Dead witch walking

Titel: Dead witch walking
Genre: Urban fantasy
Schrijvers: Kim Harrison
Verteller: Marguerite Gavin
Uitgever: HarperCollins
Duur van het boek: 13 uur en 15 minuten
Alle boeken van de Hollows serie:

  • Boek 1 Heksen & demonen – Dead witch walking
  • Boek 2 Heksen & ondoden – The good, the bad and the undead
  • Boek 2.5: Undead in the Garden of Good and Evil
  • Boek 3 Heksen & duivelsgebroed – Every which way but dead
  • Boek 4 Heksen & toverij – A fistful of charms
  • Boek 4.5: Hotter Than Hell
  • Boek 5 Heksen & elfen – For a few demons more
  • Boek 5.5: Holidays are Hell
  • Boek 6 The Outlaw Demon Wails
  • Boek 7 White Witch, Black Curse
  • Boek 7.5: Unbound
  • Boek 8 Black Magic Sanction
  • Boek 9 Pale Demon
  • Boek 9.5: The Witch with No Name
  • Boek 10 A Perfect Blood
  • Boek 10.1: Into the Woods
  • Boek 10.5: Trouble on Reserve
  • Boek 11 Ever After
  • Boek 12 The Undead Pool
  • Boek 13 The Witch with No Name
  • Boek 13.1: Sudden Backtrack
  • Boek 14 American Demon
  • Boek 15 Million Dollar Demon
  • Boek 16 Trouble with the Cursed
  • Prequel: The Turn

Recensie: “Dead Witch Walking” van Kim Harrison volgt heks Rachel Morgan, die na ontslag te nemen vogelvrij wordt verklaard en moet vechten om te overleven tegen magische wezens en huurmoordenaars. Samen met haar vrienden, een vampier en een pixie, probeert ze een gevaarlijke crimineel te ontmaskeren om haar leven terug te krijgen.

Samenvatting van het verhaal

Dit is een urban fantasy serie over Rachel Morgan. Aan het begin van het verhaal werkt ze voor de IS. Dit is een soort politie-eenheid die de bovennatuurlijke wezens oppakt en berecht wanneer ze misdaden begaan. Het oppakken van de misdadigers wordt een “run” genoemd en Rachel is dan ook een “runner”. Wanneer ze voor de zoveelste keer een schandalige run toegewezen krijgt, is ze het zat. Ze weet dat de organisatie van haar af wil en ze gaat ontslag nemen. Ze kan het niet langer opbrengen om op deze wijze behandeld te worden. Ze gaat voor zichzelf beginnen. Rachel kent alle afschrikverhalen over voormalige collega’s die in het verleden ontslag hebben genomen. Geen enkel persoon heeft het nemen van ontslag overleefd. Niemand denkt dat het puur toeval is. Toch denkt Rachel dat het wel zal meevallen. In haar geval willen ze echt daadwerkelijk van haar af. Ze zullen enorm blij zijn met haar ontslag en zullen haar vast in leven laten. Heeft zij het even mis! Ze heeft het gebouw nog niet eens verlaten of de ene aanslag na de andere wordt er op haar uitgevoerd. Ze is “a dead witch walking”.

Dit verhaal gaat over Rachel, een witte heks, die in leven probeert te blijven terwijl allerlei wezens zoals fae, weerwolven, vampiers, demonen en meer achter haar aan zitten. Haar oude werkgever heeft een contract op haar leven geplaatst en allerlei “bounty hunters” en “runners” zitten achter haar aan. Gelukkig heeft ze een vriendin die goed is in plannen en vooruitdenken. Dankzij haar weet Rachel in elk geval de eerste dag te overleven. Het is alleen jammer dat diezelfde vriendin een vampier is en dat samenwonen met een vampier levensgevaarlijk kan zijn.

Rachel ziet maar één kans om uit de penarie te komen. Ze moet in één klap veel geld verdienen zodat ze haar verbroken contract kan afkopen; dan zal haar vorige werkgever het contract op haar leven intrekken en haar met rust laten. Om dat te bereiken moet ze bewijs verzamelen over de misdaden die een machtige zakenman al heeft begaan. Hij is enorm gladjes en niemand kan hem ook maar iets maken. Als zij bewijs kan leveren van zijn misdaden, is ze per direct van haar levensgevaarlijke situatie af. Maar om dat te bereiken moet ze haar leven op het spel zetten, om uit de handen van deze levensgevaarlijke man te blijven, terwijl ze in zijn huis genoeg bewijsmateriaal kan stelen. Mission impossible dus! Hopelijk lukt het haar zelfs om te ontdekken wat hij precies is. Niemand heeft ooit kunnen ontdekken wat voor een wezen hij is.

Mooie wereldbouw 

Deze wereld is vergelijkbaar met onze wereld, alleen is hun geschiedenis anders verlopen dan de onze. Zij zijn bijvoorbeeld nooit naar de maan geweest en tijdens hun Koude Oorlog heeft een pandemie plaatsgevonden. Een gemodificeerd virus heeft zich aan een tomaat gebonden en via deze tomatensoort heeft het de mensen geïnfecteerd, met ongelooflijk veel doden als gevolg. Om de mensen te helpen, zijn de wezens naar voren gekomen om een einde aan de sterfgevallen te maken. Dit is hoe de mensheid tot de ontdekking kwam dat ze al mensenheugenis lang de wereld deelden met wezens zoals vampiers, weerwolven, heksen, warlocks, pixies, elfen, trollen, faeries en meer.

Geweldige personages

De hoofdpersonage is een heks. Rachel Morgan is een witte heks. Er zijn veel verschillende soorten heksen, zoals zwarte magie heksen die verboden magie uitoefenen en ley lines heksen die werken met de magische krachten van de ley lines. Rachel maakt haar eigen magische charmes waarmee ze zichzelf verdedigt en op gevaarlijke criminelen jaagt. Zo kan ze met een charme gevaarlijke vampiers in slaap laten vallen, kan ze haar uiterlijk veranderen en kan ze zichzelf in een dier transformeren.

Haar vriendin en huisgenoot is een vampier. Zij is mysterieus en haar bedoelingen ten opzichte van Rachel zijn raadselachtig. Met een vampier samenwonen is zeker niet simpel. Zo komen veel verschillende onderwerpen aan bod, zoals hoe belangrijk jouw geur is zodat de vampier niet opgewonden wordt en je aan zal vallen, de wijze en toon wanneer je samen een discussie voert, de vragen die je wel en beter niet kan stellen, zoals bijvoorbeeld informeren naar iemands familieleden, enzovoort.

De pixie Jenks is een geweldig personage. Hij vloekt als een piraat en biedt veel humor aan het verhaal. Er wordt enorm op pixies neergekeken door de andere wezens, maar zij zijn tot grote daden in staat. Zo weet Rachel in leven te blijven dankzij haar nieuwe samenwerking met Jenks en zijn familie. Zij kunnen haar beschermen tegen wezens waar zij absoluut niet tegen opgewassen is.

Vogelvrij

Omdat Rachel ontslag heeft genomen, is er een death threat op haar hoofd geplaatst. Ze is vogelvrij verklaard. Runners en bounty hunters kunnen haar doden voor een beloning en de gevaarlijkste wezens worden op haar afgestuurd. Zo wordt ze aangevallen door o.a. heksen, weerwolven, faeries en een demon uit de Ever After. Geweldig om al met zoveel wezens kennis te maken in dit eerste avontuur van deze serie.

Avontuur in een rap tempo 

Dit verhaal is vol met actie in fantasy stijl. Rachel is een heks en maakt natuurlijk vaak gebruik van haar magie, maar ze kan ook zeer goed vechten. Zij is tegen de beste vechters opgewassen.

Omdat Rachel erg impulsief is en niet echt een planner, valt ze van het ene avontuur in het andere en dit biedt ons veel actiescènes met gevechten en magische gevechten tussen de heks Rachel, de pixies die haar beschermen en de verschillende wezens die haar proberen te doden.

Mening

Goed begin van deze fantasyserie. Rachel is een interessant personage. Ze is erg impulsief en het is dan ook een wonder dat ze het al zo lang weet vol te houden, terwijl ze ook best veel talent heeft als heks en als runner. Ze is een witte heks en probeert alle gevaarlijke huurmoordenaars van zich af te slaan met magie die niet dodelijk is. Ze weigert het leven van een ander te nemen, zelfs als ze haar proberen te doden.

Haar vrienden zijn ook erg bijzonder. Ze woont samen met een vampier die haar in leven probeert te houden. Het is duidelijk dat daar een verhaal achter zit, maar het is een mooi mysterie waar je als lezer je brein over kan breken. Ze wordt goed bijgestaan door een pixie die met haar uit de organisatie is gestapt. De levensverwachting van zo’n pixie is laag, dus niemand maakt zich druk om hem, maar hij is erg goed in zijn werk en weet Rachel eigenhandig in leven te houden en veel aanslagen op haar leven te weren. Hij heeft zijn hele familie meegenomen en zelfs zijn kindjes helpen mee om Rachel in leven te houden. Magie is mooi uitgewerkt in dit verhaal. Het komt in dit boek vooral aan de orde in de vorm van spreuken, toverdrankjes en betoverde voorwerpen. Een wereld met vampiers, demonen en weerwolven maakt het verhaal extra spannend. De schrijver weet de wereld op een mooie wijze aan te bieden.

In dit boek leren we vooral het een en ander over deze urban fantasywereld terwijl het verhaal gaat over of Rachel deze situatie wel of niet zal overleven. Hiermee wordt op een prima wijze een start gemaakt met deze serie.

Ik vind dit boek 5 van de 5 sterren waard.

Mijn lijst met de leukste urban fantasy boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: Dead witch walking van Kim Harrison

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *