Hex

Titel: Hex
Genre: Horror, bovennatuurlijk
Schrijver: Thomas Olde Heuvelt
Verteller: Olaf Malmberg
Uitgever: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
Duur van het boek: 12 uur en 37 minuten
Meer boeken met de personage Robert Grim:

Recensie: “Hex” vertelt het griezelige verhaal van een dorp waar bewoners gedwongen samenleven met een vervloekte heks die hen dagelijks terroriseert. De aanwezigheid van de heks brengt zowel angst als wanhoop, waardoor de dorpelingen steeds wanhopiger worden in hun pogingen om te overleven.

Het verhaal van Hex

“Hex” is een griezelverhaal dat zich afspeelt in het dorp Beek, waar de bewoners al eeuwenlang last hebben van een duistere aanwezigheid: de Wylerheks Catharina. Deze heks uit de 17e eeuw bezoekt dagelijks verschillende plekken in Beek, waarbij ze zelfs de huizen van de inwoners binnenkomt. Voor de Beekenaren bestaat de wereld uit hun dorp en hun mededorpsbewoners, terwijl de rest van de wereld slechts buitenstaanders zijn. Dit heeft alles te maken met de noodzaak om hun geheim te bewaren: de onwelkome entiteit waarmee ze gedwongen samenleven.

Catharina is niet zomaar een legende; haar aanwezigheid is een constante dreiging. Ze verschijnt onverwachts en iedereen moet op hun hoede zijn. Haar gefluister is verraderlijk, want wie er te lang naar luistert, riskeert zijn leven. Het dorp heeft strikte regels opgesteld om met haar om te gaan, omdat één fout al genoeg is om de levens van alle dorpsbewoners in gevaar te brengen. Deze gezamenlijke strijd tegen de heks zorgt voor een unieke, beklemmende sfeer die de kern vormt van dit angstaanjagende verhaal.

Een Beekenaar voor het leven

De Beekenaren leven met een heks in hun leven. Ze komt daadwerkelijk bij de bewoners in hun huis of in hun buurt, dus iedereen heeft met deze heks te maken. Het ergste is dat zij als een tijdbom boven hun hoofd hangt. Er zijn belangrijke regels die als wetten gelden in Beek om met het gevaar van de heks om te gaan. Iedereen in Beek weet wat er in het verleden is gebeurd. Als de heks wordt aangevallen, verdwijnt ze plotseling, maar iemand in het dorp valt vervolgens dood neer. Jij zal maar die persoon zijn op dat moment. Ook is het in het verleden weleens voorgekomen dat alle bewoners van het dorp plotseling spoorloos verdwenen. Pas vele jaren later zijn er weer mensen gaan wonen. Als het misgaat, zouden zij dus ook zo’n einde kunnen verwachten. Samen slaan de bewoners hun handen ineen om de aanwezigheid van de heks te overleven. Wie zich niet aan de regels houdt, kan zware straffen tegemoet zien, omdat je dan tegen de veiligheid van al je medemensen handelt. Hier in Beek gelden hele andere regels en straffen dan elders in het land.

Een heks in ons midden.

De Beekenaren leven dus met een heks in hun leven. Ze komt ook daadwerkelijk bij de bewoners in hun huis of in hun buurt dus iedereen heeft met deze heks te maken. Het ergste is nog dat zij als een tijdbom boven hun hoofd hangt. Er zijn belangrijke regels die als wetten gelden in Beek om met het gevaar van de heks om te gaan. Iedereen in Beek weet wat er in het verleden is gebeurd. Als de heks wordt aangevallen, verdwijnt ze plots, maar iemand valt vervolgens dood neer in het dorp. Jij zal maar die persoon zijn op dat moment. Ook is het in het verleden weleens voorgekomen dat het alle bewoners uit het dorp plotseling spoorloos verdwenen waren. Pas vele jaren later zijn er weer mensen gaan wonen. Als het misgaat, zouden zij dus ook zo’n einde kunnen verwachten. Samen slaan de bewoners hun handen ineen om de aanwezigheid van de heks te overleven. Wie zich er niet aan houdt kan zware straffen tegemoet zien, omdat je dan tegen de veiligheid van al je medemensen handelt. Hier in Beek gelden hele andere regels en andere andere straffen dan elders in het land.

Verstoppertje 

We hebben dus een dorpje met een zeer opvallende verschijning die er dagelijks te zien is. Net als in ieder ander dorp komen er ook mensen van buiten. Sommige mensen werken er, anderen komen de omgeving bezichtigen, enzovoort. Voor hun eigen veiligheid houden de dorpsbewoners de aanwezigheid van de heks verborgen. Stel je eens voor: een oud vrouwtje, gekleed in lompen, vastgebonden met oude roestige kettingen. Haar ogen en mond zijn dichtgenaaid met een soort ijzerdraad. Wanneer buitenstaanders haar zien, zullen ze of op haar afspringen om haar te helpen, wat onvermijdelijk tot hun dood zal leiden, of ze zullen direct 112 bellen. Nog voor de avond valt, zal het dorp vol zijn met politieagenten en journalisten. Dit zal nieuwsgierige mensen aantrekken die de heks willen zien en haar misschien willen helpen door haar ogen en mond los te maken. Maar wee de dag dat de Wylerheks haar ogen ooit opent of daadwerkelijk woorden spreekt. Haar gefluister is al gevaarlijk genoeg.

Op creatieve wijze verbergen de dorpsbewoners de heks in het openbaar. Ze plaatsen lakens voor haar op de plekken waar mensen haar kunnen zien. Als ze in een drukke winkelstraat staat, duiken er ineens allemaal oudjes op om haar heen die doen alsof ze een van hen is en verbergen haar aan het zicht van buitenstaanders.

Het dorp is vervloekt 

Dit verhaal speelt zich af in een zeer interessante en originele setting met een monsterlijk element. In deze omgeving ontdek je hoe het is om te leven met een gruwelijk gevaar in je midden en hoe haar aanwezigheid de mensen langzaam van binnenuit uitholt. Je ziet waartoe mensen in staat zijn wanneer ze doodsbang zijn of vol wanhoop en boosheid zitten. Dit verhaal laat ook de aard van de mens zien ten opzichte van een kwaadaardig element. Wat gebeurt er als een dorp in totale waanzin vervalt? Waartoe is een dorp in staat wanneer de roep om vergelding groter is dan die om mededogen en naastenliefde? Het verhaal maakt duidelijk dat er al een vloek heerste in dit gebied voordat deze heks door haar mededorpelingen werd vermoord.

Mijn mening

Ik vind dit een heel goed en zeer origineel verhaal. De insteek van het openlijk samenleven met een ijzingwekkende verschrikking wordt erg goed beschreven. Je voelt de wanhoop en uitzichtloosheid waarmee deze mensen te maken hebben en het gevaar waarmee ze iedere dag worden geconfronteerd.

Het is goed om te weten dat dit boek inmiddels is herschreven en een ander einde heeft gekregen. Ik heb eerst het boek “Orakel” gelezen, waarin veel verwijzingen stonden naar het grote kwaad in Beek en de enorme verschrikkingen. Dat heeft mijn verwachtingen beïnvloed, en ik merk dat het nieuwe einde van “Hex” niet meer overeenkomt met deze verwachtingen. Daardoor ben ik extra nieuwsgierig geworden naar het originele einde van het verhaal. Maar dit nieuwe einde is ook heel goed bedacht en uitgewerkt en toont een sterk concept.

Ik vind dit boek zeker een aanrader als je eens een spannend verhaal in een horrorsetting wil lezen. Het feit dat het zich in Nederland afspeelt met herkenbare Hollandse elementen draagt bij tot een geweldig verhaal. Wel wil ik opmerken hoe vervelend ik het vond hoe er herhaaldelijk nadruk werd gelegd op buitenlanders. De toon en wijze waarop niet-witte Nederlanders werden benoemd vond ik stekend en kwetsend. Ik begrijp dat deze stukken erin zaten om een punt te maken over hoe in een hechte gemeenschap over mensen met een andere huidskleur wordt gedacht. Maar wanneer het verhaal mensen met een andere huidskleur herhaaldelijk “buitenlanders” noemt en ze vervolgens over één kam scheert met zondaars en pedofielen als schuldigen voor het in gevaar brengen van de gemeenschap, komt dat wel hard aan.

Ik vind dit boek 5 van de 5 sterren waard.
Bekijk meer Young Adult boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: Ebook, paperback en luisterboek in het Nederlands. Ebook en luisterboek is gratis in Kobo Plus voor abonnees.
  • Amazon.nl: Kindle en paperback in het Nederlands.
  • Storytel: Ebook en luisterboek in het Nederlands.
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: Ebook en luisterboek in het Nederlands.
  • Bookbeat: Ebook en luisterboek in het Nederlands.
  • iTunes: Ebook in het Nederlands en luisterboek in het Engels (speelt zich niet af in Nederland).
  • Audible.co.uk: Luisterboek in het Engels (speelt zich niet af in Nederland).
Recensie: Hex van Thomas Olde Heuvelt

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *