Film: A man called Otto

Nog even snel op de valreep! De film “A Man Called Otto” verdwijnt morgen, donderdag 8 augustus 2024, van Netflix. Met nog slechts twee dagen te gaan, moest ik de film nog snel ervaren. Ik wil namelijk het boek lezen en wilde eerst de film zien.

Het verhaal van de film

Tom Hanks speelt de personage Otto. Otto is een chagrijnige oude man die overal op let en alles volgens de regels wil doen. Zijn wereld is zwart-wit. Als hij touw koopt, wil hij alleen betalen voor de exacte hoeveelheid die hij heeft afgemeten, geen centimeter meer! Wanneer hij zijn energiecontract opzegt, wil hij niet nog voor zes dagen moeten betalen omdat er per maand wordt afgerekend. Dit is geen krenterigheid van zijn kant; het gaat hem om het principe.

Al snel wordt duidelijk waarom Otto touw koopt en zijn energiecontract opzegt. Hij mist zijn overleden vrouw. Zij was de kleur in zijn leven, en nu is hij die kwijt.
Bekijk de trailer van de film hieronder.

Wij zijn er nog 

Plotseling komt Marisol als een wervelwind zijn leven binnen stormen. Ze is een natuurkracht die niemand aan kan zien komen. Zij roept in hem gevoelens van bescherming en verzorging naar boven. Haar man heeft twee linkerhanden. Ze hebben samen twee dochters en Marisol is hoogzwanger. Keer op keer staat Marisol voor Otto’s deur. De ene keer brengt ze hem wat lekkers, en de andere keer vraagt ze om hulp. Hoe dan ook, hij kan niet om haar heen. Ze is zijn leven binnen gestormd en lijkt nergens heen te gaan.

Marisol, bron: film A man called Otto

Een leven in een notendop

Dit verhaal toont ons Otto’s leven. Met ontroerende en vaak ook lachwekkende momenten leren we Otto in het heden kennen, waarbij Marisol een buitengewoon prachtige kant in hem naar boven brengt. Tussendoor zien we zijn verleden. Hoe is zijn leven verlopen en hoe is hij uiteindelijk hier terechtgekomen? Zijn overleden vrouw speelt natuurlijk de hoofdrol in zijn verleden. En het verhaal geeft ons uiteindelijk antwoord op de vraag: “hoe nu verder?”

Bijpersonages

Een van Otto’s buren is iedere dag razend enthousiast wanneer hij Otto ziet. Hij zwaait en groet Otto steeds vol vreugde, wat vreemd lijkt nadat je Otto als zeur en chagrijn hebt leren kennen. Hoe kan iemand zo blij zijn om hem te zien? Het antwoord is duidelijk: Otto is niet altijd zo geweest.

Bron: film A man called Otto

Een ander personage is Malcolm, een transgender man. Hij heeft als kind veel steun gehad van Otto’s overleden vrouw. Haar hulp bij zijn acceptatie was precies wat hij nodig had en daarom is Malcolm nu vol respect en vriendelijkheid naar Otto toe, zelfs wanneer Otto weer eens een chagrijn is. Nu Otto Malcolm leert kennen en ziet wat zijn vrouw voor de kinderen op school heeft betekend, roept dit een zorgzame kant in hem tot leven. Ook hij begint om Malcolm te geven.

Mijn mening

Deze film is een absolute aanrader! De film is ontroerend en lachwekkend tegelijk. Ik heb het grootste deel van de film of in tranen of in een lachbui doorgebracht.

Ik begon de film alleen te kijken, maar toen mijn man langsliep en enkele scènes aan het begin van de film zag, besloot hij om even bij me te komen zitten. “Even” werd uiteindelijk de hele film samen kijken.

Het verhaal van Otto komt heel goed aan bod in de film. Zowel zijn heden als verleden worden goed in beeld gebracht. Tom Hanks zet een prachtige personage neer. Mariana Treviño doet het geweldig als Marisol. Wat een heerlijke vrouw is dat!

Er komen veel onderwerpen aan bod die allemaal slechts kort belicht kunnen worden omdat de film maar twee uur duurt, maar ze worden zo goed uitgelicht dat het echt heel goed en prachtig overkomt.

Dat maakt dat ik nu nog meer zin krijg om het boek te lezen. Ik verwacht dat het boek het verhaal nog beter kan overbrengen en alle onderwerpen die in de film kort worden getoond, uitgebreid zal vertellen.

Ik vind deze film 5 van de 5 sterren waard.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: Boekverfilming A man called Otto

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *