De dag dat ik mijn naam veranderde

Titel: De dag dat ik mijn naam veranderde
Genre: litteraire roman, autobiografie
Schrijver: Bibi Dumon Tak
Verteller: 
Hymke de Vries
Uitgeverij:
 De Geus
Duur van het boek: 
7 uur 15 minuten

Het verhaal

Een waargebeurde familiegeschiedenis over familieproblemen, onmacht, de dood en rouw.
Anna rouwt om de dood van haar zusje Lize, maar ze kan dit verlies niet verwerken omdat ze na haar zusje nog veel meer is kwijtgeraakt. Ze is haar volledige familie kwijt doordat de ex-man van haar overleden zusje haar de toegang tot haar neefjes ontzegt. Ze mag geen deel meer uitmaken van hun leven. De mannen uit haar familie (haar vader en broer) mogen nog wel deel uitmaken van hun leven, maar alleen als ze Anna buitensluiten.
En zo komen we bij de titel van dit boek. Als de mannen van haar familie haar buitensluiten, wil zij er ook niet meer bij horen en wil ze dus haar naam veranderen!
Dit boek bestaat uit Anna’s verhaal. Om en om vertelt ze haar verhaal door middel van brieven aan haar overleden zusje en deels vertelt ze jou als luisteraar/lezer hoe het vroeger in haar eigen leven en in het leven van haar zusje aan toe ging.

Bekijk hier een inkijkexemplaar.
Luister hier naar een fragment.

Te koop bij Bol.com (E-book en luisterboek is gratis in Kobo Plus voor abonnees).

Verteller

De verteller weet het verhaal heel mooi en met een prima stem over te brengen. Ze maakt het verhaal nog sterker. Ik vind deze uitvoering een goed waard.

Mijn mening van De dag dat ik mijn naam veranderde

Ik moest wel eerst in het verhaal komen. Lange tijd begreep ik niet goed waar dit verhaal nou precies over ging, maar hoe verder je komt in dit verhaal, hoe sterker het verhaal wordt en hoe beter je de schrijver begrijpt.
Er spelen best veel problemen in dit verhaal en het is duidelijk dat de schrijver onder andere laat zien hoe verstoord de rollen van de vrouwen en de mannen in haar familie zijn.
Mannen hebben zich aan haar opgedrongen toen ze te jong was om voor zichzelf op te komen. De mannen die haar hadden kunnen beschermen en voor haar op hadden kunnen komen keken de andere kant uit of weigerden haar te geloven. Alleen haar zusje en haar moeder geloofden haar en deden een poging voor haar op te komen. De jongens werden als eervol aangezien, omdat zijn hun familienaam door konden geven. De meisjes werden daarom als minder waardevol behandeld. De rol van de man als vader, echtgenoot en broer komt met meerdere voorbeelden aan bod.
Er speelt zoveel en het duurde dan ook even voor ik begreep dat dit verhaal over het leven van Anna gaat, want een groot deel van het verhaal gaat over haar zusje Lize en de enorme kracht die ze bezat. We komen veel te weten over Lize’s jeugd, haar ziekteproces, haar overlijden en het grote verdriet die voornamelijk wordt veroorzaakt door de ex-man van Lize na haar dood. Je kan dit verhaal zien als eerbetoon aan haar overleden zusje.
Met dit verhaal, waarbij de schrijver zich vooral tot haar zusje richt, ontdekken we haar woede op de man wiens naam ze niet wil noemen, maar wel keer op keer een zeer creatieve verwensing weet te bedenken.
Op een geven moment ging ik als lezer twijfelen aan Anna als hoofdpersoon. De dingen die ze vertelt over haar ex-zwager maken hem weerzinwekkend. Als vrouw kan ik niet anders dan hem een “waardeloze vent” vinden, maar tegelijkertijd besef ik ook dat een verhaal altijd twee kanten heeft en ik begon te twijfelen aan de oprechtheid van deze eenzijdige informatie. De schrijver pakt dit geweldig op, want ook zij begint te twijfelen aan haar eigen objectiviteit. Is hij echt zo erg als ze altijd heeft gedacht? Ze doet haar best om alle gebeurtenissen van zijn kant te zien in een poging om er samen over te kunnen praten en de situatie samen te verbeteren.

Dit boek gaat dus over familieproblemen en er komen zware onderwerpen aan bod, maar de schrijver weet het allemaal zeer boeiend en pakkend te beschrijven en hoewel mensen het op een gegeven moment zat kunnen worden dat de man wiens naam niet genoemd wordt steeds maar vervloekt wordt, vind ik de verwensingen vooral creatief en goed bedacht van de schrijver. Het past heel goed bij het verhaal. Tot en met het einde handelt deze man op een afschuwelijke wijze en de verwensing achter zijn niet genoemde naam is haar manier om voor haar zus en zichzelf op te komen.
Het einde geeft een hartverwarmend gevoel. Ik vind het enorm knap hoe de schrijver dit verhaal vertelt. Ze heeft haar best gedaan om dit verhaal van alle kanten zo eerlijk mogelijk te vertellen en van alle personen toch ook weer het beste in te zien en te benoemen.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • iTunes: E-book in het Nederlands.
  • Bol.com: Paperback, Ebook (gratis in Kobo Plus voor abonnees) en luisterboek (gratis in Kobo Plus voor abonnees) in het Nederlands.
  • Storytel: Luisterboek en Ebook in het Nederlands.
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek en Ebook in het Nederlands.
  • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands.
  • EbookNL: Ebook in het Nederlands.

Bekijk ook mijn lijst met 10 leuke boeken om in een maand te lezen.

Recensie De dag dat ik mijn naam veranderde

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *