It Ends with Us

Titel: Nooit meer
Titel Engels: It Ends with Us
Genre: Roman, huiselijk geweld
Schrijver: Colleen Hoover
Verteller Nederlandse versie: Sophie Veldhuizen
Verteller Engelse versie: Olivia Song
Uitgever: Z&K
Duur van het boek: 10 uur en 53 minuten
Duur van het Engelse boek: 11 uur en 11 minuten
Alle boeken van deze It Ends with Us serie:

  1. Nooit meer – It ends with us
  2. Vanaf nu – It starts with us

Recensie: “It Ends With Us” gaat over Lily, die verliefd wordt op Ryle, maar te maken krijgt met huiselijk geweld. Ze moet moeilijke keuzes maken tussen liefde en zelfbescherming.

Dit verhaal gaat over de twee grote liefdes in het leven van de jonge Lily Bloom. Toen ze 15 was, werd ze verliefd op Atlas, een 18-jarige jongen die dakloos was en in het leegstaande huis naast dat van haar ouders woonde. Ze is ervan overtuigd dat hun liefde had kunnen bloeien als de situatie anders was geweest. Ze deelden allebei een moeilijke thuissituatie met huiselijk geweld.

Nu is ze 23 en dolverliefd op Ryle. Hoewel hij eerst niets met relaties had, is hij nu zo verliefd dat hij toch met haar een relatie wil proberen. Ze kunnen zo goed en eerlijk met elkaar communiceren dat het lijkt alsof Lily alles in het leven heeft gevonden. Ze kan zich niet voorstellen hoe het leven nog beter kan worden. Maar binnen 15 seconden kan alles veranderen. Een romantische avond verandert in haar grootste nachtmerrie, want in een woede-uitbarsting slaat Ryle haar, precies zoals haar vader dat vroeger bij haar moeder deed.

Kindermishandeling

Aan het begin van het verhaal staat een jeugd vol huiselijk geweld centraal. We leren over de thuissituatie van Lily Bloom en hoe haar vriendschap met de jongen Atlas begon. Omdat Atlas door zijn moeder niet meer in huis wordt gelaten, is hij op zijn 18e dakloos. Het verhaal benadrukt hoe weinig hulp er is voor een jongvolwassene die zonder pardon door zijn ouders op straat wordt gezet. Als jongeman ben je dan aangewezen op hulp voor daklozen, want je telt niet meer als kind. In zo’n situatie kan een leegstaand huis veiliger aanvoelen dan een daklozenopvang. Daarnaast komen Lily’s herinneringen aan haar vader vaak terug, en de haat die ze voor hem voelde door wat ze hem keer op keer zag doen. Ze zag en hoorde hoe hij haar moeder aanviel en mishandelde.

De eerste keer dat hij je slaat

Lily Bloom en haar man Ryle. Bron: film It Ends With Us.

Dit verhaal laat je voelen hoe het is wanneer de persoon van wie je houdt, en in wie je al je vertrouwen hebt gelegd, plotseling je aanvaller wordt. Lily vertegenwoordigt iedereen die denkt dat slachtoffers van huiselijk geweld zwak zijn omdat ze bij hun aanvallers blijven. Als kind heeft Lily dit zelf meegemaakt en haar eigen oordeel gevormd over haar moeder, die bij haar gewelddadige vader bleef. Maar hoe zal zij reageren nu haar vriend Ryle haar plotseling aanvalt? Ryle lijkt totaal niet op haar vader, en deze situatie lijkt in niets op die van vroeger, toen haar vader zich op haar moeder botvierde. Ryle heeft echt spijt. Het was een ongelukkig moment van woede dat zich nooit meer zal herhalen. Wil ze echt alles op het spel zetten vanwege één fout van zijn kant? Eén keer kan een fout zijn, een ongeluk, maar ze waarschuwt hem: dit mag nooit meer gebeuren!

Wat als er een tweede keer zich aandient?

Het verhaal toont de valkuilen waarin je als slachtoffer van huiselijk geweld terecht kunt komen. Uit liefde voor de ander of door de complexiteit van een relatie kun je je eigen grenzen keer op keer verleggen. Het laat zien hoe iemand het gedrag van de geweldpleger probeert te rechtvaardigen om zichzelf ervan te overtuigen dat je eromheen kunt leven. Dat je het misschien kunt voorkomen door geen woede uit te lokken, of door je gedrag aan te passen. We kennen allemaal wel de verschillende redeneringen om dit soort gedrag te verklaren. Hier worden deze redeneringen gebruikt om je te laten begrijpen wat er door iemands hoofd kan gaan, en dat je pas weet hoe je zelf zou reageren als het jou overkomt. Zelfs als je altijd hebt geloofd dat jij het beter zou doen, zijn de valkuilen waarin je kunt terechtkomen vaak veel groter en verraderlijker dan je ooit had gedacht.


Lily Bloom en haar man Ryle. Bron: film It Ends With Us.

Moed en kracht

Het verhaal laat zien hoeveel moed en kracht er nodig zijn om uit een gewelddadige thuissituatie te ontsnappen. De schrijver benadrukt dat het vaak makkelijker is om te vergeven dan om de moeilijke beslissing te nemen de relatie te verbreken. Het kan bijzonder moeilijk zijn om toe te geven dat de ander geen goed persoon is, vooral als je er ooit van overtuigd was dat dit wel zo was. Jezelf verwijten maken en jezelf voorliegen kunnen makkelijker lijken dan de harde waarheid onder ogen zien en ernaar handelen.

En Atlas dan?

De jongeman uit haar jeugd, haar eerste liefde, speelt ook een belangrijke rol in het verhaal. Hun gedeelde verleden heeft invloed op het heden. Zijn aanwezigheid zorgt ervoor dat Ryle zijn kalmte steeds verliest. Atlas herkent onmiddellijk de tekenen van huiselijk geweld en wil haar redden uit deze situatie. Maar Lily blijft ervan overtuigd dat Ryle geen slechte man is.


Lily Bloom en haar jeugdvriend Atlas. Bron: film It Ends With Us.

Dit verhaal is verfilmd. Bekijk de trailer van de film hieronder.

Mijn mening

Het was best een moeilijk verhaal om te lezen. Natuurlijk vind ik dat Lily hem meteen de deur had moeten wijzen toen hij haar voor het eerst aanviel, maar het lezen van dit verhaal voelt net zo eng als het geven van advies aan je beste vriendin om bij hem weg te gaan. De vele redenen die Lily heeft om Ryle te vergeven, hem steeds weer een nieuwe kans te geven en niet op te geven omdat ‘liefde alles overwint’, kunnen behoorlijk pijnlijk zijn.

Ryle is niet neergezet als een monster, ook al gedraagt hij zich soms wel monsterlijk. Hij gelooft echt dat hij een beter persoon kan zijn en in de toekomst goed kan handelen in moeilijke situaties. In het nawoord legt de schrijfster uit hoeveel moeite ze had tijdens het schrijven van dit boek. Ryle was zo’n geweldige man dat het haar pijn deed om hem deze dingen te laten doen. Ze wilde haar verhaal het liefst veranderen en hem de lieve man laten blijven. Dat zie je ook terug in Lily’s gedrag, en dat maakt het verhaal zo moeilijk.

Als lezer vond ik het vooral moeilijk om te zien welke beslissing ze zou nemen: blijft ze bij hem, of kiest ze voor zichzelf? Het voelde als een zeer persoonlijk besluit dat mij ook aanging, omdat de schrijfster me zo diep in Lily’s leven heeft getrokken dat haar keuze in mijn ogen gewoon de juiste moest zijn!

Ik vind dit boek 5 van de 5 sterren waard.

Tip: lees ook over het boek Daar waar de rivierkreeften zingen.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: Ebook, paperback en luisterboek in het Nederlands. Luisterboek is gratis in Kobo Plus voor abonnees.
  • Amazon.nl: Paperback en Kindle-editie in het Nederlands.
  • Storytel: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek en Ebook in het Nederlands.
  • LuisterrijkNL: Luisterboek in het Nederlands.
  • BookbeatNL: Luisterboek en Ebook in het Nederlands.
  • iTunes: Ebook in het Nederlands en luisterboek in het Engels.
  • Audible.co.uk: Luisterboek in het Engels.
Recensie: It ends with us van Colleen Hoover.

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *