar daarover vertel ik straks meer. Het verhaal speelt zich af in een bos waar mythische wezens wonen. Mensen die zich verloren voelen, worden op mysterieuze wijze aangetrokken tot dit bos. Eenmaal daar aangekomen, vallen hun apparaten uit. Auto’s en andere voertuigen stoppen plots met werken, waardoor ze vast komen te zitten.

’s Avonds komen de monsters tevoorschijn uit hun schuilplaatsen. Ze jagen op iedereen die zich dan in hun bos bevindt. Dit is hun terrein, en ze hebben regels. Mensen die deze regels begrijpen en opvolgen, worden in leven gelaten. Deze overlevenden zijn hun vermaak wanneer de monsters ’s avonds rond de bunker verzamelen. Zolang de mensen hen elke avond in de bunker vermaken met hun aanwezigheid en vaardigheden, worden ze niet aangevallen. Maar wie niet op tijd in de bunker zit, wordt opgejaagd en gedood.

Eenmaal in het bos is er geen weg meer terug. Hoe lang je ook loopt of hoe hard je rent, je komt altijd weer in het midden van het bos uit, precies waar je probeerde te ontsnappen.

De bunker ter vermaak van de monsters. Bron: The Watchers film van Warner Bros. Pictures

Bekijk de trailer van de film hieronder.

The Watchers vs. de serie FROM

Deze film heeft minder tijd om het verhaal uit te werken. De serie FROM neemt tien afleveringen de tijd om het eerste seizoen op gang te brengen. Daarentegen probeert The Watchers het hele verhaal in slechts één film te proppen. Dit betekent dat seizoen 1 van FROM geen echt einde heeft, zelfs geen volledig middenstuk! Het is dus niet verrassend dat The Watchers als film een teleurstelling is in vergelijking met de serie FROM.

Ja, er zijn overeenkomsten, zoals de locatie waar je niet aan kunt ontsnappen. Hoe ver je ook probeert te komen voordat het donker wordt, je belandt telkens weer op exact hetzelfde punt waar je het bos dacht te kunnen verlaten, “The point of no return.” Zodra dit je overkomt vlak voordat de nacht valt, weet je dat je tijd erop zit. De monsters komen eraan, en je kunt geen veilige plek vinden om hun jacht te overleven.

Net als in FROM verschijnen deze monsters alleen wanneer de zon onder is en hebben ze het vermogen om zich anders voor te doen dan ze werkelijk zijn. Dus wat voor soort monsters zijn dit eigenlijk? Wat dat betreft geeft de film The Watchers wel antwoord op deze vraag, in tegenstelling tot FROM. Maar hier houden de vergelijkingen op. De film haalt het qua spanning niet bij wat de serie FROM weet te bieden.

Mijn oordeel? Kijk alleen de serie FROM en sla The Watchers over! Wil je toch weten wat voor wezens diep onder de grond slapen om ’s nachts te komen jagen en van vorm kunnen veranderen? Lees dan het boek The Watchers van A.M. Shine, want dat verhaal is wél goed.

The Watchers: Film vs. Boek

Het boek The Watchers neemt de tijd om het verhaal op te bouwen, je te laten kennismaken met de personages en, wat ik het belangrijkst vind, de sfeer te scheppen. Als je het boek niet hebt gelezen, denk ik dat je de film als erg saai zult ervaren. De film slaagt er nauwelijks in om de beklemmende sfeer van het leven in het bos en de bunker over te brengen. Het voelt alsof je steeds opnieuw kijkt naar mensen die overdag door het bos wandelen en ’s avonds in de bunker zitten, dag in, dag uit. Pas wanneer het verhaal verder gaat naar een nieuwe situatie, gebeurt er iets van betekenis.

In het boek daarentegen draait een groot deel van het verhaal om overleven in deze angstaanjagende omgeving, omringd door bloeddorstige monsters. De schrijver laat je de angst en spanning voelen, vooral wanneer je je inleeft in het hoofdpersonage, Mina. Je voelt de wanhoop van een plek waaruit je nooit levend zult ontsnappen. De groep mensen in het boek is bijzonder samengesteld. Hoewel ze allemaal goede bedoelingen hebben, is er weinig harmonie. Ze mogen elkaar niet, sommigen verachten elkaar zelfs, maar toch moeten ze samenwerken om te overleven.

De film slaat de plank totaal mis als het gaat om de weergave van deze personages. Ze komen niet overeen met hoe ze in het boek zijn beschreven.

Mijn tip aan jou: Lees het boek en sla de film over. Wil je toch een spannend en mysterieus verhaal zien? Kijk dan de serie FROM, maar wees je ervan bewust dat seizoen 1 alleen het begin van het verhaal vertelt. Verwacht niet meteen alle antwoorden, maar geniet van de spanning die dit eerste seizoen te bieden heeft.

Ik vind de film The Watchers 2.5 van de 5 sterren waard.

Recensie film The Watchers, filmadaptatie van het boek.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *