Een man die Ove heet

Titel: Een man die Ove heet
Titel Engels: A man called Ove
Genre: Roman
Schrijver: Fredrik Backman
Verteller: Louis van Beek
Uitgever: Volt
Duur van het boek: 11 uur en 3 minuten

Recensie: “Een man die Ove heet” is een ontroerend verhaal over een norse, eenzame man die door onverwachte vriendschappen opnieuw zin in het leven vindt. Het boek laat zien hoe achter een norse buitenkant een warm hart kan schuilen.

In dit verhaal maken we kennis met Ove, een mopperkont die op het eerste gezicht overal over lijkt te zeuren. Maar naarmate je verder leest, ontdek je in elk hoofdstuk meer over zijn heden en verleden. Hij mag dan misschien overkomen als een vervelend mannetje, toch valt er ontzettend veel over Ove te vertellen. Velen hebben het geluk gehad om met deze bijzondere man kennis te maken. Ove moppert niet zomaar; hij wil dat de wereld eerlijk is, maar zoals jij en ik weten, is dat vaak niet het geval. Soms heb je geluk, soms pech, niet iedereen krijgt een gelijke behandeling en die oneerlijke verdeling probeert Ove eigenhandig recht te zetten.

Een man die Ove heet

De hoofdstukken onthullen stukje bij beetje het volledige levensverhaal van Ove. Elk hoofdstuk begint met de titel “Een man die Ove heet,” gevolgd door een specifiek onderwerp. We beginnen het verhaal bij Ove, die zich eenzaam en alleen voelt sinds het overlijden van zijn vrouw. Ove is anders dan de meeste mensen: hij is star en ongemakkelijk in de omgang, hij hecht veel waarde aan regels en vindt naleving daarvan essentieel. Omdat hij mensen vaak niet begrijpt, vermijdt hij hen zoveel mogelijk. Hierdoor zie je in eerste instantie alleen de mopperkont die zeurt dat je jouw fiets niet in de stalling hebt gezet, of ruzie maakt omdat hij vindt dat de prijzen van producten oneerlijk zijn. Maar achter zijn permanente frons schuilt een soort superheld. Mannen zoals Ove zijn schaars; hoewel hij op het eerste gezicht weinig naastenliefde lijkt te tonen, is hij toch behulpzamer dan de meesten.

Een man die Ove heet en een vrouw die Parvaneh heet

Bron: film A man called Ove, Otto en Parvaneh.

Nu Ove gedwongen met pensioen moet, is het voor hem helemaal gedaan met het leven. Zonder vrouw en zonder werk om zijn leven betekenis te geven, wil hij zo snel mogelijk naar zijn vrouw in het hiernamaals. Maar dan komt zijn nieuwe buurvrouw Parvaneh in beeld en gooit zijn plannen in de war. Als hoogzwangere vrouw en moeder van twee kinderen stormt ze zijn leven binnen, en qua karakter kan ze het met gemak tegen Ove opnemen. Ze is minstens even goed in mopperen en zeuren, en ze weet precies hoe ze Ove (en anderen) de wind van voren moet geven. Dus wanneer ze op zijn deur klopt, weet Ove dat hij zich maar beter kan voorbereiden op weer een nieuw avontuur met Parvaneh en haar gezin.

Een man die Ove heette en de vrouw in de trein


Bron: film A man called Ove, Otto en zijn (aanstaande) vrouw.

Een groot deel van het verhaal speelt zich af in het verleden. Wanneer het verhaal ons terugvoert naar Ove’s jeugd, is hij zestien jaar oud. In deze scènes leren we zijn karakter kennen en beginnen we hem als persoon te begrijpen. Dankzij de situaties die voortkwamen uit zijn opvallende karakter, ontmoette hij de vrouw van zijn dromen. Het is dus maar goed dat Ove is zoals hij is, want daardoor vond hij de liefde van zijn leven, en samen deelden ze een geweldige liefdesrelatie. Ze hebben pijnlijke en hartverscheurende momenten doorstaan, maar ondanks alles wisten ze elkaar altijd te steunen.

Een man die Ove heet en de mensen die zijn deur platlopen 

Nu Ove het einde van zijn leven nadert—althans, wat hij als het einde zag—stromen de mensen zijn leven binnen. Ove heeft mensen altijd succesvol op afstand weten te houden om zo rust en regelmaat te garanderen. Maar met de komst van Parvaneh lijkt het wel een geval van “Zwaan kleef aan.” En in dit verhaal is Ove dus de zwaan. Gelukkig is hij met pensioen, want anders zou hij nooit de tijd vinden om iedereen te helpen die dagelijks bij hem aanklopt.

Een man die Ove heet en mijn mening 

Wat een geweldig verhaal! Dit boek is absoluut een aanrader. Ik heb eerst de film A man called Otto gezien, waarbij ik voortdurend moest lachen of huilen. Gelukkig hoefde ik bij het lezen van dit verhaal bijna niet te huilen, maar ik heb nog meer van Ove’s leven genoten, omdat het boek zoveel meer over zijn leven vertelt.

Als je de film goed vond, zul je zeker meer over zijn leven willen ontdekken. Het boek biedt bijvoorbeeld het volledige verhaal achter de vakantie van Ove en zijn vrouw, die voorafging aan de busreis. Je ontdekt dat Ove de mooiste tijd van zijn leven had voordat de slechtste periode aanbrak.

Het verhaal is prachtig geschreven. De hoofdstukken wisselen tussen heden en verleden, waardoor we op een mooie manier een compleet beeld van Ove krijgen. De schrijver weet Ove’s karaktereigenschappen perfect te belichten, door eerst de meest zichtbare kant te tonen: de grote zeur waar niemand vrolijk van wordt. Vervolgens laat hij zien hoe prachtig Ove eigenlijk is, en hoe gelukkig je mag zijn als hij je in zijn leven toelaat.

Bekijk de trailer van de film A man called Otto hieronder. De trailer geeft een goed beeld van het verhaal.

Ik vind dit boek 5 van de 5 sterren waard.

Tip: lees ook over het boek Daar waar de rivierkreeften zingen.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: Een man die Ove heet. Verfilmd: A man called Otto.

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *