Het heksenhotel

Titel: Het heksenhotel
Genre: Tieners
Schrijver: Anna van Praag
Uitgeverij: Lemniscaat

Recensie: Laura gaat naar een hotel in Ierland en ontdekt dat er heksen wonen. Ze beleeft spannende avonturen en leert veel over zichzelf.

Het verhaal van Het heksenhotel

“Het heksenhotel” vertelt het verhaal van Laura, wiens leven na haar basisschooltijd plotseling compleet verandert. Sinds de scheiding van haar ouders wonen Laura en haar jongere zusje Elvie bij hun vader, waar ze grotendeels worden verzorgd door au pairs en de buurvrouw. Na de vakantie begint Laura op het gymnasium, een school die haar moeder voor haar heeft uitgekozen en waar ze zelf eigenlijk niet voor zou hebben gekozen. Haar moeder is de hele vakantie weg voor haar werk en komt pas in de laatste vakantieweek terug om samen met Laura schoolspullen te kopen. Nu gaan Laura en Elvie met hun vader op vakantie naar Ierland.

Eenmaal aangekomen in het hotel, ontdekt Laura dat dit niet zomaar een hotel is voor vakantiegangers. Hier wonen heksen (wicca’s), onder leiding van Dana, de hogepriesteres. Er valt veel te ontdekken over deze gemeenschap van heksen, en samen met Laura ontdekken we de magie en rituelen van het heksenhotel. Ze gaat naar de Maan School en zo ontdekken we enkele weetjes over heksen, zoals dat ze een dagboek bijhouden, het “Boek der Schaduwen,” waarin ze niet alleen opschrijven wat ze meemaken, maar ook hun dromen, nieuwe spreuken en andere heksenwetenswaardigheden. Niet gelijk denken dat je na het lezen van dit boek ineens van alles weet hoor, dit verhaal is vooral een spannend avontuur met kleine weetjes, zoals dat lavendel tegen hoofdpijn helpt, dat Wicca een geloof is en enkele feestdagen, zoals Walpurgisnacht. Het is vooral algemene kennis die in een goed verhaal aan bod komt.

Heksen

Natuurlijk gaat dit verhaal over heksen en hekserij. Dana is de hogepriesteres en haar personage wordt heel mooi en mysterieus beschreven. Haar verleden en vooral de vele keren dat ze is getrouwd, wordt gehuld in mysterie. Wat is er gebeurd met de mannen na de trouwerij in de vorm van een “handfasting”? De schrijver beschrijft deze hogepriesteres zo goed dat je weet dat ze magische krachten heeft, zoals het kunnen verversen van je energie door een handoplegging op je hoofd, in je hoofd kunnen spreken en in je gedachten zoeken naar wat je weet en denkt. Maar al met al is het geen volledige fantasy vol met magische spreuken. Het is meer een andere wijze van leven volgens andere regels. Niet de ons zo bekende gehaaste levens vol met prestatiedrang, maar een leven met meer rust en ook met regels, zoals de heksenwet: de Wet van Drie. Al het kwade dat je doet komt drie keer zo sterk bij je terug, maar ook al het goede. Maar ook het samen vieren van de feestdagen zoals Midzomernacht in een heksenkring en het roepen van je wensen.

Het leven van een jonge tiener

In dit verhaal komen leuke tienerkwesties aan bod, zoals heerlijk verliefd worden en het doen van een liefdesbezwering. Hoe reageer je wanneer je jouw vriendin ziet zoenen met de jongen op wie je verliefd bent? En het hebben van echte vriendinnen en hoe ze zijn en zich gedragen.

In dit verhaal maakt Laura de overgang van de basisschoolleeftijd naar een kind in de volgende fase. Ze leert zichzelf beter kennen en durft voor zichzelf na te denken. Op deze wonderlijke plek leert ze te zeggen wat ze vindt en denkt en achter haar woorden te blijven staan.

Je hebt je ouders niet voor het uitkiezen

Het verhaal kaart de verantwoordelijkheden van de ouders aan. Laura’s ouders zijn gescheiden, maar zelfs toen ze nog samen waren, lieten ze behoorlijk wat te wensen over. Zo sluit de vader zich regelmatig in zijn kamer op en laat zijn dochters Laura (12 jaar) en Elvie (5 jaar) compleet aan hun lot over. Vandaar de au pairs die voor ze moeten zorgen en de buurvrouw bij wie ze gelukkig altijd terecht kunnen. Zelfs de kleuter Elvie kan al prima magnetronmaaltijden klaarmaken! Hun moeder is een beroemde hartchirurg en die is altijd weg voor haar werk, waardoor ze nu nauwelijks iets van de scheiding merken. Ja, hun moeder is uit huis vertrokken, maar praktisch gezien betekent het niet dat ze hun moeder nu minder vaak zien dan voor de scheiding, want ze zagen haar toch al bijna nooit.

Mijn mening

Dit is een heerlijk tienerverhaal dat ook nog eens erg spannend is. De schrijver brengt veel herkenbare situaties op een zeer spannende wijze, waardoor je vaak een griezelig gevoel krijgt. Ook gebeuren er best veel mysterieuze dingen die het verhaal extra spannend maken en er een jeugdthriller gevoel bij geven, zoals muren die beklad zijn met de woorden “SATAN” en “MURDER”. De schrijver heeft zo’n pakkende schrijfstijl dat de kans groot is dat wanneer je eenmaal aan dit boek begint, je het niet opzij legt totdat het verhaal uit is.

Hoewel ik het boek een absolute aanrader vind voor tieners, heb ik wel wat opmerkingen. Sommige gebeurtenissen in het verhaal blijven onbeantwoord aan het einde. Verder kon ik me enorm storen aan de leeftijd van Laura en de wijze waarop ze reageerde en haar omgeving met haar omging. Zoals ze werd beschreven, voelde het voor mij alsof ze minstens 14 jaar oud was, maar ze was nog maar net 12 jaar oud. En ja, een kind wordt al sneller volwassen wanneer beide ouders het laten afweten, maar toch voelde het hier en daar niet helemaal kloppen met de leeftijd.

Ik vind dit boek 5 van de 5 sterren waard.
Bekijk meer Young Adult boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: Ebook, en hardcover in het Nederlands. Ebook is gratis in Kobo Plus voor abonnees.
  • Amazon.nl: Kindle en hardcover in het Nederlands.
  • Storytel: Ebook in het Nederlands.
  • iTunes: Ebook in het Nederlands.
  • LEESappOnline: Gratis als Ebook in het Nederlands.
Recensie: Het heksenhotel van Anna van Praag

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *