Rebel Moon Part 1 – A Child of Fire

Titel: Rebel Moon Part 1 – A Child of Fire
Genre: Science Fiction
Schrijver: V. Castro
Verteller: Alyssa Appleton
Uitgever: Recorded Books, Inc.
Duur van het boek: 7 uur en 26 minuten

Recensie: “Rebel Moon – A Child of Fire” vertelt het verhaal van Kora, een jonge vrouw die vecht tegen een wreed regime om haar dorp te beschermen, terwijl ze hulp zoekt bij bijzondere krijgers.

Bij het lezen van “Rebel Moon – A Child of Fire” van V. Castro moet je je realiseren dat dit boek een adaptatie is van de film, en niet andersom. Dit betekent dat het boek is geschreven met de film als primaire bron, in plaats van een verhaal dat oorspronkelijk in boekvorm is verschenen en later verfilmd werd. Tot nu toe heb ik gemerkt dat dergelijke boeken vaak weinig extra informatie bieden in vergelijking met de film zelf. Hoewel het boek zeker vermakelijk kan zijn, is het meestal niet beter dan de film.

Het verhaal van Rebel Moon – A Child of Fire

Dit is een sciencefictionverhaal over een universum waarin alleen oorlog en onderdrukking heersen. In dit verhaal lijkt het niet uit te maken wie de heerser is, of het nu de nieuwe leider is of de voormalige koning; wanneer de soldaten komen, ondergaan de bewoners van de aangevallen planeten de meest vreselijke gruwelijkheden.

We komen al snel uit bij Kora, de jonge vrouw die we het grootste gedeelte van het verhaal blijven volgen. Zij woont in een boerengemeenschap in Veldt. Ze heeft daar niet altijd gewoond en is pas de afgelopen jaren door de gemeenschap opgenomen. Zij is een kind van oorlog en kan niet liefhebben, maar hier heeft ze een mate van rust en zelfs geluk gevonden, ook al vindt ze zelf dat ze dat niet heeft verdiend.
Maar de rust wordt verstoord wanneer haar verleden haar inhaalt. Een oorlogsschip genaamd de King’s Gaze verschijnt boven hun dorp en daarmee komt een einde aan hun vredige bestaan.
De officier Noble laat het dorp weten wat zijn wensen zijn. Hij wil al het voedsel dat deze boeren verbouwen, hij wil alles!
Zo wordt Kora gedwongen tot het maken van een nieuwe keuze: slaat ze weer op de vlucht of is Veldt het verdedigen waard?

Een generaal en zijn vechters

Wanneer de boeren in Veldt geen andere mogelijkheid meer zien dan vechten voor hun bestaan, neemt Kora de haast onmogelijke taak op zich om hulp te vinden in hun strijd. Ze gaat op zoek naar de beroemde generaal die, net als zij, een grote prijs op zijn hoofd heeft staan vanwege zijn acties tegen de Moederwereld. Terwijl ze toch bezig is, zoekt ze ook naar uitmuntende strijders die in deze aankomende strijd van onschatbare waarde zullen zijn.

Deel 1 van een serie

Dit boek zet de toon voor een serie over een universum waarin nog slechts een sprankje hoop bestaat in de vorm van een kleine rebellengroep. Tot nu toe hebben ze nog niet veel weten te bereiken en zijn ze grotendeels bezig om uit handen te blijven van de Moederwereld. Deze nieuwe missie van Kora zou de vonk kunnen zijn die nodig is om tot een grootschalige rebellie te komen. Later in de serie kunnen we dan grotere gevechten verwachten tussen de rebellen en het imperium. Het doet denken aan Star Wars, dat ook begint op een boerenplaneet en een missie die daarop volgt.

Kora

Bron: Netflix film, Rebel Moon – deel 1: A Child of Fire – Kora

Anders dan Luke Skywalker, hebben we hier te maken met een kant-en-klare gevechtsmachine. Kora is een door en door geoliede soldaat die al van kinds af aan is getraind en klaargestoomd voor de meest grote en gruwelijke gevechten. Ze is als kind geadopteerd door de kant waar ze nu tegen zal vechten. Ze is een complex personage, want aan de ene kant komt duidelijk in het verhaal naar voren dat ze niet in staat is om lief te hebben. Maar toch vindt ze de moed om te strijden voor de mensen in het dorp.

Bijzondere personages

Nemesis Rebel moon
Bron: Netflix film, Rebel Moon – deel 1: A Child of Fire – Nemesis (één van de verzamelde vechters)

De vechters waar Kora naar op zoek is, zijn stuk voor stuk bijzondere personages. Zo is er Tarak, afkomstig van een planeet waar alle inwoners dood zijn of tot slaaf zijn gemaakt. Hij is in staat om een Bennu, een wezen dat half vogel en half beest is, te temmen. Dan is er Nemesis, een vrouw die uitmuntend is in het vechten met haar twee zwaarden die oplichten van de hitte in de strijd. En er is een generaal die het leven niet meer ziet zitten door het gewicht van zijn schuldgevoel.

Het is alleen erg jammer dat deze geweldige personages slechts kort aan bod komen. Zij zouden zoveel meer aan dit verhaal kunnen toevoegen dan nu het geval is.

Een man met een stok

Bron: Netflix film, Rebel Moon – deel 1: A Child of Fire – Noble

De hoge officier Noble is de tegenhanger van Kora in dit verhaal. Waar zij vecht voor behoud, jaagt hij alleen pijn en vernietiging na. Hij geniet met volle teugen van de wreedheid in deze wereld waarin hij een groot aandeel kan leveren. Zijn dorst naar gruwelijkheid is groot.

Opmerkelijke  personages

Anders dan de vechters die direct de aandacht trekken, biedt dit verhaal ook enkele bijpersonages die opvallend zijn van aard, maar verder klein worden gehouden in het verhaal. Zo begint dit boek met Aris, de zoon van een koning die al direct wordt vermoord. Zijn gehele planeet wordt vernietigd, en bij toeval speelt Aris een rol op Veldt. We kennen zijn beginverhaal, dat behoorlijk heftig is, en de schrijver keert zo nu en dan naar hem terug, maar het is meer om hem iets meer te belichten. Hij zal later vast een grotere rol spelen. Zo ook bij het boerenmeisje Sam en de machine Jimmy.

In het kamp van het imperium komen we steeds bij Cassius uit, die overal naast Noble opduikt. Ook hij heeft van de schrijver een beginverhaal gekregen en we komen vaak kort bij hem uit.

Mijn mening

Dit is een verhaal met veel potentie, maar ik vind het matig uitgewerkt.

In eerste instantie dacht ik dat dit het boek was waarop de film was gebaseerd, maar dat is niet zo. Daarom blijven de personages, net als in de film, slechts aan de oppervlakte belicht en ontbreekt er diepgang. Ik ben juist dit boek gaan lezen omdat ik de film teleurstellend vond en hoopte beter van het verhaal te kunnen genieten met meer diepgang. Dat is meestal het geval wanneer een boek wordt verfilmd, maar andersom, bij een filmadaptatie, valt het tot nu toe tegen.

Mijn advies op basis van het boek en de film: kijk de film en sla het boek over. Je bent er minder tijd aan kwijt en het verhaal is vrijwel identiek, bijna woord voor woord. Ja, het boek geeft wel wat meer informatie. Zo leer je meer over de soldaat Aris, die de boerenmeid Sam te hulp schiet, en Cassius, de rechterhand van Noble, krijgt ook meer aandacht dan in de film. Maar die extra informatie vind ik de extra uren toch niet echt waard.

Ik vind dit boek 2.5 van de 5 sterren waard.

Bekijk meer Science Fiction boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: Rebel Moon – A Child of Fire van V. Castro.

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *