De club van lelijke kinderen

Titel: De club van lelijke kinderen
Genre: Leuk voor kinderen
Schrijver: Koos Meinderts 
Verteller: Koos Meinderts 
Duur van het boek : 2 uur 41 minuten

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Ik betaal 12 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.

Het verhaal

Generaal Isimo heeft besloten dat het land er mooier uit moet komen te zien. Door alle lelijke kinderen op te pakken, wordt het aanblik op straat een stuk mooier. Eerst hebben de mensen niet in de gaten wat er is gebeurd, maar wanneer hun kinderen die avond niet thuis zijn en ook niet thuis komen begint het volk door te hebben dat ze sommige kinderen kwijt zijn. Iedereen lijkt zich erbij neer te leggen en een deel van de mensen is zelfs blij met de gang van zaken. Er zijn zelfs ouders die hun eigen kinderen hebben ingeleverd, omdat ze blij zijn dat ze eindelijk van hun schaamte verlost zijn!
Maar één moeder en haar dochter laten het er niet bij zitten! Zij willen hun Paul terug! Paul is niet lelijk. Zijn flaporen zien er juist schattig uit!
Zo starten moeder, dochter en opa met hun zoektocht naar Paul. En Paul zelf? Die is ontkomen aan het plan van de generaal, maar waar is hij?
Ontdek meer over het verhaal met een luisterfragment.
Bekijk hier een inkijkexemplaar.

Luisterboek in Kobo Plus (Bol.com) is gratis voor abonnees:

Dit boek is ook uitgekomen als film. Ik ken de film niet, maar heb de trailer bekeken. Het valt me op dat het verhaal in deze trailer erg sinister overkomt. Het boek zelf is veel luchtiger en hoewel het onderwerp behoorlijk zwaar is als je er los over nadenkt, pakt dit verhaal het nog best luchtig en komisch in, waardoor je deze gebeurtenissen en de boodschap beter met kinderen kan bespreken. Het boek voelt absoluut niet sinister aan, terwijl ik dat gevoel wel krijg bij de trailer van de film. Bekijk de trailer hieronder.

Dit boek kan als film gedownload worden in iTunes.

Verteller

Dit boek wordt voorgelezen door de schrijver zelf en dat vind ik erg bijzonder. Het maakt deze luisterversie best speciaal. Ik vind deze uitvoering een voldoende waard. Wel met een plusje erbij, omdat het de schrijver zelf is! Wil je weten hoe dit verhaal klinkt? Hier kan je een luisterfragment horen.

Mijn mening

Ik vond het verhaal erg leuk. Op een luchtige wijze komen serieuze onderwerpen aan bod. In dit geval komt discriminatie aan bod op basis van uiterlijk (wel of niet mooi zijn). Daarnaast speelt de politiek een grote rol in het verhaal, maar dit wordt verpakt in de vorm van een generaal die een dictator is. De koningin had er geen zin meer in en wilde liever een boerderij runnen en heeft het land in de handen van de generaal achter gelaten.
Wanneer de generaal kinderen op laat pakken en zomaar gevangen laat zetten komen de onderwerpen “opkomen voor een ander” en “het recht om te protesteren” aan de orde. Dit alles wordt luchtig gebracht en past binnen de belevingswereld van kinderen. Ook ouderenzorg krijgt een plekje binnen dit verhaal. Dit boek kan dus prima gebruikt worden bij het filosoferen met kinderen. Er valt genoeg te bespreken.
Verder vind ik de boodschap van het verhaal ook erg mooi: Het maakt niet uit hoe je eruit ziet. Mensen die lelijk genoemd worden zijn niet lelijk, omdat ze zich ook niet lelijk voelen. Dit staat in de tekst: “Ik ben kaal nou en! Moet ik daarom mijn leven lang een pruik dragen? Onder die pruik ben ik toch kaal. En als iemand me daardoor lelijk wil noemen, dan gaat die zijn gang maar. Dan vind ik lelijk een mooi woord.

Wel wil ik de volgende punten duidelijk maken. Hoewel ik dit boek zeer geschikt vind om er met kinderen over te praten vind ik zo nu en dan bepaalde woorden in de tekst niet geschikt voor kinderen op de basisschool. Daarmee bedoel ik dat ik het zelf niet zomaar zou aanbieden. Het gaat om woorden als:

  • Zak! (gebruikt als scheldwoord)
  • Ordinaire slet (zo wordt de koningin in het verhaal genoemd)
  • Verdomme
  • Vermoorden. Dit staat in de tekst: “Schiet ik hem overhoop of steek ik hem met een mes.” Op zich wordt dit niet zwaar of ernstig gebracht, maar het kwam ook niet als geinig op mij over. Met andere bewoordingen had ik me er niet zo aan gestoord. 

Verder komen er zo nu en dan moeilijke woorden voor in de tekst die je wel even moet uitleggen. Denk daarbij aan woorden als decolleté (dit wordt nog wel uitgelegd in de tekst), solidariteit en comeback 

Leuk feitje om de kinderen te vertellen: Generalissimo is een militaire rang. Het is de hoogste rang die je kan halen. Een generalissimo is de leider van het hele leger van een land en kan ook het staatshoofd zijn. Vaak is dit dan een dictator die zichzelf de macht heeft gegeven.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *